Πολιτική της Αϊτής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πολιτικά της Αϊτής)

Η Αϊτή είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με Αρχηγό Κράτους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ασκεί εκτελεστική εξουσία και έχει πολλές αρμοδιότητες. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς επίσης και από τη Γερουσία. Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι από το 2021 ο Αριέλ Ανρί. Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο και έχει μειωμένες εξουσίες.


Νομοθετική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βουλή των Αντιπροσώπων (γαλλικά: Chambre des Députés‎‎, αϊτινά: Chanm Depite) είναι η Κάτω Βουλή της Αϊτής.Η Βουλή απαρτίζεται από 119 μέλη (προηγουμένως 99) , οι οποίοι εκλέγονται με την ψήφο του λαού για θητεία 4 ετών. Δεν υπάρχει όριο για ανανέωση θητείας για τους αντιπροσώπους.

Τα 119 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες με το σύστημα των 2 γύρων. Ένας δεύτερος γύρος διεξάγεται σε περίπτωση που κανείς υποψήφιος δεν θα έχει την πλειοψηφία που απαιτείται προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.[1] Τον Μάρτιο του 2015 με ένα νέο εκλογικό διάταγμα καθορίστηκε ότι η νέα Βουλή θα αποτελείται από 119 μέλη και η Γερουσία θα παραμείνει με 30 μέλη.[2]

Η Γερουσία (γαλλικά: Sénat‎‎, αϊτινά: Sena ) είναι η Άνω Βουλή του νομοθετικού σώματος της Αϊτής, της Εθνοσυνέλευσης. Η Κάτω Βουλή της Εθνοσυνέλευσης είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Γερουσία απαρτίζεται από 30 μέλη, με τρία μέλη από κάθε διοικητικό διαμέρισμα. Προτού συσταθεί το διαμέρισμα της Νιπς το 2003, υπήρχαν 27 έδρες. Οι γερουσιαστές εκλέγονται για εξαετή θητεία με την ψήφο του λαού, με το 1/3 να εκλέγονται κάθε διετία. Δεν υπάρχει όριο για ανανέωση της θητείας των γερουσιαστών. Μπορεί να επανεκλέγονται επ' αόριστο.


Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Εκλογές στην Αϊτή

Στις προεδρικές εκλογές του 2011 πρόεδρος εξελέγη ο Μισέλ Μαρτελί στον δεύτερο γύρο. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2015, όμως ο δεύτερος γύρος ακυρώθηκε και έπειτα από ταραχές ο πρόεδρος Μαρτελί αποχώρησε και τελικά στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 πρόεδρος εξελέγη ο Ζοβενέλ Μοΐζ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]