Πνευματικά δικαιώματα μουσειακών έργων τέχνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τέχνης ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα που έχει στην κατοχή του ο δημιουργός του έργου. Όμως τα πνευματικά δικαιώματα των τα έργων τέχνης που φιλοξενούνται σε μουσεία και gallery δίνονται στον αρμόδιο ανάλογα με την νομοθεσία που ισχύει.

Διάκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε όλες τις παρακάτω διακρίσεις η βασική αρμοδιότητα του μουσείου ή της gallery που εκθέτει έργα τέχνης, είναι η ευθύνη για οποιαδήποτε παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων με οποιοδήποτε μέσο.

1. Κάθε έργο τέχνης με αρχαιολογικό χαρακτήρα που βρίσκεται σε μουσειακό χώρο δημοσίας ιδιοκτησίας είναι κοινό κτήμα και ανήκει στο κράτος και κατ επέκταση στο λαό. Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών διαχειρίζονται από ιστορικοαρχαιολογική εφορία.
2. Τα έργα τέχνης που εκτίθενται σε ιδιωτικά μουσεία και gallery, και ο δημιουργός του βρίσκεται εν ζωή, τα δικαιώματα των έργων ανήκουν ολοκληρωτικά στο δημιουργό, έκτος αν έχει υπάρξει κάποια άλλη συμφωνία μεταξύ δημιουργού και του ιδιοκτήτη της έκθεσης.
3. Αν ο δημιουργός των έργων τέχνης δεν βρίσκεται εν ζωή εντός 70 ετών, τότε τα δικαιώματα διαχειρίζονται είτε από τους κληρονόμους είτε από εκείνον που του έχουν παραχωρηθεί.
4. Μετά το πέρας των 70 ετών τα δικαιώματα δίνονται στην ιδιοκτησία του χώρου όπου φιλοξενείται αν είναι ιδιωτικός ο χώρος ή παραχωρούνται στο κράτος αν ο χώρος είναι δημόσιος.

Εξαιρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δεν υφίσταται καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων στην περίπτωση που διανέμονται φωτογραφίες ή είδη απομίμησης έργων τέχνης και διατίθενται από το μουσείο ή την gallery, δηλαδή ελέγχονται από τους φορείς που τους ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα των έργων.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Η λέξη τέχνη έχει ινδοευρωπαϊκή ρίζα, τη λέξη teks και κατατάσσεται στα ουσιαστικά. Η σημασιολογία της αντίκειται στην δραστηριότητα των ανθρώπων που οδηγεί στην παραγωγή αισθητικά άρτιων έργων. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως επάγγελμα ή ενασχόληση που απαιτεί δεξιότητα για την εκτέλεση και ολοκλήρωση οποιουδήποτε έργου.

Ιστορική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Χιλιάδες χρόνια πριν την γέννηση του Χρηστού και ιδιαίτερα στην Ελλάδα τα έργα τέχνης κατείχαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων καθώς διακοσμούσαν τις κατοικίες τους αλλά και τις ταφικές τους κατοικίες. Τα έργα τέχνης στο πέρασμα των χρόνων είχαν άλλοτε θρησκευτικό χαρακτήρα, άλλοτε απεικόνιζαν στοιχεία της φύσης, αλλά απεικόνιζαν και αντρικές και γυναικείες φιγούρες με συνοδεία παιδιών και σε άλλες περιπτώσεις επιβλητικών ζώων. Πολλές φορές τα έργα τέχνης του παρελθόντος δημιουργούνταν από ανθεκτικά υλικά προκειμένου να μείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο παρά τις πολλές και μεγάλες κακουχίες που έχουν δεχτεί στο πέρασμα των χρόνων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]