Πωλ Νορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πολ Νορ)


Πωλ Νορ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πωλ Νορ (Ελληνικά)
Όνομα γεννήσεωςΝίκος Νικολαΐδης
ΓέννησηΙουνίου 1899[1]
Αθήνα
Θάνατος23  Απριλίου 1981
Αθήνα
ΨευδώνυμοΠωλ Νορ
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
δικηγόρος
δημοσιογράφος
εκδότης
ποιητής
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑλίκη Θεοδωρίδου - Νορ

Ο Πωλ Νορ (Νίκος Νικολαΐδης) (1899 - 23 Απριλίου 1981) ήταν Έλληνας δικηγόρος, δημοσιογράφος, ποιητής, συγγραφέας, εκδότης και περισσότερο γνωστός ως επιθεωρησιογράφος.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Νικολαΐδης του Γεωργίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1899. Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 1917 -1920. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ΄ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1924. Άσκησε το δικηγορικό του επάγγελμα από το 1925 μέχρι το 1927 όταν και ξεκίνησε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία και την ποίηση.

Αρχικά ξεκίνησε να δημοσιογραφεί με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, Νίκος Λαΐδης, εκ του επιθέτου του, αργότερα με το ψευδώνυμο Μίμης Αμίμητος και τελικά με το περισσότερο εύηχο Πωλ Νορ με το οποίο και καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους ευθυμογράφους του Μεσοπολέμου.

Ιδιαίτερη υπήρξε η συμβολή του στο θέατρο, μετέφρασε και διασκεύασε πολλά θεατρικά έργα και έγραψε πολλές επιθεωρήσεις μαζί με τον Ασημάκη Γιαλαμά με τη συνεργασία του οποίου εξέδιδε στη δεκαετία του 1930 το σατιρικό περιοδικό Παπαρούνα στο οποίο και καυτηρίαζε ιδιαίτερα τα πολιτικά δρώμενα της εποχής, όπως το χρεοστάσιο του 1932, τις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1933, την απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, το κίνημα του Πλαστήρα κ.ά. που μετατράπηκαν όλα σε καυστικά θέματα των επιθεωρήσεων.

Κατά τη μεταξική περίοδο συνεργαζόταν με την εφημερίδα Η Βραδυνή που δημοσίευε ποιήματά του κάποια των οποίων οι ακροστιχίδες παρουσίαζαν αντικυβερνητική συνθηματολογία, όπως «Ζήτω η Δημοκρατία», «Χέσε μέσα στο φασισμό» κ.ά. από τα οποία και κρίθηκε τότε ως αντιμεταξικός με συνέπεια να φύγει από την Ελλάδα για πολύ μεγάλο διάστημα.

Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Εσπερινή, Η Βραδυνή, Νέα ημέρα, Εστία, Έθνος, Πρωΐα, Η Καθημερινή, Ελληνική, Ελληνικόν Μέλλον, Φωνή του Λαού, Ριζοσπάστης κ.ά.. Επίσης, κατά το μακρύ χρόνο που διέμενε στις ΗΠΑ, διετέλεσε συνεργάτης της ελληνόφωνης εφημερίδας της Νέας Υόρκης Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης, της ημερήσιας αμερικανικής εφημερίδας Jajestown Sun κ.ά.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται: Λόρδος Βύρων (εκδ. 1934), στην αγγλική τα: Akritan Songs (μετάφραση των Ακριτικών του Άγγελου Σικελιανού) (εκδ. 1944), Salaman-der , (εκδ. 1945), Chaos Revisited, (εκδ.1965). Άπαντα Σατιρικά Λυρικά τόμος Α΄ (εκδ. 1977), Κακομοιρικά Έπη (εκδ. 1977), Το λιθαράκι μου (εκδ.1978), Ρίμες (Πωλνόρριμες) (εκδ.1978),

Ο Πωλ Νορ διετέλεσε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Writers of America Guild Inc. West. Επίσης έλαβε μέρος σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές εκτός Ελλάδας όπως στην Αμερική 1930-31, Βιέννη (1934), Παρίσι (1938), στις ΗΠΑ όπου διέμεινε για μακρό διάστημα (1938-1970), στη Σουηδία (1970-1974) απ΄ όπου και επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση και διέμενε μόνιμα παρά την πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα στην αρχή της οδού Ερμού. Ομιλούσε επίσης γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και σουηδικά.

Σύζυγός του ήταν η Αλίκη Θεοδωρίδου – Νικολαΐδη, κόρη της πρωταγωνίστριας του θεάτρου Κυβέλης από το δεύτερο σύζυγό της, (μετέπειτα συζύγου του Γεωργίου Παπανδρέου). Πέθανε στην Αθήνα στις 23 Απριλίου 1981 σε ηλικία 82 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Who's Who 1979, σελ.588.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]