Πλάστης ζύμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξύλινος πλάστης
Άνοιγμα ζύμης με τον πλάστη

Ο πλάστης ζύμης είναι κυλινδρικό σκεύος που χρησιμοποιείται για να ανοίξει τη ζύμη. Μπορεί να είναι κύλινδρος ή βέργα: ο κύλινδρος διαθέτει μικρές λαβές στα άκρα, ενώ ο πλάστης τύπου βέργα είναι μακριά ράβδος χωρίς λαβές. Ποικιλία τύπων και υλικών εξασφαλίζει εξειδίκευση σε πληθώρα διαδικασιών παρασκευής φαγητού. 

Τύποι πλαστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξύλινος πλάστης βέργα με κωνικά άκρα (πάνω) και ευθεία (κάτω)
  • Βέργα: Λεπτή ράβδος, συνήθως κατασκευασμένη από ξύλο, διαμέτρου περίπου 2-3 εκ. Χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα της ζύμης με τις παλάμες. Τα άκρα της βέργας μπορεί να είναι ευθεία, άλλου σχήματος ή καλούπια. 
  • Κύλινδρος: Πρόκειται για ένα παχύ βαρύ ρολό, κατασκευασμένο από ποικιλία υλικών, διαμέτρου περίπου 7-10 εκ. με λαβές πιασίματος στα άκρα. Στο άνοιγμα της ζύμης ο κύλινδρος πιάνεται με τις παλάμες από τις λαβές.
  • Ανάγλυφος: Ο κύλινδρος έχει ανάγλυφη επιφάνεια που κατά το άνοιγμα της ζύμης σχηματίζει διακοσμητικά σχήματα και σχέδια, λουλούδια, φιόγκους, γράμματα, κ.α.[1]

Υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πλάστες διατίθενται σε ποικιλία από μεγέθη, σχήματα και υλικά, όπως γυαλί, κεραμικό, ακρυλικό, βακελίτη, χαλκό, ορείχαλκο, αλουμίνιο, σιλικόνη, ξύλο, ανοξείδωτο ατσάλι, μάρμαρο, και πλαστικό.[2] Υπάρχει κοίλος πλάστης που γεμίζει με κρύο ή ζεστό νερό και διευκολύνει στην παρασκευή κάποιων φαγητών. Οι μαρμάρινοι πλάστες ψύχονται στο ψυγείο για να διατηρήσουν τη ζύμη κρύα κατά την παρασκευή σφολιάτας.[3]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Green, Anna. «Personalize Your Pastries With Embossed Rolling Pins». Mental Floss. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. Rolling Pins by Reginald King.2010
  3. Heloise's Kitchen Hints by Heloise, Prentice-Hall, 1963