Πολιτική της Δομινικανής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι αντιπροσωπευτική δημοκρατία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι και αρχηγός της Κυβέρνησης. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κογκρέσο, το οποίο αποτελείται από την 150μελή Βουλή και τη Γερουσία, με 32 μέλη. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.

Εκτελεστική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εκτελεστική Εξουσία κυριαρχεί στο δομινικανό σύστημα διακυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι αρχηγός κράτους, της κυβέρνησης και διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Στα καθήκοντά του συνεπικουρείται από το υπουργικό συμβούλιο ("Secretarios de Estado" που ο ίδιος διορίζει. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος εκλέγονται ταυτόχρονα από το λαό για θητεία 4 ετών. Με την αναθεώρηση του συντάγματος του 2010 επιτρέπεται να διεκδικήσει και δεύτερη θητεία ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος. Οι εκλογές διεξάγονται σε έτη που διαιρούνται ακριβώς με το 4.

Νομοθετική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κογκρέσο (Congreso de la República) αποτελείται από δύο σώματα. Η άνω βουλή ή Γερουσία (Senado) αριθμεί 32 μέλη, που εκλέγονται για 4ετή θητεία σε μονοεδρικές περιφέρειες. Η κάτω βουλή ή Βουλή των Αντιπροσώπων (Cámara de Diputados) απαρτίζεται από 178 μέλη, που εκλέγονται επίσης για θητεία 4 ετών με το σύστημα της απλής αναλογικής ανάλογα με την κάθε περιφέρεια: ανά 50.000 κατοίκους εκλέγεται ένας βουλευτής και όχι λιγότεροι από 2 σε κάποιες περιπτώσεις.

Δικαστική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανώτατο όργανο που απονέμει τη δικαιοσύνη είναι το 16μελές Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό διορίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Εισαγγελέων, το οποίο συστάθηκε με τη συνταγματική αναθεώρηση του 1994 με σκοπό τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας για τη δικαιοσύνη.

Δημοτικές και τοπικές εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθεμιά από τις 31 επαρχίες της χώρας διοικείται από έναν κυβερνήτη, ο οποίος διορίζεται από τον πρόεδρο. Δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια εκλέγονται από το λαό στο Σάντο Ντομίνγκο και σε 103 δημοτικά διαμερίσματα.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη χώρα διεξάγονται γενικές εκλογές, για πρόεδρο και για κοινοβούλιο (Βουλή, Γερουσία), κάθε 4 χρόνια στις 16 Μαΐου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]