Πολιτειακή Γερουσία της Καλιφόρνιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°34′36″N 121°29′37″W / 38.57667°N 121.49361°W / 38.57667; -121.49361

Πολιτειακή Γερουσία της Καλιφόρνιας
California State Senate
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΆνω Βουλή
Ιστορία
Ξεκίνημα νέας συνεδρίασης7 Δεκεμβρίου 2020
Ηγεσία
Πρόεδρος της Γερουσίας
Ελένη Κουναλάκη (Δ)
Από 7 Ιανουαρίου 2019
Αναπληρωτής Πρόεδρος
Τόνι Άτκινς (Δ)
Από 21 Μαρτίου 2018
Ηγέτης της Πλειοψηφίας
Ρόμπερτ Χέρτσμπεργκ (Δ)
Από 7 Ιανουαρίου 2019
Ηγέτης της Μειοψηφίας
Σκοτ Βιλκ (Ρ)
Από 20 Ιανουαρίου 2021
Δομή
Composition of the California State Senate
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
3 Νοεμβρίου 2020
(20 έδρες)
Επόμενη εκλογή
8 Νοεμβρίου 2022
(20 έδρες)
ΕπαναδιαχωρισμόςCalifornia Citizens Redistricting Commission
Τόπος συνεδριάσεων
State Senate Chamber
California State Capitol
Sacramento, California
Ιστοσελίδα
California State Senate

Η Πολιτειακή Γερουσία της Καλιφόρνιας (αγγλικά: California State Senate) είναι η άνω βουλή του Πολιτειακού Νομοθετικού Σώματος της Καλιφόρνιας. Υπάρχουν 40 πολιτειακοί γερουσιαστές. Το πολιτειακό νομοθετικό σώμα συνέρχεται στο Πολιτειακό Καπιτώλιο της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο. Ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας είναι ο ex officio Πρόεδρος της Γερουσίας και μπορεί να δώσει τη λύση σε περίπτωση ισόπαλης ψηφοφορίας. Οι αξιωματούχοι της Γερουσίας, εκλεγόμενοι στην αρχή κάθε κοινοβουλετυιτκής συνεδρίασης, είναι ο Προσωρινός πρόεδρος της Πολιτειακής Γερουσίας της Καλιφόρνιας, ο Γραμματέας της Πολιτειακής Γερουσίας της Καλιφόρνιας και ο Κοσμήτωρ της Γερουσίας (Sergeant-at-Arms).

Πριν το 1968, οι περιφέρειες περιφέρειες της πολιτειακής γερουσίας περιορίσθηκαν στο να έχει κάθε κομητεία μόνο μία έδρα. Αυτό οδήγησε στην κατάσταση η Κομητείας Λος Άντζελες, με 6 εκατομμύρια κατοίκους το 1968, να έχει 600 φορές λιγότερη εκπροσώπηση από τους κατοίκους των κομητειών του Αλπίν και του Καλάβερας, μερικών από τις ολιγοπληθέστερες κομητείες της Καλιφόρνιας. Η ομοσπονδιακή απόφαση Ρέινολντς εναντίον Σιμς (Reynolds v. Sims) του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών ανάγκασε όλες τις πολιτείες να σχηματίσουν περιφέρειες με ίσους πληθυσμούς. Έτσι, τα όρια άλλαξαν για να παρέχουν ισότιμη αντιπροσώπηση.[1]

Οι γερουσιαστές περιορίζονται σε δύο τετράχρονες θητείες, που παύονται ώστε η μισή ολομέλεια να εκλέγεται κάθε δύο χρόνια. Οι γερουσιαστές που αντιπροσωπεύουν περιφέρειες με μονό αριθμό εκλέγονται σε χρονιές τέλεια διαιρούμενες με το τέσσερα. Οι γερουσιαστές από τις περιφέρειες ζυγού αριθμού εκλέγονται στα ενδιάμεσα ζυγά έτη.[2]

Κάθε γερουσιαστής αντιπροσωπεύει περίπου 846.791 Καλιφορνέζους, περισσότερους από τους περίπου 639.088 κατοίκους των περιφερειών που εκλέγουν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα κόκκινα χρώματα της αίθουσας της γερουσίας της Καλιφόρνιας βασίζονται στα παρόμοια χρώματα της βρετανικής Βουλής των Λόρδων. Ομοίως, η αίθουσα της κάτω βουλής του κοινοβουλίου της Καλιφόρνιας είναι πράσινα διακοσμημένη, αντίστοιχα με την Βουλή των Κοινοτήτων.

Στην τωρινή συνεδρίαση οι Δημοκρατικοί ελέγχουν 30 από τις έδρες, ποσοστό 75%.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Stephen Ansolabehere, James M. Snyder, Jr., and Jonathan Woon (Αυγούστου 1999). «Why Did a Majority of Californians Vote to Limit Their Own Power?» (PDF). Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  2. Cal. Const. Art. IV. §2(a)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]