Ποτήρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποτήρι κρασιού.

Ποτήρι εννοούμε ένα δοχείο υγρών (π.χ. κρασί, νερό κτλ.) τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Το υλικό τους, συνήθως, είναι γυάλινο ή πλαστικό, αλλά υπάρχουν και άλλα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα ποτήρια. Ανάλογα με το γούστο του καθενός, μπορούν να πωληθούν ποτήρια με διάφορα χρώματα και σχέδια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποτήρι δεν είναι δημιουργία του σύγχρονου κόσμου, από τα αρχαία χρόνια κιόλας το ποτήρι χρησιμοποιούνταν για τον ίδιο ακριβώς σκοπό που το χρησιμοποιούμε και σήμερα. Το ποτήρι χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα, στην Ρωμαϊκή και Βυζαντινή αυτοκρατορία. Ήταν ένα "εργαλείο" που οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν καθημερινά. Συνήθως οι πλουσιότεροι, οι άρχοντες έπιναν από χρυσά ή αργυρά ποτήρια που έδειχναν τον πλούτο τους.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόνοιας του Πανελληνίου.
Ποτήρι της Ρωμαϊκής εποχής.
Ποτήρι μπίρας κρίκερ (γερμανικά Maßkrug)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οκτόμπερφεστ». Βικιπαίδεια. 2020-06-06. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%9F%CE%BA%CF%84%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84&oldid=8288362. 
  2. «κρίκερ». slang.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)