Πολιτοφυλακή των Τίγρεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πολιτοφυλακή των Τίγρεων (αγγλικά: Tigers Militia, αραβικά: نمور الأحرار, προφορά: Al-Noumour), επίσης γνωστή ως Τίγρεις των Φιλελευθέρων (Νουμούρ αλ-Αχράρ), ήταν το στρατιωτικό σκέλος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολιτοφυλακή Τίγρεις ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 1968 από τον πρώην πρόεδρο του Λιβάνου, Καμίλ Σαμούν, στο χωριό καταγωγής του, Ας-Σααντίγιατ, υπό την αρχική ονομασία Ταξιαρχία των Λιβανέζικων Τίγρεων (αραβικά: Katibat al-Numur al-Lubnaniyya), από το μεσαίο όνομα του Σαμούν, Νεμρ, που σημαίνει τίγρης στα Αραβικά. Αρχικώς με δύναμη μόλις 500 ανδρών[1], η πολιτοφυλακή οργανώθηκε, εκπαιδεύτηκε και καθοδηγείτο από τον "γραμματέα άμυνας" του κόμματος, Ναΐμ Μπερντκάν, ο οποίος σκοτώθηκε εν δράσει τον Ιανουάριο του 1976 και τον διαδέχθηκε ο νεότερος γιος του Καμίλ Σαμούν, Ντάνυ (Danny Chamoun). Μετά τη δολοφονία του Ντάνυ τον Ιούλιο 1980, η ηγεσία πέρασε στον αδελφό του και μεγαλύτερο γιο του Καμίλ Σαμούν, Ντόρυ Σαμούν (Dory Chamoun), μέχρι τη διάλυση της οργάνωσης ένα μήνα μετά, τον Αύγουστο του 1980.

Αρχικά το αρχηγείο των Τίγρεων βρισκόταν στα γραφεία του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος στη συνοικία Ασραφίγιε της Ανατολικής Βηρυττού, και αργότερα μεταφέρθηκε στο παράκτιο χωριό Σάφρα, τουριστικό θέρετρο με μαρίνα για γιοτ 25 χλμ. βορείως της λιβανέζικης πρωτεύουσας στην Περιφέρεια Κεσερουάν, όπου και παρέμεινε μέχρι τη διάλυση της πολιτοφυλακής τους.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. McGowan, Roberts, Abu Khalil, and Scott Mason, Lebanon: a country study (1989), p. 240.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]