Πινακοθήκη Λέανδρος Σπαρτιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Πινακοθήκη Λέανδρος Σπαρτιώτης βρίσκεται στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας. Ιδρύθηκε το έτος 2010 στο ισόγειο προϋπάρχοντος κτιρίου και έχει την νομική μορφή Αστικής Μή Κερδοσκοπικής Εταιρείας Εικαστικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.[1]. Τα εγκαίνιά της έγιναν στις 17 Ιουλίου 2010[2].

O Λέανδρος Σπαρτιώτης (2006)
H Πινακοθήκη Λέανδρος Σπαρτιώτης(2010)

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πινακοθήκη Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης είναι ένας σύγχρονος πολυχώρος Τέχνης στην Πρέβεζα. Στεγάζεται σε ισόγειο κτιρίου στον Άγιο Θωμά, σε χώρο που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, από τον ιδρυτή της συλλέκτη Λέανδρο Σπαρτιώτη. Η Πινακοθήκη απλώνεται σε εμβαδό 400m2, χωρισμένη σε επίπεδα με τρεις κύριες αίθουσες, Α, Β, Γ, στις οποίες εκτίθενται έργα τέχνης σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Πέραν των μόνιμων συλλογών, στο χώρο φιλοξενούνται κατά διαστήματα και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με χαρακτηριστικότερη την ετήσια έκθεση των Πρεβεζάνων Ζωγράφων. Ευχή του ιδρυτή της είναι «μέσα από την πινακοθήκη να διαμορφωθεί ένας χώρος φιλοξενίας, προβολής και διάδοσης της ζωγραφικής και των τεχνών»[3].

Μόνιμα Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότεροι πίνακες ζωγραφικής της Πινακοθήκης είναι οι εξής:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πληροφοριακό έντυπο Πινακοθήκης Λέανδρος Σπαρτιώτης, έκδοση 2010
  2. Πρόσκληση εγκαινίων Πινακοθήκης Λέανδρος Σπαρτιώτης
  3. Μια ακόμη μεγάλη προσφορά του Λέανδρου Σπαρτιώτη στην Πρέβεζα, Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας, prevezanoi.gr, Απρίλιος - Μαϊος - Ιούνιος 2010, ανακτήθηκε στις 21 Σεπτ. 2013

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]