Πλάστης ζύμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξύλινος πλάστης
Άνοιγμα ζύμης με τον πλάστη

Ο πλάστης ζύμης είναι κυλινδρικό σκεύος που χρησιμοποιείται για να ανοίξει τη ζύμη. Μπορεί να είναι κύλινδρος ή βέργα: ο κύλινδρος διαθέτει μικρές λαβές στα άκρα, ενώ ο πλάστης τύπου βέργα είναι μακριά ράβδος χωρίς λαβές. Ποικιλία τύπων και υλικών εξασφαλίζει εξειδίκευση σε πληθώρα διαδικασιών παρασκευής φαγητού. 

Τύποι πλαστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξύλινος πλάστης βέργα με κωνικά άκρα (πάνω) και ευθεία (κάτω)
  • Βέργα: Λεπτή ράβδος, συνήθως κατασκευασμένη από ξύλο, διαμέτρου περίπου 2-3 εκ. Χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα της ζύμης με τις παλάμες. Τα άκρα της βέργας μπορεί να είναι ευθεία, άλλου σχήματος ή καλούπια. 
  • Κύλινδρος: Πρόκειται για ένα παχύ βαρύ ρολό, κατασκευασμένο από ποικιλία υλικών, διαμέτρου περίπου 7-10 εκ. με λαβές πιασίματος στα άκρα. Στο άνοιγμα της ζύμης ο κύλινδρος πιάνεται με τις παλάμες από τις λαβές.
  • Ανάγλυφος: Ο κύλινδρος έχει ανάγλυφη επιφάνεια που κατά το άνοιγμα της ζύμης σχηματίζει διακοσμητικά σχήματα και σχέδια, λουλούδια, φιόγκους, γράμματα, κ.α.[1]

Υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πλάστες διατίθενται σε ποικιλία από μεγέθη, σχήματα και υλικά, όπως γυαλί, κεραμικό, ακρυλικό, βακελίτη, χαλκό, ορείχαλκο, αλουμίνιο, σιλικόνη, ξύλο, ανοξείδωτο ατσάλι, μάρμαρο, και πλαστικό.[2] Υπάρχει κοίλος πλάστης που γεμίζει με κρύο ή ζεστό νερό και διευκολύνει στην παρασκευή κάποιων φαγητών. Οι μαρμάρινοι πλάστες ψύχονται στο ψυγείο για να διατηρήσουν τη ζύμη κρύα κατά την παρασκευή σφολιάτας.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Green, Anna. «Personalize Your Pastries With Embossed Rolling Pins». Mental Floss. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. Rolling Pins by Reginald King.2010
  3. Heloise's Kitchen Hints by Heloise, Prentice-Hall, 1963

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Rolling pins στο Wikimedia Commons