Πολύβιος Κορύλλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πολύβιος Κορύλλος
Γέννηση 2  Νοεμβρίου 1881
Πάτρα
Θάνατος 26  Ιουλίου 1937
Νέα Υόρκη
Σύζυγος Άλκης Θρύλος και Λόη Ράλλη
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητα ιατρός

Ο Πολύβιος Κορύλλος (2 Νοεμβρίου 1881 - 26 Ιουλίου 1937) ήταν Έλληνας ιατρός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1881 στην Πάτρα και ήταν γιος του Νικόλαου Κορύλλου, δικηγόρου και αδερφού του πολιτικού Χρήστου Κορύλλου, και της Βασιλικής Σταμπαδού. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και το Παρίσι.

Το 1918 διορίστηκε καθηγητής της χειρουργικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ ιστορική ήταν η διαμάχη του με τον ιατρό Μαρίνο Γερουλάνο. Η κόντρα των δύο αυτών αντρών ξεκινούσε από το 1910 αλλά κορυφώθηκε στις αρχαιρεσίες της ιατρικής εταιρείας του 1920. Ο Κορύλλος αντιπολιτευόμενος του Γερουλάνου συγκρούστηκε αρκετές φορές χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος σε αντίθεση με τον Γερουλάνο. Τελικά τον ίδιο χρόνο παραιτήθηκε από μέλος της ιατρικής εταιρείας και ιδιώτευσε μέχρι το 1922. Το 1922, όντας ακραιφνής βενιζελικός, φυλακίστηκε για συνωμοσία κατά του βασιλέα. Ύστερα από αυτό το περιστατικό αναχώρησε για την Νέα Υόρκη, όπου διετέλεσε στο εκεί πανεπιστήμιο καθηγητής χειρουργικής, θέση την οποία διατήρησε μέχρι θανάτου του.

Είχε στην κατοχή του τον πίνακα με την ορκωμοσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έργο του Διονυσίου Τσόκου, τον οποίο τελικά δώρησε στο μουσείο της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας.

Απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1937 στη Νέα Υόρκη και ήταν παντρεμένος με την Λόη Ράλλη, κόρη του Αντωνίου Ράλλη, γόνου της ιστορικής οικογένειας των Ράλληδων. Σύζυγός του είχε υπάρξει και η Ελένη Ουράνη, το γένος Νεγρεπόντη, μετέπειτα σύζυγος του ποιητή Κώστα Ουράνη και γνωστή με το φιλολογικό ψευδώνυμο Άλκης Θρύλος. Την βιβλιοθήκη του και τα χειρουργικά του εργαλεία τα δώρισε με την διαθήκη του στο δημοτικό νοσοκομείο Πατρών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αριστοτέλης Κουζής, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών. Εκατονταετηρίς 1837-1937, Τόμος Γ', Η ιστορία της Ιατρικής σχολής, Αθήναι "Τύποι Πυρσού" 1939.