Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης – Για τη Ζωή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης — Για τη Ζωή ( ουκρανικά: Опозиційна платформа — За життя‎‎ , ρωσικά: Оппозиционная платформа — За жизнь‎‎ , ΟΠΖΖ ) είναι ένα φιλορωσικό [1][2] και ευρωσκεπτικιστικό πολιτικό κόμμα στην Ουκρανία που ιδρε τον Δεκέμβριο του 2018 με ηγέτη τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ.

Το κόμμα είναι ο διάδοχος του κόμματος «Για την ζωή» ( ουκρανικά: За життя‎‎ ), πρώην Πανουκρανική Ένωση "Κέντρο" όπως λεγόταν από το το 1999 έως το 2016. Εγγράφηκε τον Δεκέμβριο του 1999.[3] Στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ουκρανίας του 2019, το κόμμα κέρδισε 37 έδρες στον εθνικό κατάλογο κομμάτων και έξι έδρες εκλογικών περιφερειών. Το κόμμα αποτελείται από μέλη του προκατόχου του κόμματος, το Για την ζωή, καθώς και του κόμματος Μπλοκ της Αντιπολίτευσης (το προηγούμενο ηγετικό κόμμα της φιλορωσικής παράταξης της Ουκρανίας, πολιτικός διάδοχος του κόμματος των Περιφερειών), Ουκρανία – Εμπρός!, Κόμμα Ανάπτυξης της Ουκρανίας και Ουκρανική Επιλογή. Αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο φιλορωσικό πολιτικό κόμμα στο Βερχόβνα Ράντα και το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα συνολικά στο Βερχοβνα Ράντα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kennan Cable No. 45: Six Reasons the "Opposition Platform" Won in Eastern Ukraine | Wilson Center». www.wilsoncenter.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2021. 
  2. «The changing face of pro-Russian political forces in Ukraine». Uacrisis.org (στα Αγγλικά). 9 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2021. 
  3. (in ουκρανική) Who is who on the list?