Πινακοθήκη Λέανδρος Σπαρτιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Πινακοθήκη Λέανδρος Σπαρτιώτης βρίσκεται στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας. Ιδρύθηκε το έτος 2010 στο ισόγειο προϋπάρχοντος κτιρίου και έχει την νομική μορφή Αστικής Μή Κερδοσκοπικής Εταιρείας Εικαστικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.[1]. Τα εγκαίνιά της έγιναν στις 17 Ιουλίου 2010[2].

O Λέανδρος Σπαρτιώτης (2006)
H Πινακοθήκη Λέανδρος Σπαρτιώτης(2010)

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πινακοθήκη Λέανδρος Μιχ. Σπαρτιώτης είναι ένας σύγχρονος πολυχώρος Τέχνης στην Πρέβεζα. Στεγάζεται σε ισόγειο κτιρίου στον Άγιο Θωμά, σε χώρο που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, από τον ιδρυτή της συλλέκτη Λέανδρο Σπαρτιώτη. Η Πινακοθήκη απλώνεται σε εμβαδό 400m2, χωρισμένη σε επίπεδα με τρεις κύριες αίθουσες, Α, Β, Γ, στις οποίες εκτίθενται έργα τέχνης σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Πέραν των μόνιμων συλλογών, στο χώρο φιλοξενούνται κατά διαστήματα και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με χαρακτηριστικότερη την ετήσια έκθεση των Πρεβεζάνων Ζωγράφων. Ευχή του ιδρυτή της είναι «μέσα από την πινακοθήκη να διαμορφωθεί ένας χώρος φιλοξενίας, προβολής και διάδοσης της ζωγραφικής και των τεχνών»[3].

Μόνιμα Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότεροι πίνακες ζωγραφικής της Πινακοθήκης είναι οι εξής:

Περιοδικές εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πινακοθήκη φιλοξενεί ημερίδες[4], περιοδικές εκθέσεις[5][6] και φιλοσοφικές συναντήσεις[7].

Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόσβαση στην Πινακοθήκη γίνεται από την παραλία - λιμάνι Πρέβεζας. Διαδρομή προς Νοσοκομείο, Μαργαρώνα, στροφή Αριστερά Οδός Ποσειδώνος, στον Άγιο Θωμά, και η Πινακοθήκη βρίσκεται στη γωνία Ποσειδώνος και Ερμού. Υπάρχει χώρος στάθμευσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πληροφοριακό έντυπο Πινακοθήκης Λέανδρος Σπαρτιώτης, έκδοση 2010
  2. Πρόσκληση εγκαινίων Πινακοθήκης Λέανδρος Σπαρτιώτης
  3. Μια ακόμη μεγάλη προσφορά του Λέανδρου Σπαρτιώτη στην Πρέβεζα, Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας, prevezanoi.gr, Απρίλιος - Μαϊος - Ιούνιος 2010, ανακτήθηκε στις 21 Σεπτ. 2013
  4. «Μουσική έκφραση και δημιουργία» σήμερα στην Πινακοθήκη "Λέανδρος Σπαρτιώτης", 24 Μαρτίου 2012 (Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Μουσική έκφραση και δημιουργία» θα φιλοξενήσει σήμερα το απόγευμα η Πινακοθήκη «Λέανδρος Σπαρτιώτης» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών και Εκπαίδευσης από Απόσταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
  5. Έργα Πρεβεζάνων Καλλιτεχνών στην Πινακοθήκη Λέανδρος Σπαρτιώτης, Εφημερίδα Τοπική Φωνή, 18/12/2012
  6. Ομαδική έκθεση στην Πινακοθήκη «Λέανδρος Μ. Σπαρτιώτης, 30 Νοεμβρίου 2011, ανακτήθηκε στις 21/09/2013
  7. Στην Πινακοθήκη του Λέανδρου Σπαρτιώτη στην Πρέβεζα, clicknews.gr, 18 Φεβρουάριος 2011 «το Φιλοσοφικό Καφενείο ξεκινάει και φέτος τις συναντήσεις του στον ιδεώδη χώρο της Πινακοθήκης του Λέανδρου Σπαρτιώτη.»

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]