Πιτθέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Πιτθέας
Οικογένεια
ΤέκναΗνιόχη
Αίθρα
ΓονείςΠέλοπας και Ιπποδάμεια του Οινομάου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Αργολίδας

Στην ελληνική μυθολογία ο Πιτθέας (Πιτθεύς) ήταν βασιλιάς της Τροιζήνας, γιος του Πέλοπα και της Ιπποδαμείας ή της Δίας.

Φίλος του Πιτθέα ήταν ο βασιλιάς των Αθηνών Αιγέας, τον οποίο φιλοξένησε μια φορά. Τότε ο Αιγέας του ανέφερε τον δυσνόητο χρησμό που είχε πάρει από το Μαντείο των Δελφών για το τι έπρεπε να πράξει ώστε να αποκτήσει παιδιά, οπότε ο Πιτθέας, κατανοώντας το νόημά του, μέθυσε τον Αιγέα και τον έριξε στο κρεβάτι της κόρης του Αίθρας, αποσκοπώντας έτσι να γίνει παππούς του διαδόχου του αθηναϊκού θρόνου. Το πρωί, όταν ο Αιγέας συνήλθε από το μεθύσι του δίπλα στην Αίθρα, την έπεισε να του υποσχεθεί ότι αν αποκτούσε απόγονό του θα τον μεγάλωνε κρυφά στην πόλη, όπως και έγινε. Το παιδί που πράγματι γεννήθηκε ήταν ο ήρωας Θησέας και ο Πιτθέας ήταν ο παππούς του, μόνο που δεν το γνώριζε.

Ο Πιτθέας, εκτός από την περίπτωση του χρησμού, πιστευόταν γενικότερα πως ήταν ο σοφότερος άνθρωπος της εποχής του, ενώ αναφέρεται ότι υπήρξε και ο πρώτος που δίδαξε τη Ρητορική, για την οποία είχε αφήσει και σύγγραμμα. Πολλοί αποδίδουν σε αυτόν τα ρητά: «μηδέν άγαν» (αντί στον Χίλωνα) και «μη δικάσης πριν αμφοίν τον μύθον ακούσης».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πλούταρχος: Βίοι Παράλληλοι, Θησεύς (3.1-4.1)