Πολιορκία της Μάλτας (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολιορκία της Μάλτας
Service personnel and civilians clear up debris on a heavily bomb-damaged street in Valletta, Malta on 1 May 1942
Service personnel and civilians clear up debris on a heavily bomb-damaged street in Valletta, Malta on 1 May 1942
Στρατιώτες και πολίτες καθαρίζουν τα χαλάσματα από έναν βομβαρδισμένο δρόμο της Βαλέτας
Χρονολογία11 Ιουνίου 1940 – 20 Νοεμβρίου 1942
ΤόποςΜάλτα
ΈκβασηΣυμμαχική νίκη
Αντιμαχόμενοι

Συμμαχικές δυνάμεις

Παραχώρησαν εφόδια

Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
716 μαχητές την ώρα της επιχείρησης
2000 αεροσκάφη την ώρα της επιχείρησης
Απολογισμός
369 μαχητές (αεροπορία)
64 μαχητές (ξηρά)
1 θωρηκτό
1 αεροπλανοφόρα
4 καταδρομικά ταχύπλοα
19 αντιτορπιλικά
30.000 κτήρια καταστράφηκαν
1.300 πολίτες πέθαναν
357 γερμανικά αεροσκάφη
175 ιταλικά αεροσκάφη
230 εμπορικά πλοία βυθίστηκαν
17.240 πέθαναν στη θάλασσα
16 ιταλικά υποβρύχια

Η πολιορκία της Μάλτας ήταν στρατιωτική επιχείρηση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη Μεσόγειο θάλασσα. Από το 1940 μέχρι το 1942 ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο του στρατηγικά σημαντικότατου νησιού της Μάλτας σημάδευε την αεροπορία της Ναζιστικής Γερμανίας και της Ιταλίας από τη μία και του Ηνωμένου Βασιλείου από την άλλη.

Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στη Βόρεια Αφρική στα μέσα του 1940 αύξησε τη σημασία της Μάλτας. Το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ναυτικών και αεροπορικών βάσεων θα μπορούσε να εμποδίσει τον εφοδιασμό των στρατευμάτων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική από την Ευρώπη. Ο Έρβιν Ρόμελ, ηγέτης των χερσαίων δυνάμεων του Άξονα στην περιοχή αναγνώρισε τη σημασία του νησιού γρήγορα. Τον Μάιο του 1941 χαρακτηριστικά δήλωσε ότι χωρίς τη Μάλτα ο Άξονας θα έχανε τον πόλεμο στη Βόρεια Αφρική.

Ο Άξονας αποφάσισε να βομβαρδίσει η να προκαλέσει λοιμό στο νησί μέσω επίθεσης σε λιμάνια και στρατηγικά σημεία των Συμμάχων. Η Μάλτα ήταν μία από τις πλέον βομβαρδισμένες περιοχές ολόκληρου του πολέμου. Η πολεμική αεροπορία της Ιταλίας και της Γερμανίας έριξε συνολικά 3.000 βόμβες στην προσπάθεια απώθησης της αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά απέτυχε.

Έως τον Νοέμβριο του 1942 ο Άξονας έχασε στη Δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν και οι Σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στο Μαρόκο και την Αλγερία. Ο Άξονας έστρεψε την προσοχή του στη μάχη της Τυνησίας και οι επιθέσεις στη Μάλτα σταδιακά μειώθηκαν. Η πολιορκία έληξε οριστικά το 1942.

Μέχρι τον Μάιο του 1943 είχαν βυθιστεί 230 πλοία του Άξονα σε 164 ημέρες - ο μεγαλύτερος αριθμός βυθισμένων πλοίων σε ανάλογο χρονικό διάστημα στον πόλεμο. Η νίκη αυτή των Συμμάχων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση της Βόρειας Αφρικής.