Πολλόκειοι Οίκοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άποψη των Πολλοκείων Οίκων

Οι Πολλόκειοι Οίκοι (Αγγλικά: Pollock Halls of Residence) είναι το κύριο σύμπλεγμα φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Βρίσκονται στους πρόποδες του Καθίσματος του Αρθούρου, στην άκρη του Πάρκου Χόλυρουντ, 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου του Εδιμβούργου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα του Αγίου Λεονάρδου με φόντο το Κάθισμα του Αρθούρου

Στον χώρο αυτό πρώτα κτίστηκαν κατά τον 19ο αιώνα η Αίθουσα του Αγίου Λεονάρδου και το Σόλσμπερι Γκρην. Λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , ο Σερ Ντόναλντ Πόλλοκ ( Πρύτανης του Πανεπιστημίου από το 1939 έως το 1945) δώρισε τον χώρο στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και έτσι δημιουργήθηκαν οι Πολλόκειοι Οίκοι.

Στην δεκαετία του 1960, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την κατασκευή πιο σύγχρονων φοιτητικών εστιών. Η πρώτη εξ αυτών ήταν ο Οίκος Χόλαντ (Holland House), ο οποίος σχεδιάστηκε από τον Σερ Ουίλλιαμ Κίνινμονθ (1904-1988)· ακολουθούμενος συντόμως από τον αδελφό του οίκο, τον Φρέιζερ (Fraser House). Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, o Οίκος Χόλαντ και ο Οίκος Φρέιζερ άρχισαν να τελούν υπό κοινή διοίκηση και σήμερα είναι γνωστά απλώς ως Οίκος Χόλαντ.

Στην δεκαετία του 1960 κτίστηκαν επίσης άλλες έξι εστίες οι οποίες ονομάστηκαν προς τιμήν πρώην Διευθυντών του Πανεπιστημίου ως ακολούθως: Μπερντ (Baird) , Γιούινγκ (Ewing), Λη (Lee), Τέρνερ (Turner), Μπρούστερ (Brewster - νυν κατεδαφισθείσα) και Γκραντ (Grant). Μαζί τους εγκαινιάστηκε και ένα εστιατόριο, το οποίο αργότερα ονομάστηκε Κέντρο Τζων ΜακΙντάιρ (John McIntyre Centre), κατ' όνομα του πρώτου ανωτέρου διευθυντή του συγκροτήματος, ο οποίος διετέλεσε για κάποιο διάστημα και ως Διευθυντής του Πανεπιστημίου.

Ο (τότε) μεγαλύτερος οίκος, ο Οίκος Κάουαν (Cowan House), εγκαινιάστηκε το 1973 αντικαθιστώντας ένα ομώνυμο κτίριο το οποίο είχε κατεδαφιστεί για την δημιουργία χώρου για την ανάπλαση της Πλατείας Τζορτζ.

Μια άλλη εστία, ο Οίκος Μάσσον (Masson House), προστέθηκε στο σύμπλεγμα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το αρχικό κτίριο Μάσσον ήταν δίπλα στο Κάουαν στην Πλατεία Τζορτζ.

Το 2001 και το 2002, οι οίκοι Κάουαν και Μπρούστερ κατεδαφίστηκαν ώστε να διανοιχθεί χώρος για την ανάπτυξη του νέου Καγκελαρείου Συγκροτήματος (Chancellor's Court), το οποίο εγκαινιάστηκε το 2003 και είναι τώρα το μεγαλύτερο στο σύμπλεγμα.