Πολυκατοικία του Λιούμπομιρ Μιλαντίνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°48′36″N 20°28′12″E / 44.81000°N 20.47000°E / 44.81000; 20.47000

Πολυκατοικία του Λιούμπομιρ Μιλαντίνοβιτς
Άποψη της προσόψεως της πολυκατοικίας του Λιούμπομιρ Μιλαντίνοβιτς.
Χάρτης
Είδοςκτήριο
Αρχιτεκτονικήμοντερνισμός
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°48′53″N 20°27′58″E
Διοικητική υπαγωγήΣτάρι Γκραντ
ΧώραΣερβία
Έναρξη κατασκευής1938
ΑρχιτέκτοναςΜόμτσιλο Μπέλομπρκ
Προστασίαπροστατευόμενο πολιτισμικό μνημείο
Commons page Πολυμέσα

Η Πολυκατοικία του Λιούμπομιρ Μιλαντίνοβιτς (σερβικά κυριλλικά: Зграда Љубомира Миладиновића, σερβικά λατινικά: Zgrada Ljubomira Miladinovića) ευρίσκεται στο Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Σερβίας, εντός του αστικού δήμου του Στάρι Γκραντ. Ανεγερθείσα το 1938, είναι καταγεγραμμένη εντός του καταλόγου των πολιτισμικών αγαθών της Πόλεως του Βελιγραδίου[1].

Παρουσίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολυκατοικία του Λιούμπομιρ Μιλαντίνοβιτς, ευρισκόμενη επί του αριθμού 6 της Οδού Σβετόγκορσκα, ανεγέρθηκε το 1938 σύμφωνα με σχέδια του Μόμτσιλο Μπέλομπρκ. Αποτελείται από έξι ορόφους, με πάρκινγκ στο επίπεδο του ισογείου. Η οικία έγινε γνωστή, στην συνέχεια, ως «το πάρκινγκ». Το κτίριο, αποτέλεσμα σχεδίων του Μπέλομπρκ, χαρακτηρίζεται από την μοντέρνα αρχιτεκτονική, καθώς και τον πουριστικό χαρακτήρα του, οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη εφαρμογή του λειτουργισμού[1].

Το σύνολο των παραπάνω χαρακτηριστικών σημάδευσαν το έργο του αρχιτέκτονα Μπέλομπρκ, στον οποίον και απέφεραν υψηλή καταξίωση εντός της αρχιτεκτονικής της Σερβίας και του Βελιγραδίου, καθώς και εντός της μοντέρνας αρχιτεκτονικής[1].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Σερβικά)(Αγγλικά) «Building of Ljubomir Miladinović». http://beogradskonasledje.rs. Ιστοσελίδα του Ινστιτούτου για την προστασία της κληρονομιάς της Πόλεως του Βελιγραδίου. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Immeuble de Ljubomir Miladinović της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).