Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σουδάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σουδάν
Ίδρυση1936
ΈδραΧαρτούμ
ΜέλοςFIFA (από 1948), CAF (από 1957) και CECAFA (από 1975)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Σουδάν (αραβικά: منتخب السودان الوطني لكرة القدم‎) εκπροσωπεί το Σουδάν στο διεθνές ποδόσφαιρο και ελέγχεται από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Σουδάν, το διοικητικό όργανο για το ποδόσφαιρο στο Σουδάν. Η έδρα του είναι το Στάδιο Χαρτούμ στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Το 1957, ήταν μία από τις τρεις ομάδες που συμμετείχαν στο εναρκτήριο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, οι άλλες δύο ήταν η Αίγυπτος και η Αιθιοπία.[1]

Το Σουδάν είναι μια από τις παλαιότερες ομάδες στην Αφρική και έχει πλούσια ιστορία, ειδικά τη δεκαετία του 1950 και μέχρι τη δεκαετία του '70. Κέρδισαν το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 1970 ως γηπεδούχοι με τον Μουσταφά Αζχάρι ως τον καλύτερο παίκτη τους. Αφού κέρδισαν την Αιθιοπία με 3–0 και την ήττα με 1–0 από την Ακτή Ελεφαντοστού, εξασφάλισαν μια θέση στα ημιτελικά κερδίζοντας το Καμερούν με 2–1. Κέρδισαν την Αίγυπτο με 2-1 μετά την παράταση στον ημιτελικό και κέρδισαν 1-0 εναντίον της Γκάνας στον τελικό για να γίνουν πρωταθλητές Αφρικής. Έκτοτε, το Σουδάν γνώρισε σημαντική πτώση και υποβάθμιση του ποδοσφαίρου στη χώρα, επομένως η χώρα δεν μπορεί να επαναλάβει το κατόρθωμα που πέτυχε όπως πριν.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχή και ένας αφρικανικός γίγαντας (1946-1970)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Σουδάν ιδρύθηκε το 1936 και έτσι έγινε μια από τις παλαιότερες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες που υπάρχουν στην Αφρική. Ωστόσο, πριν από την ίδρυση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το Σουδάν είχε αρχίσει να βιώνει το ποδόσφαιρο που έφεραν στη χώρα οι Βρετανοί αποικιστές από τις αρχές του 20ου αιώνα μέσω της Αιγύπτου. Μερικοί από τους καλύτερους σουδανικούς συλλόγους ιδρύθηκαν επίσης εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένων των Al-Hilal Omdurman, Al-Merrikh, που οδήγησαν στη διάδοση του ποδοσφαίρου στη χώρα. Το Khartoum League έγινε το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα που παίχτηκε στο Σουδάν, δημιουργώντας έδαφος για τη μελλοντική ανάπτυξη του σουδανικού ποδοσφαίρου.

Έχοντας πείρα από νωρίς στο ποδόσφαιρο, το Σουδάν δεν άργησε να συνδεθεί με τη FIFA το 1948 και αμέσως μετά, οι Σουδανοί αξιωματούχοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, μαζί με αντίστοιχους Αιθίοπες, Νοτιοαφρικανούς και Αιγύπτιους, σχηματίζοντας τη Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου στη σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ το 1957.[3] Μετά την ίδρυση του CAF, το Σουδάν συμμετείχε στο Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών του 1957, το πρώτο ιστορικό Κύπελλο Εθνών Αφρικής που φιλοξενούσε το Σουδάν. Η εθνική ομάδα τερμάτισε τρίτη, καθώς η Νότια Αφρική είχε αποκλειστεί λόγω απαρτχάιντ.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της πρώιμης εποχής, το Σουδάν παρήγαγε μερικούς από τους καλύτερους παίκτες, με πιο αξιοσημείωτο τον Mustafa Azhari, αρχηγό του Σουδάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο Nasr El-Din Abbas, ο οποίος έγινε ο πρώτος σκόρερ του Σουδάν στην ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας. Ο Siddiq Manzul, ο οποίος ήταν καθοριστικός ηγέτης στον επιθετικό του Σουδάν. Το Σουδάν κατάφερε στη συνέχεια να επιτύχει το μεγαλύτερο επίτευγμά του ποτέ στην ιστορία, κερδίζοντας το Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών του 1970, το μοναδικό αφρικανικό τους τρόπαιο μέχρι σήμερα.

Παρακμή (1970–2008)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την αποχώρηση σημαντικού αριθμού Σουδανών σταρ του ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή, η εθνική ομάδα του Σουδάν επιδεινώθηκε. Το Σουδάν συμμετείχε στο Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών το 1972 και το 1976, αλλά δεν κατάφερε να βγει από τη φάση των ομίλων. Εκείνη την εποχή, το Σουδάν μαστιζόταν από τον πρώτο και τον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στο να αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό το ποδόσφαιρο στη χώρα να διατηρήσει το καθεστώς του. Ομοίως, το Σουδάν υπέφερε επίσης από μια σειρά πολιτικών αναταραχών που εξάντλησαν τους ποδοσφαιρικούς πόρους της χώρας. Ως εκ τούτου, το Σουδάν δυσκολεύτηκε να προκριθεί σε ένα άλλο AFCON και η χώρα δεν έχει ακόμη προκριθεί σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA. Μόνο η Λιβύη είναι η άλλη μεγάλη αραβική χώρα στην Αφρική που δεν πέτυχε ποτέ αυτό το κατόρθωμα. Συχνά το Σουδάν συμμετείχε στην πρόκριση AFCON και η πλειοψηφία τερμάτισε στον πάτο ή σχεδόν στον πάτο της πρόκρισής τους. Αυτό ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις επιτυχίες τους στον διαγωνισμό συλλόγων, καθώς οι σουδανικοί σύλλογοι ήταν πανταχού παρόντες στο CAF Champions League.

Περίοδος Ακμής (2008–2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2007, το Σουδάν κατάφερε να πετύχει ένα ιστορικό κατόρθωμα, νικώντας την αφρικανική δύναμη και συμμετέχουσα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Τυνησία με 3–2 εντός έδρας, σφραγίζοντας τη θέση του Σουδάν ως πρώτος φιναλίστ στον προκριματικό όμιλο 4 του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2008. Αυτό σήμαινε ότι το Σουδάν είχε επιστρέψει τελικά στο AFCON μετά από 32 χρόνια, κάτι που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία. Στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2008, το πρώτο τους μετά από 32 χρόνια, το Σουδάν ομαδοποιήθηκε στον όμιλο C, τον οποίο μοιράστηκε με την Αίγυπτο, το Καμερούν και τη Ζάμπια. Με μια εντελώς άπειρη ομάδα, το Σουδάν έχασε και τα τρία ανταγωνιστικά παιχνίδια με αποτέλεσμα 0–3, τερματίζοντας στην τελευταία θέση του ομίλου του.

Καθώς η περιουσία αυξανόταν, το Σουδάν έφτασε στον τελευταίο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, όπου είχε την ευκαιρία να επαναλάβει το κατόρθωμα. Δυστυχώς, η Γκάνα, το Μπενίν και το Μάλι δεν άφησαν το Σουδάν να προκριθεί και οι Σουδανοί τερμάτισαν τελευταίοι με μόνο έναν βαθμό, χάνοντας την ευκαιρία να φτάσουν στο AFCON και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η εντεκάδες Κένυας και Σουδάν στον τελικό του CECAFA ΤΟ 2013
Αφρικανικό Κύπελλο 2011 Κένυα εναντίον Σουδάν

Το Σουδάν (ως οικοδεσπότης) προκρίθηκε αυτόματα στο Πρωτάθλημα Αφρικανικών Εθνών 2011. Τερμάτισαν στην κορυφή του ομίλου τους που αποτελούνταν από την Αλγερία, την Ουγκάντα ​​και την Γκαμπόν για να προχωρήσουν στη συνέχεια στα νοκ άουτ. Μετά από μια νίκη εναντίον του Νίγηρα στα πέναλτι στους προημιτελικούς, έχασαν από την Αγκόλα στους ημιτελικούς (επίσης στα πέναλτι) για να κερδίσουν με 1–0 από την πρώην συμπαίκτρια της Αλγερίας (η οποία έχασε επίσης στα πέναλτι στους ημιτελικούς) και να τερματίσει τρίτη στο Πρωτάθλημα. τον πρώτο τους τερματισμό στο top 4 σε ένα μεγάλο αφρικανικό τουρνουά από το 1970.

Στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2012, το Σουδάν ήταν και πάλι στον ίδιο όμιλο με την Γκάνα, μαζί με τη Σουαζιλάνδη και το Κονγκό. Ήταν μια επιτυχία καθώς το Σουδάν έχασε μόνο ένα παιχνίδι και έφτασε στο τουρνουά με εμφατικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης εκτός έδρας ισοπαλίας με τους Γκάνας που είχαν ήδη φτάσει στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA νωρίτερα το 2010. Στη συνέχεια, το Σουδάν ακολούθησε με μεγαλύτερη επιτυχία στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2012, όπου στον όμιλο Β, το Σουδάν έκανε εξαιρετική εμφάνιση, τερματίζοντας δεύτερο πίσω από την Ακτή Ελεφαντοστού, νίκησε την Αγκόλα με διαφορά τερμάτων και έφτασε στο νοκ άουτ για πρώτη φορά από το 1970. Δυστυχώς, το Σουδάν βρέθηκε απέναντι στην Ζάμπιας και έχασε με 0–3. Η Ζάμπια θα κέρδιζε το τουρνουά για πρώτη φορά.

Πτώση (2013–2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής του 2013, το Σουδάν υπέστη τεράστιο πλήγμα όταν έχασε από τη γειτονική Αιθιοπία με εκτός έδρας γκολ, χάνοντας 0-2 στην Αντίς Αμπέμπα μετά από μια πολύ έντονη νίκη με 5-3 εντός έδρας, έχασε έτσι τη διοργάνωση. Από τότε, το Σουδάν συνέχισε να αγωνίζεται για την πρόκριση στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής για τα επόμενα 7 χρόνια. Δεν είχαν επίσης καμία επιτυχία στην πρόκριση για το Πρωτάθλημα Εθνών Αφρικής μετά την 3η θέση τους το 2011 για ένα διάστημα μέχρι το 2018.

2018–σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Ομάδα του Σουδάν το 1980

Το 2018 προκρίθηκαν στο Πρωτάθλημα Αφρικανικών Εθνών του 2018 αφού απέτυχαν να το κάνουν σε δύο προηγούμενες διοργανώσεις και τερμάτισαν στην 3η θέση και θεωρήθηκε ως σήμα που προαναγγέλλει μια νέα εποχή του σουδανικού ποδοσφαίρου. Λίγο αργότερα, με σχεδόν πανομοιότυπο αριθμό παικτών, το Σουδάν κατάφερε να προκριθεί στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2021, τερματίζοντας μπροστά από την ισχυρή Νότια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων δύο διάσημων νικών εντός έδρας εναντίον της Γκάνα και της Νότιας Αφρικής και απέκλεισε με επιτυχία τους Νοτιοαφρικανούς. επέστρεψε στο AFCON μετά από εννέα χρόνια. Η αισιοδοξία αυξήθηκε όταν το Σουδάν κέρδισε τη Λιβύη με 1–0 στα προκριματικά για το FIFA Arab Cup 2021, υπό την ίδια διοίκηση του Γάλλου προπονητή Hubert Velud, προκαλώντας τις εντυπώσεις ότι το Σουδάν θα ανακτούσε σύντομα την ένδοξη θέση του μεταξύ των αραβικών και αφρικανικών ποδοσφαιρικών εθνών.

Ωστόσο, το Σουδάν έχει ένα καταστροφικό άνοιγμα κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022. Έχοντας ταιριάξει με ένα ομοεθνές αραβικό κράτος και δυναμική του Μαρόκου, καθώς και τη Γουινέα-Μπισάου και τη Γουινέα που δεν έχουν λάβει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο όπως το Σουδάν, οι Σουδανοί εξακολουθούσαν να θεωρούνται κάπως καλύτεροι από τις δύο Γουινέες και θα μπορούσαν να είναι ένας πιθανός ανταγωνιστής απέναντι στο Μαρόκο. Το Σουδάν ξεκίνησε την αποστολή του με 0-2 εκτός έδρας με τους Μαροκινούς στο Ραμπάτ, το οποίο θεωρήθηκε αποδεκτό. Ωστόσο, στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Γουινέα-Μπισάου, το Σουδάν καταστράφηκε εντελώς από τους αντιπάλους της με 2-4, αφήνοντας την ομάδα στην τελευταία θέση και μειώνοντας τις ελπίδες για πρόκριση σε ένα παρθενικό Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ελπίδα του Σουδάν διαψεύστηκε εντελώς αφού κέρδισε μόνο δύο βαθμούς μετά από δύο συνεχόμενες ισοπαλίες επί της Γουινέας, κάνοντας ουσιαστικά το Σουδάν την πρώτη ομάδα που αποκλείστηκε στον όμιλο.



Πρόσφατοι αγώνες και αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

24 Μαρτίου 2021 Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 0–2 Σουδάν
28 Μαρτίου2021 Σουδάν 2–0 Νότια Αφρική
11 Ιουνίου 2021 Σουδάν 3–2 Ζάμπια
13 Ιουνίου 2021 Σουδάν 0–1 Ζάμπια
19 Ιουνίου 2021 Λιβυή 0–1 Σουδάν
22 Αυγούστου 2021 Σουδάν 1–2 Νίγηρας
26 Αυγούστου 2021 Σουδάν 3–0 Νίγηρας
2 Σεπτεμβρίου 2021 Μαρόκο 2–0 Σουδάν
7 Σεπτεμβρίου 2021 Σουδάν 2–4 Γουινέα-Μπισάου
6 Οκτωβρίου 2021 Σουδάν 1–1 Γουινέα
9 Οκτωβρίου 2021 Γουινέα 2–2 Σουδάν
12 Νοεμβρίου 2021 Σουδάν 0–3 Μαρόκο
15 Νοεμβρίου 2021 Γουινέα-Μπισάου 0–0 Σουδάν
1 Δεκεμβρίου 2021 Αλγερία 4–0 Σουδάν
4 Δεκεμβρίου 2021 Σουδάν 0–5 Αίγυπτος
7 Δεκεμβρίου 2021 Λίβανος 1–0 Σουδάν

Ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Παίκτης Ημερομηνία γέννησης (έτη) Συμμετοχές Γκολ Σύλλογος
1 Ali Abu Eshrein 6 Δεκεμβρίου 1989 (32) 21 0 Al-Hilal
16 Ishag Adam 1 Ιανουαρίου 1999 (22) 1 0 Al-Hilal
20 Mohamed Mustafa 19 Φεβρουαρίου 1996 (25) 2 0 Al-Merrikh SC
3 Faris Abdalla 19 Φεβρουαρίου 1994 (27) 47 1 Al-Hilal
4 Amir Kamal 24 Ιουλίου 1992 (29) 63 2 Al-Merrikh SC
5 Ahmed Wadah 12 Φεβρουαρίου 2000 (21) 9 0 Al-Hilal
6 Mohamed Ering 23 Οκτωβρίου 1997 (24) 11 0 Al-Hilal
12 Ahmed Bibo 1 Ιανουαρίου 1994 (27) 13 0 Al-Merrikh SC
13 Walid Hassan 19 Νοεμβρίου 1991 (30) 7 0 Al Ta'awon SC
15 Ather El Tahir 24 Οκτωβρίου 1996 (25) 40 6 Smouha SC
18 Samawal Merghani 22 Οκτωβρίου 1991 (30) 20 0 Al-Hilal
2 Abuaagla Abdalla 11 Μαρτίου 1993 (28) 46 1 Al-Hilal
7 Ramadan Agab 20 Φεβρουαρίου 1986 (35) 51 7 Al-Merrikh SC
8 Mohamed Al Rashed 1 Ιανουαρίου1994 (27) 12 1 Al-Merrikh SC
11 Muaaz Al-Quoz 25 Απριλίου 1989 (32) 31 1 Al Khartoum SC
14 Salah Adel 3 Απριλίου 1995 (26) 10 0 Al-Hilal
19 Dhiya Mahjoub 30 Μαίου 1995 (26) 15 0 Al-Merrikh SC
21 Walieldin Khedr 15 Σεπτεμβρίου 1995 (26) 17 0 Al-Hilal
23 Nasr Eldin El Shigail (Αρχηγός) 7 Απριλίου 1985 (36) 67 0 Al-Hilal
9 Yaser Muzmel 1 Ιανουαρίου 1992 (29) 19 3 Al-Hilal
10 Mohamed Abdel Rahman 10 Ιουλίου 1993 (28) 18 7 Al-Hilal
17 Ahmed Saeed 1 Ιανουαρίου 1989 (32) 2 0 Al-Ahly SC
22 Al-Jezoli Nouh 24 Οκτωβρίου 2002 (19) 7 0 Al-Merrikh SC

Ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Όνομα Συμμετοχές Γκολ Περίοδος
1 Muhannad El Tahir 82 15 2004–2018
2 Nasr Eldin El Shigail 67 0 2007–
3 Haitham Mustafa 66 5 2000–2012
4 Amir Kamal 63 2 2010–
5 El Muez Mahgoub 60 0 2002–2015
6 Badreldin Galag 57 7 2002–2012
7 Seif Mesawi 54 3 2007–2015
8 Nasreldin Jaksa 52 27 1963–1972
Mudather Karika 52 10 2007–2016
10 Ramadan Agab 51 7 2010–σήμερα

Πρώτοι Σκόρερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Όνομα Γκολ Συμμετοχές Γκολ ανά Αγώνα Περίοδος
1 Nasreldin Jaksa 27 52 0.52 1963–1972
2 Haytham Tambal 22 45 0.49 2003–2011
3 Ali Gagarin 19 33 0.58 1967–1977
4 Muhannad El Tahir 15 82 0.18 2004–2018
5 Faisal Agab 14 33 0.42 2000–2012
6 Mudather Karika 10 52 0.19 2007–2016
7 Seif Teiri 9 25 0.38 2017–σήμερα
8 Salah Al Jezoli 8 17 0.47 2013–2016
9 Mohamed Abdelrahman 7 18 0.39 2017–σήμερα
Abdelhameed Al Saoudi 7 18 0.39 2004–2011
Ramadan Agab 7 51 0.14 2010–σήμερα
Badreldin Galag 7 57 0.12 2002–2012

Ιστορικό προπονητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Salih Rajab (1956)
  • Jozsef Hada (1957–1959)
  • Lozan Kotsev (1959-1964)
  • Jiří Starosta (1964-1968)
  • Mohammed Hassan Kheiri (1968–1970)
  • Abd Al Fattah Hamed (1970-1974)
  • Ivan Yanko (1974–1976)
  • Ibrahim Kabair (1976–1978)
  • Burkhard Ziese (1978–1980)
  • Sharafeldin Ahmed Musa (1998-1999)
  • Fawzi El Mardi (1999-2000)
  • Zoran Đorđević (2000)
  • Ahmed Babiker (2000-2002) (2010)(2015)
  • Wojciech Lazarek (2002–2004)
  • Mohamed Abdallah (2005–2008)(2010–2015)(2016)
  • Stephen Constantine (2009–2010)
  • Hamdan Hamed (2016)
  • Zdravko Logarušić (2017–2019)
  • Hubert Velud (2020–2021)
  • Burhan Tia (2021–)


Διεθνή Πρωταθλήματα/Κύπελλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παγκόσμιο Κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουντιάλ Προκριματική Φάση Μουντιάλ
Συμμετοχές: 0 Συμμετοχές: 13
Χρονιά Γύρος Θέση Πόντοι Ν Ι Η ΓΚ.Υ ΓΚ.Κ Πόντοι Ν Ι Η ΓΚ.Υ ΓΚ.Κ
1930 Αποικία Ηνωμένοι Βασιλείου Αποικία Ηνωμένου Βασιλείου
1934
1938
1950
1954
1958 Αποκλεισμός από τα Προκριματικά 2 1 1 0 2 1
1962 Δεν πήρε μέρος Δεν πήρε μέρος
1966
1970 Αποκλεισμός από τα Προκριματικά 8 2 4 2 15 16
1974 2 1 0 1 1 2
1978 Δεν πήρε μέρος Δεν πήρε μέρος
1982 Αποκλεισμός από τα Προκριματικά 2 0 1 1 1 3
1986 4 0 3 1 1 5
1990 2 0 1 1 1 2
1994 Δεν πήρε μέρος Δεν πήρε μέρος
1998 Αποκλεισμός στα Προκριματικά 2 1 0 1 2 3
 2002 10 5 0 5 10 12
2006 12 2 4 6 9 22
2010 12 3 1 8 11 18
2014 6 0 2 4 3 14
2018 2 0 0 2 0 3
2022 8 1 4 3 8 13
 2026 Σε εξέλιξη Σε εξέλιξη
Σύνολο 0 0 0 0 0 0 0 0 72 16 21 35 64 114

Ολυμπιακοί Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχές: 1
Χρονιά Γύρος Θέση Pld Ν Ι Η ΓΚ.Υ ΓΚ.Κ
1896 – 1956 Δεν πήρε μέρος
1960 Δεν προκρίθηκε
1964
1968
1972 Group stage 15η 3 0 0 3 1 5
1976 Δεν προκρίθηκε
1980 Δεν πήρε μέρος
1984 Δεν προκρίθηκε
1988
1992
1996 Δεν πήρε μέρος
2000 Δεν προκρίθηκε
2004
2008
2012
2016
2020
Σύνολο Φάση Ομίλων 1/26 3 0 0 3 1 5

Κύπελλο Αφρικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΦΡΙΚΗΣ
Συμμετοχές: 9
Χρονιά Γύρος Θέση Πόντοι Ν Ι Η ΓΚ.Υ ΓΚ.Κ
1957 3η Θέση 1 0 0 1 1 2
1959 Χαμένος Τελικού 2 1 0 1 2 2
1962 Δεν προκρίθηκε
1963 Χαμένος Τελικού 3 1 1 1 6 5
1965 Δεν προκρίθηκε
1968
1970 Κυπελλούχοι 5 4 0 1 8 3
1972 Φάση Ομίλων 3 0 2 1 4 6
1974 Δεν προκρίθηκε
1976 Φάση ομίλων 3 0 2 1 3 4
1978 Δεν πήρε μέρος
1980 Δεν προκρίθηκε
1982 Δεν πήρε μέρος
1984 Δεν προκρίθηκε
1986 Δεν πήρε μέρος
1988 Δεν προκρίθηκε
1990
1992
1994
1996
1998 Δεν πήρε μέρος
2000
2002 Did not qualify
2004
2006
2008 Φάση Ομίλων 16η 3 0 0 3 0 9
2010 Δεν προκρίθηκε
2012 Προ-Ημιτελικοί 4 1 1 2 4 7
2013 Δεν προκρίθηκε
2015
2017
2019
2021 Σε εξέλιξη
2023
2025
Σύνολο 1 Τίτλος 9/33 24 7 6 11 28 38

Πρωτάθλημα Αφρικανικών Εθνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχές: 2
Χρονιά Γύρος Θέση Πόντοι Ν Ι Η ΓΚ.Υ ΓΚ.Κ
2009 Δεν προκρίθηκε
2011 3η Θέση 6 4 1 1 5 2
2014 Δεν προκρίθηκε
2016
2018 3η θέση 6 4 1 1 5 3
2020 Δεν προκρίθηκε
2022 Σε εξέλιξη
Total 3η Θέση 12 8 2 2 10 5

CECAFA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχές: 22
Χρονιά Γύρος Θέση Πόντοι Ν Ι Η ΓΚ.Υ ΓΚ.Κ
1973 Δεν προκρίθηκε
1974
1975
1976
1977
1978
1979 Φάση Ομίλων 2 0 1 1 1 5
1980 Πρωταθλητές 4 3 0 1 5 2
1981 Φάση Ομίλων 3 0 2 1 2 4
1982 2 0 0 2 0 3
1983 4 2 1 1 4 3
1984 Δεν πήρε μέρος
1985
1987
1988
1989
1990 Χαμένοι Τελικού 4 2 1 1 5 3
1991 3η θέση 4 0 1 3 3 9
1992 Δεν πήρε μέρος
1994
1995
1996 3η θέση 4 1 2 1 6 6
1999 Προ-Ημιτελικοί 3 0 2 1 1 4
2000 Δεν πήρε μέρος
2001
2002 Φάση Ομίλων 4 1 1 2 4 5
2003 4η Θέση 4 2 1 1 8 2
2004 3η Θέση 5 3 1 1 11 6
2005 Φάση Ομίλων 4 2 0 2 7 12
2006 Πρωταθλητές 6 2 3 1 7 4
2007 5 2 3 0 8 6
2008 Φάση Ομίλων 4 1 2 1 3 2
2009 Δεν πήρε μέρος
2010 Φάση Ομίλων 10η 3 0 1 2 0 5
2011 3η Θέση 6 3 3 0 6 3
2012 Φάση Ομίλων 3 1 0 2 1 3
2013 Χαμένοι Τελικού 6 4 0 2 8 4
2015 4η Θέση 6 2 1 3 7 4
2017 Δεν πήρε μέρος
Total 3 Tίτλοι 86 31 27 33 87 61

Αραβικό Κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχές: 4
Χρονιά Γύρος Θέση Πόντοι Ν Ι Η ΓΚ.Υ ΓΚ.Κ
1963 Δεν πήρε μέρος
1964
1966
1985 Δεν προκρίθηκε
1988 Δεν πήρε μέρος
1992
1998 Φάση Ομίλων 2 1 0 1 2 4
2002 4 1 1 2 4 5
2012 3 1 2 0 4 2
2021 16η 3 0 0 3 0 10
Σύνολο Φάση Ομίλων 4/10 12 3 3 6 10 21

Παναραβικό Κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχές: 3
Χρονιά Γύρος Θέση Πόντοι Ν Ι Η ΓΚ.Υ ΓΚ.Κ
1953 Δεν πήρε μέρος
1957
1961
1965 Χαμένοι Τελικού 6 5 0 1 32 5
1976 Δεν πήρε μέρος
1985
1992
1997
1999
2004 Δεν έγινε το τουρνουά
2007 Φάση Ομίλων 4 0 0 4 0 12
2011 3 1 1 1 1 2
Σύνολο Φάση Ομίλων 13 6 1 6 33 19

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Men's Ranking». www.fifa.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2021. 
  2. «World Football Elo Ratings». www.eloratings.net (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2021. 
  3. Almasri, Omar. «World Football: The State Of Football In Sudan». Bleacher Report (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2021. 

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]