Πολίτες - Κόμμα της Ιθαγένειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολίτες - Κόμμα της Ιθαγένειας
Ciudadanos - Partido de la Ciudadanía
ΗγέτηςΑλβέρ Ριβέρα
Γενικός ΓραμματέαςΜατίας Αλόνσο Ρουΐθ
Ίδρυση4 Μαρτίου 2006
ΈδραGran Via de les Corts Catalanes 751 A, 1º 2ª, 08013 Βαρκελώνη, Καταλονία, Ισπανία
ΙδεολογίαΦιλελευθερισμός[1]
Αντι-φεντεραλισμός[1]
Φιλελεύθερος συντηρητισμός[2]
Φιλοευρωπαϊσμός[3]
Ρεφορμισμός[4]
Φιλελεύθερος εθνικισμός[5]
Λαϊκισμός[6]
Κοσμικισμός[7]
Πολιτικό φάσμαΚεντροδεξιά[8]
Κέντρο[9]
Δεξιά[α][10]
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΚόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΑνανεώστε την Ευρώπη
Ιστότοπος
www.ciudadanos-cs.org
Πολιτικό σύστημα στην Ισπανία
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Οι Πολίτες - Κόμμα της Ιθαγένειας (ισπανικά: Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía[β], συντ: Cs) είναι ένα αντι-φεντεραλιστικό κόμμα της Ισπανίας που κινείται στον φιλελεύθερο χώρο. Κύρια ιδεολογία του κόμματος, είναι η εναντίωση στην Καταλανική αυτοδιάθεση[11]. Το κόμμα ιδρύθηκε στην Καταλονία το 2006[12], ενώ ο πρόεδρος του είναι ο Αλβέρ Ριβέρα.

Αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερο δημοκρατικό κόμμα, καθώς και σοσιαλδημοκρατικό κάτι που δεν είναι αποδεκτό από την κοινή γνώμη και τους αναλυτές[13].

Το κόμμα υπερασπίζεται την ατομική ελευθερία των πολιτών έναντι των δημόσιων θεσμών, σε εθνικό-ισπανικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο αυτονομιών. Στην Καταλονία κατέχει 9 θέσεις στο Κοινοβούλιο και τρεις συμβούλους σε διαφορετικά δημαρχιακά συμβούλια, όπου αντιτίθεται σθεναρά τον Καταλανισμό, τον οποίο θεωρεί αρνητικό παράγοντα για τη συμβίωση των πολιτών και τη δημοκρατία. Το 2014 εξέλεξε δύο βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου εντάχθηκε στην ομάδα των Φιλελεύθερων. Πρόεδρός του είναι ο Αλβέρ Ριβέρα.

Στην Καταλονία, είναι, μαζί με το Λαϊκό Κόμμα, οι κύριοι αντίπαλοι των αυτονομιστών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχει κατηγορηθεί για αντικαταλανισμό.[14] Στην εκπαίδευση υποστηρίζει την τριγλωσσία ισπανικών-καταλανικών-αγγλικών.[15]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Πολίτες δημιουργήθηκαν στην Καταλονία τον Ιούλιο του 2006 ως απάντηση στο κάλεσμα ενός μανιφέστου από μια ομάδα γνωστών προσωπικοτήτων της Καταλανικής κοινωνίας (μεταξύ των οποίων οι Αλβέρ Μποαδέλια, Φέλιξ ντε Αθούα και Αρκάδι Εσπάδα), μέσω του οποίου έκαναν έκκληση για μια πολιτική δύναμη «που θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του ευρέος κοινού». Επιπλέον σε αυτό το μανιφέστο, προειδοποίησαν πως η «ρητορική του μίσους που εξαπολύεται από τα μέσα της επίσημης Κυβέρνησης της Καταλονίας εναντίον κάθε τι "Ισπανικού" είναι πιο ανησυχητικό από ποτέ» και πως το «(Καταλανικό) έθνος, προωθούμενο ως ομοιογενής οντότητα, έχει καταλάβει τον χώρο όπου υπήρχε μια αναμφισβήτητα πολύ-ποίκιλη κοινωνία"[16].

Αυτή η ομάδα προσωπικοτήτων, έχοντας ως βάση σχεδόν αποκλειστικά τη Βαρκελώνη, δημιούργησε μια πολιτική πλατφόρμα, το Ciutadans de Catalunya, ή «Πολίτες της Καταλονίας», τον Ιούλιο του 2005. Οργάνωσαν αρκετές στρογγυλές τράπεζες και συνέδρια και μέχρι το 2006 είχαν ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος, αποκαλούμενου απλά Ciutadans, ή Πολίτες. Στο πρώτο τους συνέδριο του 2006 εξελέγη πρόεδρος ένας νέος δικηγόρος από τη Βαρκελώνη, ο Albert Rivera.

Στις εκλογές του Καταλανικού Κοινοβουλίου του 2006, οι Πολίτες κέρδισαν το 3% των ψήφων και τρεις έδρες. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2010, πέτυχαν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα (3,4%, 3 έδρες). Κυρίως ως αντίδραση στην αυξανόμενη δημόσια υποστήριξη για την ανεξαρτησία στην Καταλονία, οι Πολίτες –ως ένα από τα πιο έκδηλα αντίπαλα κινήματα αυτού του ρεύματος- έχει μεγαλώσει από τότε αρκετά σε υποστήριξη. Στις πρόωρες εκλογές του 2012 ο αριθμός των ψήφων τους υπερδιπλασιάστηκε (7,6%, 9 έδρες). Όλες εκτός από μια ήταν στην Περιφέρεια της Βαρκελώνης.

Το 2013, το κόμμα ξεκίνησε να οργανώνεται στην υπόλοιπη Ισπανία μέσω ενός μανιφέστου, αποκαλούμενου «La conjura de Goya» που έλαβε χώρα στο μέγαρο του Κογκρέσου της Μαδρίτης.

Στις ευρωεκλογές 2014 το κόμμα κατόρθωσε να συγκεντρώσει την ψήφο του 6,24% του εθνικού εκλογικού σώματος, και κέρδισε 2 έδρες[17]. Και οι δυο ευρωβουλευτές μετέχουν στην ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).

Από τον Μάρτιο του 2015, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια ακόμη αύξηση στις εκλογές του 2015, ενώ δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης έδειξαν πως μπορεί να αναδειχθούν και τρίτο κόμμα.

Πολιτικές Θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εν όψει των ισπανικών εθνικών εκλογών του 2015, οι Πολίτες έχουν ανακοινώσει ορισμένες από τις πολιτικές τους θέσεις. Μέχρι στιγμής, αυτές περιλαμβάνουν:

  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στο 25%, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες[18]
  • Μείωση και ομογενοποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 16-19%
  • Περιορισμός του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 40%
  • Αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ για δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης στο 4%
  • Κατάργηση ή ενοποίηση δήμων με πληθυσμό κατώτερο των 5.000 κατοίκων.
  • Μείωση των διατυπώσεων και της γραφειοκρατίας
  • Πιο διαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων
  • Πάταξη της διαφθοράς
  • Μεταρρύθμιση ή κατάργηση της Γερουσίας[19]
  • Αρνητική φορολογία εισοδήματος σε χαμηλόμισθους
  • Αποταμιευτικό σύστημα αποζημίωσης απολύσεων
  • Αποκέντρωση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης
  • Χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής για την προσέλκυση δεξιοτήτων και επενδυτών
  • Νομιμοποίηση της πορνείας και της μαριχουάνας

Πολιτικό Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλβέρ Ριβέρα, πρόεδρος του κόμματος

Οι Πολίτες θεωρούνται κατά κύριο λόγο φιλελεύθερο κόμμα και στις οικονομικές πολιτικές και στα κοινωνικά ζητήματα, παρ’ όλα αυτά, ο πολιτικός λόγος τους περιστρέφεται κυρίως γύρω από την αντίθεση κατά του καταλανικού εθνικισμού[20], σε τέτοιο βαθμό που συχνά έχει επικριθεί ότι αποτελεί ένα κόμμα που δραστηριοποιείται πολιτικά σε ένα μόνο ζήτημα, χαρακτηρισμός που απορρίπτεται από τα μέλη του. Κατά την περίοδο 2006- 2012, ο αριθμός των ψηφοφόρων των Πολιτών που είχαν ψηφίσει κεντροδεξιά κόμματα σε προηγούμενες εκλογές, ήταν παρόμοιος με τον αριθμό που είχαν προηγουμένως ψηφίσει κεντροαριστερά κόμματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι θέσεις του κόμματος επί γενικών οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων δεν αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης του[21]. Οι Πολίτες ασκούν κριτική σε οποιοδήποτε είδος εθνικισμού, «συμπεριλαμβανομένου του ισπανικού εθνικισμού που υπερασπίζεται ο κ. Ινεστρίγιας»[22].

Ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκε από το κόμμα είναι η πολιτική της Καταλανικής γλώσσας, η οποία προωθεί ενεργά τη χρήση της Καταλανικής ως τη μοναδική γλώσσα εργασίας της Καταλανικής δημόσιας διοίκησης[23][24]. Το κόμμα αμφισβητεί αυτή την πολιτική και υπερασπίζεται την ίση μεταχείριση της Ισπανικής και της Καταλανικής γλώσσας[24]. Επίσης, αντιτίθεται στην τρέχουσα γλωσσική πολιτική μέσα στο Καταλανικό εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα με την οποία όλη η δημόσια εκπαίδευση παραδίδεται στα Καταλανικά. Το κόμμα επίσης υποστηρίζει την ενδυνάμωση των εξουσιών των Ισπανικών κεντρικών θεσμών περιορίζοντας τις εξουσίες των περιφερειακών διοικήσεων[25].

Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν ριζική μεταρρύθμιση του Ισπανικού εκλογικού συστήματος με στόχο τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης αναλογικότητας που θα δίνει μικρότερη βαρύτητα στις ενιαίες εκλογικές περιφέρειες. Επίσης υποστηρίζουν ορισμένες τροποποιήσεις στο Ισπανικό Σύνταγμα, ιδίως όσον αφορά στην περιφερειακή οργάνωση. Όσον αφορά στα φορολογικά καθεστώτα των με ιδιαίτερο καθεστώς αυτόνομων κοινοτήτων, το κόμμα σέβεται και δεν επιθυμεί να καταργήσει τα ιδιαίτερα καθεστώτα ης Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρρα, επειδή θεωρεί ότι «αυτά δεν δημιουργούν διακρίσεις καθεαυτές και αφεαυτών»∙ εντούτοις, ασκεί κριτική σε αυτό που αποκαλεί εσφαλμένο υπολογισμό της ποσόστωσης ή της εισφοράς, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων και έχει προκαλέσει σημαντικές διαφορές που έχουν γίνει σκανδαλώδεις»[26]. Προτείνει επανεξέταση και επανυπολογισμό των Βάσκικων Ποσοστώσεων και της Εισφοράς της Ναβάρρα προκειμένου να σταματήσει η Χώρα των Βάσκων και η Ναβάρρα είναι «καθαροί δικαιούχοι»[27].

Μεταξύ άλλων πολιτικών, υποστηρίζουν, επίσης, ρύθμιση της πορνείας, της μαριχουάνας και της ευθανασίας.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδαλουσία 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις περιφερειακές εκλογές για το Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας τον Μάρτιο του 2015, οι Πολίτες ανέδειξαν συνολικά 7 βουλευτές σε σύνολο 109, λαμβάνοντας 370.000 ψήφους,[28] έχοντας αποσπάσει πολλές κυρίως από το Λαϊκό Κόμμα.

Βουλευτικές 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές του 2015 οι Πολίτες έλαβαν 13,2% (13,21%) ή περίπου 3.000.000 ψήφους με 40 έδρες το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε μέχρι τότε αλλά κάτω από το 17-20% που του δίναν οι δημοσκοπήσεις.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κογκρέσο των Αντιπροσώπων
57 / 350
Ισπανική Γερουσία
10 / 266
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
7 / 54
Τοπικές κυβερνήσεις
1.527 / 67.611
Περιφερειακά κοινοβούλια
91 / 1.248
Καταλανικό Κοινοβούλιο
6 / 135

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Wolfram Nordsieck. «Parties and Elections in Europe: The database about parliamentary elections and political parties in Europe». 
  2. https://www.challenges.fr/politique/5-questions-laissees-en-suspens-par-la-demission-de-valls_615233
  3. [1]
  4. [2]
  5. [3]
  6. Chris Terry (20 Μαΐου 2014). «Citizens – Party of the Citizenship (C's)». Demsoc Europe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2014. 
  7. [4]
  8. «Catalan vote sends mixed messages». Economist Intelligence Unit. 
  9. [5]
  10. Josep-Anton Fernàndez (2008). El malestar en la cultura catalana: La cultura de la normalització 1976-1999. Editorial Empúries. σελ. 148. ISBN 8497873416. 
  11. «Ciutadans - Partit de la Ciutadania». enciclopedia.cat. 
  12. Josep-Anton Fernàndez (2008). El malestar en la cultura catalana: La cultura de la normalització 1976-1999. Editorial Empúries. σελ. 148. ISBN 8497873416. 
  13. «PP y Ciutadans se disputan el liderazgo del anticatalanismo». publico.es. 11 Σεπτεμβρίου 2013. 
  14. «Nuestras ideas - Cultura y lenguas de España». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015. 
  15. «Manifesto signed by some intellectuals which preceded the formation of the party» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2015. 
  16. http://www.boe.es/boe/dias/2014/06/12/pdfs/BOE-A-2014-6233.pdf
  17. «EMPLEO Y REACTIVACIÓN ECONÓMICA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2015. 
  18. «Nuestras Ideas». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015. 
  19. «Pro-Spain Ciutadans group demands Mas step down as regional premier». El País. 26 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
  20. Lluís Orriols (13 Αυγούστου 2013). «Ciutadans, ¿un partido de izquierdas o de derechas?» (στα Ισπανικά). El País. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2014. 
  21. «Albert Rivera» (στα Ισπανικά). Diario Crítico. 
  22. «City Council of Barcelona: "Catalan will continue to be the Council's working language"». City Council of Barcelona. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
  23. 24,0 24,1 «Albert Rivera, Ciutadans candidate: "An independent Catalonia would fail"» (στα Ισπανικά). 20 minutos. 15 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2013. 
  24. «Ciudadanos - Modelo de estado». Ciudadanos-cs.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2014. 
  25. «Futuro incierto en País Vasco y Navarra para Podemos, UPyD y Ciudadanos: ¿quitarán los fueros?» (στα Ισπανικά). Vozpópuli. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2015. 
  26. «Ciutadans propone revisar el cupo vasco y navarro reformando la Constitución». Lainformación.com (στα Ισπανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2015. 
  27. «Elecciones autonómicas de Andalucía 2015, resultados.». elpais.com. 2015-03-23. http://resultados.elpais.com/elecciones/2015/autonomicas/01/index.html. 

Σφάλμα αναφοράς: Η ετικέτα <ref> με όνομα «FOOTNOTELópez BasagurenEscajedo San Epifanio2013871» που ορίζεται μέσα στο <references> δεν χρησιμοποιείται σε προηγούμενο κείμενο.

  1. σύμφωνα με ορισμένους
  2. στα καταλανικά: Ciutadans–Partit de la Ciutadania

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]