Πλατύφυλλα δένδρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πλατύφυλλα δένδρα (αγγλ. Hardwood trees, Flowering plants) είναι τα δένδρα που ανήκουν, από βοτανικής άποψης, στα Αγγειόσπερμα. Είναι είδη που μπορεί να είναι φυλλοβόλα ή αειθαλή.

Αποτελούν την πιο ποικιλόμορφη κατηγορία δένδρων στο φυτικό βασίλειο, με 416 διαφορετικές οικογένειες και περίπου 300.000 γνωστά είδη (tree species).[1] Ονομάζονται και Αγγειόσπερμα, από τις ελληνικές λέξεις -αγγείο και -σπέρμα.[2] Η ονομασία σημαίνει δένδρα που έχουν αγγεία τα οποία περικλείουν μέσα σπέρματα (=σπόρους). Τα δένδρα αυτά παράγουν καρπούς σε ετήσια συνήθως βάση.

Τα δένδρα αυτής της κατηγορίας φέρουν «πλατιά φύλλα», διαφορετικού σχήματος κάθε φορά, και αυτό τα διαχωρίζει από τα Κωνοφόρα δένδρα, τα οποία πάντοτε φέρουν «βελόνες» ως φύλλωμα. Τυπικά Ευρωπαϊκά πλατύφυλλα είδη είναι οι δρύες, η καστανιά, η οξιά, το πλατάνι, η λεύκη, το σφενδάμι (ή σφένδαμος), η φτελιά, η ακακία, η ελιά, το φλαμούρι, ο ευκάλυπτος, η ιτιά, η σημύδα, ο φράξος και πολλά άλλα. Η όλη εξωτερική μορφολογία των πλατύφυλλων δένδρων είναι συνήθως τυπική, με το χαρακτηριστικό "στέμμα" της κόμης, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Στη χώρα μας, σημαντικά δασικά είδη που συνθέτουν την παραμεσογειακή βλάστηση φυλλοβόλων είναι η οξιά, οι δρύες (Quercus spp.), η καστανιά (Castanea sativa), η οστριά (Ostrya carpinifolia), ο ανατολικός γαύρος (Carpinus orientalis), η φλαμουριά (Tilia tomentosa), ο φράξος (Fraxinus ornus) και άλλα είδη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]