Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολιορκία της Θεσσαλονίκης (586 ή 597)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πολιορκία της Θεσσαλονίκης το 586 ή 597 ήταν η πρώτη πολιορκία της πόλης από τους Άβαρους και τους υποτελείς τους Σλάβους. Η πολιορκία κράτησε επτά ημέρες και έληξε με νίκη των αμυνόμενων που αποδόθηκε σε θαύμα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου[1].

Ο χαγάνος Βαϊανός μάζεψε 100.000 στρατό και έφτασε στην Θεσσαλονίκη νωρίτερα από ότι τους περίμεναν οι Βυζαντινοί με αποτέλεσμα να τους πιάσουν απροετοίμαστους[2]. Πολλοί κάτοικοι ήταν στους αγρούς ενώ η φρουρά και ο διοικητής έλειπαν[2]. Επίσης το καλοκαίρι, η πολιορκία έγινε τον Σεπτέμβριο, ένας λοιμός σκότωσε πολλούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης[2].

Οι πολιορκητές είχαν κάθε λογής πολιορκητικές μηχανές που χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν ρήγμα στα τείχη της πόλης αλλά αντιμετώπισαν πρόβλημα ανεφοδιασμού των δυνάμεων τους αλλά και λιποταξίες[2]. Οι Άβαροι χρησιμοποίησαν και ορύγματα για υπονόμευση των τειχών αλλά αυτά καταστράφηκαν από έξοδο των πολιορκημένων, επίσης ταυτόχρονα προσπάθησαν να καταλάβουν το λιμάνι[3]. Οι πολιορκητές μηχανές των Άβαρων δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποιο ρήγμα, πολλές βολές αστοχούσαν επειδή δεν τις χειρίζονταν σωστά λόγω απειρίας[4]. Την έκτη ημέρα οι Βυζαντινοί σε έξοδο που έκαναν στη θαλάσσια πλευρά του τείχους σημείωσαν μεγάλη νίκη επί των Άβαρων[4].

Την έβδομη ημέρα οι Άβαροι ετοιμάζονταν για γενική έφοδο στην Θεσσαλονίκη όταν ξαφνικά αποσύρθηκαν και έλυσαν την πολιορκία[4].

  1. Κουρμπέρτης, σελ. 8
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Κουρμπέρτης, σελ. 5
  3. Κουρμπέρτης, σελ. 6
  4. 4,0 4,1 4,2 Κουρμπέρτης, σελ. 7