Πολίν φον Κένιγκσεγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολίν φον Κένιγκσεγκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Απριλίου 1830
Βιέννη
Θάνατος27  Μαΐου 1912
Μόναχο
Χώρα πολιτογράφησηςΚισλεϊθανία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταHofmeister
Οικογένεια
ΣύζυγοςAlfred Königsegg-Aulendorf
ΤέκναFranz Xaver Graf zu Konigsegg-Aulendorf
ΓονείςAuguste Bellegarde και Julie, Freiin von Gudenus

Η Πολίν ("Πολα") Μαρί Κόμισα του Κένιγκσεγκ-Άουλεντορφ, γεν. Κόμισσα του Μπέλγκαρντ (* 2 Απριλίου 1830 στη Βιέννη27. Μαΐου 1912 στο Μόναχο ήταν μια αυστριακή κυρία των τιμών.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πολίν Κόμισα του Μπέλεγκαρντε ήταν η κόρη του Αυγούστου Κόμη του Μπέλεγκαρντε (1795–1873) και της Τζούλι, γεν. Βαρόνη του Γκούντεχαους (1795-1865). Στις 15 Απριλίου 1857 παντρεύτηκε τον αυστριακό αυλικό και αξιωματικό Άλφρεντ Κόμη του Κένιγκσεγκ στο Άουλεντορφ. Το 1862 την διόρισε η αυτοκράτειρα Ελισάβετ ως Κυρία επί των ενδυμάτων. Ομοίως, ο σύζυγός της έγινε αρχιθαλαμηπόλος της αυτοκράτειρας. Ως αποτέλεσμα, το ζευγάρι κατέλαβε την πρώτη θέση στην αυλή της αυτοκράτειρας.

Οι διορισμοί προκάλεσαν κάποια ανησυχία στην αυλή: αφενός, επειδή οι Κένιγκσεγκ δεν ανήκαν στο κόμμα της κυρίαρχης αυτοκράτειρας Μητέρας Αρχιδούκισσας Σοφίας, η οποία έτσι έχασε την επιρροή της. Από την άλλη πλευρά, επειδή η Κόμισσα Κένιγκσεγκ - σε αντίθεση με τον προκάτοχό της, η Κόμισσα Εστερχάιζ-Λιχτενστάιν - ανήκε στην (πρώην κυρίαρχη) ευγενή αριστοκρατία από το γάμο, αλλά όχι από τη γέννηση της, που κυριαρχούσε απολύτως στη βιεννέζικη αυλή, αλλά παρ' όλα αυτά μέσω του νέου της γραφείου κατέταξε όλες οι κυρίες της αυλής, μεταξύ των οποίων οι πριγκίπισσες και οι πρώην κυβερνώσες κόμισσες, το οποίο τις ενόχλησε σημαντικά [1] .

Στην Πολίν Κένιγκσεγκ απονεμήθηκε το Τάγμα του Έναστρου Σταυρού και θεωρήθηκε έμπιστη της νέας αυτοκράτειρας στα πρώτα της χρόνια στη Βιέννη. Ωστόσο, σύντομα ήρθε σε σύγκρουση με τις ουγγρικές κυρίες των τιμών, την Ίντα Φερένζυ και την Μαρί Φεστέτικς, τις οποίες ευνόησε η αυτοκράτειρα και υπέρ των οποίων γρήγορα αντικαταστάθηκε. Σε γενικές γραμμές, ήταν εχθρική προς τους Ούγγρους φίλους της Σίσι και δεν μιλούσε Ουγγρικά [2] .

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πολίν Κόμισσα Μπελεγκάρντε και ο Άλφρεντ Κόμης Κένιγκσεγκ απέκτησαν έναν γιο:

  • Φρανς Χαβιέρ Γιόχαν Μπάπτιστ Γιουσέμππιους Κόμης του Κένιγκσεγκ στο Άουλεντορφ (1858–1927)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Brigitte Hamann : Elisabeth. Απρόθυμη αυτοκράτειρα . Amalthea, Βιέννη 1982.
  • Karin Amtmann: Elisabeth της Αυστρίας: Η πολιτική επιχείρηση της αυτοκράτειρας . Friedrich Pustet, Ρέγκενσμπουργκ 1998.

Διαδικτυακοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Vgl. Hamann, S. 164, Amtmann, S. 33.
  2. Vgl. Hamann, S. 237, 251.