Πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων του Κοσσυφοπεδίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια τυπική πινακίδα κυκλοφορίας οχημάτων του Κοσσυφοπεδίου

Οι Πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων του Κοσσυφοπεδίου[a] εκδίδονται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Από την 1η Ιουνίου 2012, όλοι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου είναι υποχρεωμένοι να έχουν στα αυτοκίνητά τους πινακίδες με την επιγραφή KS ή RKS. Η μη συμμόρφωση έχει ως αποτέλεσμα τη δήμευση των μη Κοσοβαρικών πινακίδων (συμπεριλαμβανομένων των σερβικών πινακίδων με κωδικούς επαρχίας των επαρχιών του Κοσσυφοπεδίου) και νομικών συνεπειών.[1][2]

Αρίθμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Δεκεμβρίου 2010, παρουσιάστηκε ένα νέο σχέδιο[3] που περιέχει τα γράμματα RKS (αρχικά της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου) σε μπλε πεδίο, έναν διψήφιο αριθμό που αντιστοιχεί στις επαρχίες του Κοσσυφοπεδίου, το εθνόσημο του Κοσσυφοπεδίου, έναν τριψήφιο αριθμό και τέλος δύο σειριακά γράμματα.[4] Ο τριψήφιος αριθμός ξεκινά από το 101 και τα αύξοντα γράμματα ξεκινούν από το AA. Οι εναπομείναντες πινακίδες που φέρουν το παλιό σχέδιο που εκδόθηκε κατά την περίοδο της Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο θα αντικατασταθούν με το νέο σχέδιο όταν η καταχώρισή θα εκκρεμεί ανανέωσης. Από τις 26 Δεκεμβρίου 2011, οι πινακίδες RKS θα αντικατασταθούν με προσωρινές σερβικές πινακίδες κατά τη διέλευση του αμφισβητούμενου συνόρου με τη Σερβία.[εκκρεμεί παραπομπή]

Κωδικός Επαρχία
01 Πριστίνα
02 Μιτροβίτσα
03 Πέγια
04 Πριζρέν
05 Φεριζάι
06 Τζιλάν
07 Τζακόβα

Πλάκες οχημάτων, ρυμουλκούμενων και μοτοσυκλετών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οριζόντιες πινακίδες οχημάτων θα πρέπει να είναι λευκές, αντανακλαστικά χρωματισμένες, με αριθμούς και γράμματα μαύρου χρώματος, ενώ το πλαίσιο θα πρέπει να είναι μαύρο με πλάτος 4 χιλιοστών. Σε όλες τις οριζόντιες πινακίδες, στο πρώτο οριζόντιο τμήμα της πινακίδας με μπλε χρώμα, τοποθετείται ο κωδικός χώρας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, RKS, με χρυσό χρώμα. Στο δεύτερο μέρος της πινακίδας σημειώνονται τα στοιχεία της αντίστοιχης περιοχής.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει το κρατικό έμβλημα, τρία ψηφία και στη συνέχεια η οριζόντια γραμμή. Στο τέλος της πινακίδας υπάρχουν δύο γράμματα του τυποποιημένου λατινικού αλφαβήτου από το Α έως το γράμμα Q. Οι τριψήφιοι αριθμοί για τις συνήθεις, οριζόντιες και τετραγωνικές πινακίδες καταχώρησης των οχημάτων ξεκινούν από τον αριθμό 101.[5]

Ειδικές πινακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Οι πινακίδες οχημάτων εξαγωγής είχαν μπλε φόντο και λευκή γραμματοσειρά.
 • Τα αστυνομικά αυτοκίνητα είχαν κόκκινη γραμματοσειρά.
 • Η Προστατευτική Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου είχε την επιγραφή "FSK" και στη συνέχεια τα γράμματα "FSK", τριψήφιο αριθμό και κατάληξη "RKS".
 • Οι διπλωματικές πινακίδες της EULEX είναι βαμμένες με ασπρόμαυρο χρώμα. Οι μαύρες πινακίδες έχουν το πρόθεμα "EU" και τη κατάληξη "PV", ενώ οι λευκές πινακίδες έχουν το πρόθεμα "EU" και τη κατάληξη "LEX".
 • Οι πινακίδες του ΟΑΣΕ είναι ασπρόμαυρες, με το πρόθεμα "OSCE".
 • Οι πινακίδες της δύναμης του ΝΑΤΟ είχαν μπλε φόντο και λευκή γραμματοσειρά, και είχαν το πρόθεμα "KFOR".
 • Οι πλάκες της Αποστολής Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο είχαν στην κορυφή τη λέξη "UNMIK" στην πινακίδα και ακολουθούσαν αριθμοί.

Πινακίδες KS κατά την εποχή της UNMIK[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εν λόγω πινακίδες εκδόθηκαν υπό τη διοίκηση της UNMIK από το 1999 έως το 2010. Από την 1η Νοεμβρίου 2011 θα εκδοθούν εκ νέου για τους πολίτες που θέλουν να περάσουν στη Σερβία, καθώς η Σερβία δέχεται μόνο αυτές τις πινακίδες και όχι τις νέες πινακίδες RKS. Αποτελούνται από έναν τριψήφιο αριθμό και μια σύντμηση δύο γραμμάτων KS, που σημαίνει "Κοσσυφοπέδιο", και τελειώνει με έναν άλλο τριψήφιο αριθμό.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις:

α. ^ Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αντικείμενο εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και της Δημοκρατίας της Σερβίας. Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου 2008, αλλά η Σερβία εξακολουθεί να την διεκδικεί ως μέρος της δικής της κυριαρχικής επικράτειας. Οι δύο κυβερνήσεις άρχισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους το 2013, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών. Το Κοσσυφοπέδιο έχει λάβει επίσημη αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος από 98 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Παραπομπές:

 1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2018. 
 2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2018. 
 3. http://www.koha.net/index.php?cid=1,7,42589 Nisi shpërndarja e targave të reja RKS, Koha Ditore, 6 December 2010
 4. http://www.mpb-ks.org/repository/docs/Udhezimi_Regjistrimi_Automj_teve.pdf Αρχειοθετήθηκε 2017-12-14 στο Wayback Machine. ADMINISTRATIVE INSTRUCTION No. 14/2009 – MIA ON VEHICLE REGISTRATION, RKS.
 5. «ADMINISTRATIVE INSTRUCTION No. 31/2012 - MIA ON VEHICLE REGISTRATION» (PDF). Ministry of Internal Affairs - Article 25. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]