Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλάζοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλάζοβιτς
ΕκβολέςΔούναβης
ΧώραΣερβία
Μήκος129 χλμ

Ο Πλάζοβιτς (σερβικά: Плазовић, ουγγρικά: Kígyós - Κίγκιος) είναι ποταμός της Σερβίας και της Ουγγαρίας. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ολόκληρη η ροή του ποταμού βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Μπάτσκα που είναι μοιρασμένη στις δύο χώρες, την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Η συνολική ροή των 129 χλμ, στην Ουγγαρία ανήκουν 92 χλμ και 37 χλμ στη Σερβία. Άλλο ενδιαφέρον είναι ότι όταν ο ποταμός φτάνει στα σύνορα των δυο χωρών σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων περνά από το ένα κράτος στο άλλο οκτώ φορές.

Ο ποταμός δημιουργείτε στην Ουγγαρία από ένωση μικρότερων ποταμών και λόγω της ροής του η ονομασία του "Kígyós" σημαίνει "φίδι". Ο ποταμός στη Σερβία και στο χωριό Ρίτζιτσα (Riđica) χάνονται τα περισσότερα νερά του και δημιουργείται έλος. Από το έλος συνεχίζει και εκβάλει στο τεχνητό αντιπλημμυρικό κανάλι που ενώνεται με τον Δούναβη.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Мала енциклопедија Просвета», Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2, στα σερβικά
  • Јован Ђ. Марковић (1990): «Енциклопедијски географски лексикон Југославије» Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6, στα σερβικά
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Плазовић (река) της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).