Πολιορκία της Πράγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πολιορκία της Πράγας
Τρίτος Σιλεσιανός Πόλεμος (Επταετής Πόλεμος)
ΧρονολογίαΜάιος-Ιούνιος 1757
ΤόποςΠράγα, Βοημία
ΈκβασηΣτρατηγική νίκη των Αυστριακών, απόσυρση των Πρώσων.
Αντιμαχόμενοι
Δυνάμεις
40.000

Η Πολιορκία της Πράγας ήταν ανεπιτυχής απόπειρα, εκ μέρους πρωσικού στρατού υπό την ηγεσία του Φρειδερίκου του Μέγα, για την κατάληψη της αυστριακής πόλης της Πράγας, κατά την διάρκεια του Τρίτου Σιλεσιανού Πολέμου (Επταετής Πόλεμος). Έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του Μαΐου του 1757, αμέσως μετά την Μάχη της Πράγας. Παρά το γεγονός πως είχε κερδίσει την συγκεκριμένη μάχη, ωστόσο, ο Φρειδερίκος είχε χάσει 14.300 νεκρούς στρατιώτες, ενώ το έχων σημαντικές απώλειες στράτευμά του δεν ήταν επαρκώς ισχυρό προκειμένου να επιτεθεί στην Πράγα. Αντιθέτως, ο Φρειδερίκος αποφάσισε την πολιορκία της πόλης, ελπίζοντας να την υποχρεώσει σε συνθηκολόγηση, λόγω έλλειψης προμηθειών. Συνολικά, 40.000 Αυστριακοί στρατιώτες ήσαν εγκλωβισμένοι εντός της πόλης, χωρίς ωστόσο να είναι επαρκώς ισχυροί προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εξόδου.[1] Ο Φρειδερίκος επιχείρησε να λάβει πληροφορίες για την κατάσταση εντός της πόλεως της Πράγας, αποστέλλοντας τον εγκληματία Κρίστιαν Αντρέας Κέζεμπιρ αριθμό φορών εντός της πολιορκημένης πόλης.

Αυστριακό στράτευμα υπό την ηγεσία του Κόμη φον Ντάουν πραγματοποίησε ξαφνική πορεία προς τα βόρεια, θέτοντας σε κίνδυνο τις γραμμές ανεφοδιασμού του Φρειδερίκου, με συνέπεια, ο τελευταίος, να υποχρεωθεί σε λύση της πολιορκίας και να βαδίσει προς την κατεύθυνσή του με απώτερο στόχο να επιτεθεί. Ο Φρειδερίκος ηττήθηκε κατά την διάρκεια της επακόλουθης μάχης στο Κολίν, ενώ το στράτευμά του, πλέον, ήταν αρκετά αποδυναμωμένο προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσει την Πολιορκία της Πράγας, με συνέπεια να υποχρεωθεί σε πλήρη απόσυρση από την Βοημία.[2] Το συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε ορόσημο για τους Πρώσους, καθώς ουδέποτε έκτοτε βρέθηκαν εκ νέου σε παρόμοια πλεονεκτική θέση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου της χρονικής διάρκειας του πολέμου το πέρασαν πολεμώντας εντός υπό την κατοχή τους εδαφών. Πάραυτα, οι Πρώσοι επιχείρησαν μία ακόμη εισβολή εντός αυστριακών εδαφών, κατά την διάρκεια του αμέσως επόμενου έτους, η οποία κατέληξε σε αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Όλομοουτς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Anderson 2001, σελ. 176
  2. Anderson 2001, σελ. 176-177

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Siege of Prague της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).