Πιερικός (ποδόσφαιρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα ποδοσφαίρου του Πιερικού. Για τον ευρύτερο σύλλογο, δείτε: Σύνδεσμος Φιλάθλων Κατερίνης Πιερικός.
Σ.Φ.Κ. Πιερικός
Επίσημη ονομασίαΣύνδεσμος Φιλάθλων Κατερίνης Πιερικός
Σύντομο όνομαΠιερικός
ΠροσωνύμιοΟ Άρχοντας του Βορρά
Ίδρυση1928, πριν 96 έτη (1928), ως Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης
11 Απριλίου 1961, πριν 63 έτη (1961--4-11), ως Σ.Φ.Κ. Πιερικός
ΈδραΚατερίνη, Ελλάδα
ΣτάδιοΑ΄ ΔΑΚ Κατερίνης
(4.995 θέσεις), Κατερίνη
ΧρώματαΛευκό[1]
Μητρικός σύλλογοςΣ.Φ.Κ. Πιερικός
ΠροπονητήςΝίκος Θεοδοσιάδης [2]
ΠρωτάθλημαΓ΄ Εθνική
Ιστότοποςfcpierikos.gr
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ενεργά τμήματα του Πιερικού
Ποδόσφαιρο Βόλεϊ (Ανδρών) Βόλεϊ (Γυναικών)
Ανενεργά τμήματα του Πιερικού
Ποδόσφαιρο Β Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών)

Ο Σ.Φ.Κ. Πιερικός ή απλά Πιερικός είναι ένα ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο που εδρεύει στην Κατερίνη. Ιδρύθηκε το 1961 και αποτελεί το πρώτο τμήμα του αθλητικού συλλόγου «Σύνδεσμος Φιλάθλων Κατερίνης Πιερικός».

Έδρα του συλλόγου είναι το Α' Δ.Α.Κ. Κατερίνης (πρώην Εθνικό Στάδιο Κατερίνης) όπου αγωνίζεται από το 1964 μέχρι και σήμερα και αποτελεί παραδοσιακή του έδρα.

Με την θέσπιση του επαγγελματισμού το 1979 έγινε ημιεπαγγελματική ομάδα παίζοντας στη Β' Εθνική, ενώ το 1984 μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία (ΠΑΕ) καθώς προβιβάστηκε εκ νέου στην Α' Εθνική.

Ο Πιερικός αποτελεί την πλέον επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του Νομού Πιερίας, αλλά και μία με σημαντική πορεία στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για τη σεζόν 2023-24 αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική Κατηγορία.

Η Ιστορία του Συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος Πιερικός του 1930[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος Πιερικός, ιδρύθηκε το 1930, αυτοδιαλύθηκε όμως πολύ γρήγορα επειδή τότε μεσουρανούσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Δεν είχε καμία σχέση με τον Σ.Φ.Κ. Πιερικός, αφού προϋπήρξε 30 χρόνια νωρίτερα και ήταν μια ομάδα που απλώς έφερε αυτό το όνομα.

Η ιδέα και η ίδρυση του Σ.Φ.Κ. Πιερικός το 1961[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σ.Φ.Κ. Πιερικός ιδρύθηκε στις 11 Απριλίου του 1961 έπειτα από τη συγχώνευση των ομάδων Μέγας Αλέξανδρος και Όλυμπος και μέσα στην ίδια χρονιά η ομάδα της Κατερίνης κατάφερε να κερδίσει την άνοδο στην Α΄ Εθνική κατηγορία.[3]

Το 1959 υπήρχαν δύο μεγάλες ομάδες στην Κατερίνη, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Όλυμπος. Μεταξύ των δυο υπήρχαν μεγάλες αντιπαλότητες, τσακωμοί και πολλά επεισόδια. Την χρονιά αυτή ξεκινάει το πρώτο πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορίας της Α' Εθνικής και ανάμεσα στις 16 ομάδες, στην πρεμιέρα του θεσμού o Μέγας Αλέξανδρος, χωρίς τύχη την πρώτη κιόλας χρονιά, υποβιβάζεται.

Ο Δεύτερος εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής Κατερίνης ο Όλυμπος, με αξιώσεις προσπαθεί να μιμηθεί τον συμπολίτη του αλλά χωρίς επιτυχία και χάνει το εισιτήριο της ανόδου στην Α' Εθνική από τον Θερμαϊκό Θεσ/νίκης, επάνω στο νήμα.

Ο υποβιβασμός του Μέγα Αλέξανδρου και η αποτυχία ανόδου του Όλυμπου, οδηγούν τους «ψυχραιμότερους» σε μία επαναστατική για την εποχή σκέψη, την Συνένωση. Και θεωρείται επαναστατική αυτή τη σκέψη επειδή ανάμεσα στα δύο Σωματεία υπήρχε ένα άσβεστο ποδοσφαιρικό μίσος.

Η συγχώνευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη σεζόν 1960-1961 Μ.Αλέξανδρος και Όλυμπος αποτυγχάνουν εκ νέου να ανέβουν στην Α' Εθνική καθώς καταλαμβάνουν την 3η και 4η θέση αντίστοιχα,στον Κεντρικό όμιλο της Β' Εθνικής.

Η νέα κατάσταση με την δημιουργία της Α' Εθνικής, άλλαζε την ροή των πραγμάτων. Δεν υπήρχαν περιθώρια εγωισμών και παρόμοιων άλλων συναισθημάτων. Η σύσταση ενός ισχυρού ποδοσφαιρικού εκπροσώπου, από το θαυμάσιο έμψυχο υλικό των δύο ομάδων, ήταν η απαίτηση των καιρών.

Η σκέψη της συνένωσης άρχισε να ωριμάζει μιας και άλλα σωματεία της επαρχίας είχαν ακολουθήσει αυτή την οδό λόγω οικονομικών και άλλων προβλημάτων. Υπήρχαν βέβαια οι αντιδράσεις. Οι σκληροί λιγόστευαν. Η δημιουργία μιας πανίσχυρης ομάδας που θα εκπροσωπούσε επάξια την Πιερία, κερδίζει έδαφος.

Την απόφαση για την κοινή συνάντηση των εκπροσώπων των δύο συλλόγων αναλαμβάνουν ο τότε Νομάρχης Πιερίας, Κων/νος Ναλμπάντης και ο Δήμαρχος Κατερίνης Βασίλειος Ταβαντζής. Η πρώτη σύσκεψη έγινε στην Νομαρχία, το Σάββατο 18 Μαρτίου 1961, με πρόεδρο και εισηγητή του θέματος, τον Νομάρχη, ο οποίος στους εκπροσώπους Ολύμπου και του Μέγα Αλέξανδρου είπε:

 "Εξ ιδίας πείρας αλλά και εκ διαθέσεως των φιλάθλων ανεξαρτήτως σωματειακής τοποθετήσεως, οτι με τα σημερινά δεδομένα και ως διεξάγεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, επιβάλλεται όπως δημιουργηθεί στην πόλη μας, ένας δυναμικός ποδοσφαιρικός οργανισμός, τον οποίο θα ενισχύει ηθικώς και υλικώς ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλεώς μας".

Πραγματικά υπήρξε διάθεση συνένωσης. Οι αποφάσεις για το θέμα των Γενικών Συνελεύσεων των δύο Σωματείων, ορίσθηκαν την Τρίτη 11 Απριλίου 1961. Η επόμενη κίνηση ήταν οι συνελεύσεις των δυο Συλλόγων για αποφάσεις. Η Γενική Συνέλευση του Μέγα Αλέξανδρου έγινε στο καφενείο "Αγροτικόν", στην οδό Ι.Δραγούμη και του Ολύμπου στο καφενείο "Παράδεισος" επί της (τότε) οδού Διαδόχου Κων/νου.

Η Γενική Συνέλευση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με 90 παρόντα μέλη, αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της συγχώνευσης, μετά από ωριαία διαδικασία. Αντίθετα η Γενική Συνέλευση του Ολύμπου, υπήρξε αρκετά θορυβώδεις, με αντιδράσεις, ζωηρές αντεγκλήσεις, διαξιφισμούς και αποχωρήσεις. Η ψηφοφορία ανέδειξε 70 υπέρ της συγχωνεύσεως, 6 κατά και 20 αποχωρήσαντες. Όμως, παρ'όλα αυτά, η συγχώνευση είναι πλέον γεγονός! Λίγο αργότερα, στις 29 Μαΐου του 1961 ο Πιερικός δίνει το πρώτο του φιλικό παιχνίδι, στο οποίο επικρατεί του Παναθηναϊκού με 3-0 χάρη σε δύο γκολ του Φουλίδη και ένα του Μπίκα. Τα πρώτα σημάδια είναι θετικά… Στις 4 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, υπογράφεται το καταστατικό. [4]

Η ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολούθησε οι διευθέτηση των λεπτομερειών που προβλεπόταν. Οι δύο Σύλλογοι θα ολοκλήρωναν το πρωτάθλημα 1960-61 και τον Ιούνιο, μετά από κλήρωση, θα παρέμενε προσωρινά ένα από τα δύο Σωματεία, στο οποίο θα προσχωρούσε τυπικά το δεύτερο και θ' άλλαζε καταστατικό και επωνυμία αργότερα. Το όνομα αυτού: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ», σήμα του ο αναγεννώμενος εκ της τέφρας Φοίνιξ. Τα ονόματα που ετέθησαν ήταν πέντε, Αθλητική Ένωση Κατερίνης - Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κατερίνης - Κατερίνη - Παμπιερικός - Πιερικός, το Πιερικός επικράτησε.[5] Η κλήρωση οδήγησε στην τυπική μεταγραφή στον Μέγα Αλέξανδρο, του οποίου τροποποιήθηκε το καταστατικό και άλλαξε το όνομα σε Σ.Φ.Κ. ΠΙΕΡΙΚΟΣ διατηρώντας τον Αριθμό Μητρώου ΕΠΟ του Μ. Αλεξάνδρου (Α.Μ.ΕΠΟ 267). Ο Πιερικος πήρε τη θέση του Μ.Αλεξανδρου στο πρωτάθλημα της Κεντρικής και Δυτικης Μακεδονίας 1961-1962 ενώ διατηρήθηκε ο Όλυμπος, σαν ομάδα φυτώριο, η οποία με την σειρά της μετονομάσθηκε σε Απόλλων Κατερίνης αργότερα.

Οι καταστατικές διαδικασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίτηση έγκρισης του καταστατικού του νεοϊδρυθέντος συλλόγου δικάστηκε με πληρεξούσιο δικηγόρο τον αείμνηστο Ευάγγελο Σουσουρογιάννη, στις 12 Ιουνίου 1961.
Ο Δικαστής Ι. Κόρδας, αποφάσισε:[6]

«Το Δικαστήριον δεχόμενον την υπό κρίσιν αίτησιν. 
   Διατάσσει. 1/ την διά του δελτίου δικαστικών δημοσιεύσεων του Τ.Σ.Ν. και της ἐνταῦθα εκδιδομένης εφημερίδος «Νέα Εποχή» δημοσίευσιν περιλήψεως, τα ουσιώδη στοιχεία των τροποποιήσεων του καταστατικού του ἐνταῦθα εδρεύοντος σωματείου υπό την επωνυμίαν «Α.Γ.Σ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» κατά το από 4-6-1961 πρακτικόν της συνελεύσεως αυτού και 2/ την μετά την τήρησιν της διατυπώσεως ταύτης και την τελεσιδικίαν της παρούσης καταχώρησις των ως άνω επενεχθεισών τροποποιήσεων εις το παρά τω δικαστηρίω τούτω τηρούμενον δημόσιον βιβλίον των σωματείων. 
Εκρίθη, απεφασίσθη εν Κατερίνη τη 12 Ιουνίου 1961 και εδημοσιεύθη αυτόθι τη 12 Ιουνίου 1961.»

Στις 7 Ιουλίου συγκροτήθηκε και η πρώτη (προσωρινή) διοίκηση της ομάδας με πρόεδρο τον τότε Νομάρχη Πιερίας, Κωνσταντίνο Ναλμπάντη, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές του συλλόγου με πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο τον Γεώργιο Καλέντζη.

Έμβλημα και χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της ομάδας αποφασίστηκε να είναι ο αναγεννώμενος Φοίνικας ο οποίος συμβόλιζε την αναγέννηση της ομάδας μετά την συγχώνευση ως μια νέα ποδοσφαιρική δύναμη και ένα νέο ξεκίνημα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Κατερίνης. Το έμβλημα στην φανέλα όντας δύσκολο η μοδίστρα της εποχής να κεντήσει πάνω στην φανέλα φοίνικα αναγεννώμενο από την τέφρα του, προτιμήθηκε να ραφτεί ένα έγκυκλο Π, το οποίο καθιερώθηκε στην συνείδηση όλων των Ελλήνων φιλάθλων ως σήμα και ως λογότυπο του Πιερικού εμπνευσμένο από την αρχαιότητα, όπου τότε κάθε στρατιωτική ομάδα είχε το δικό της λογότυπο, σχέδιο, το οποίο οι στρατιώτες σχεδίαζαν πάνω στην ασπίδα τους, και δεν ήταν ούτε προχειρότητα, ούτε νεωτερισμός της εποχής. Υπήρχε για χιλιετίες πριν τον Πιερικό. Με αυτό το Π στην φανέλα διέπρεψε η ομάδα στην καλύτερη δεκαετία της. Ιστορικά οι πρώτες φανέλες του Πιερικού είχαν μαύρο κύκλο και μέσα ένα λευκό Π, αργότερα ο κύκλος έγινε λευκός με μαύρη περίμετρο και μαύρο Π όπου έγινε πλέον κλασσικό. Κάποια χρονιά υπήρξε μόνο μαύρο Π χωρίς κύκλο. Αργότερα επανήλθε το κλασσικό και πάλι.

Τα χρώματα του Πιερικού σύμφωνα με το καταστατικό του, ορίζονταν τα λευκά. Δεν υπήρχε καμία αναφορά σε δεύτερο χρώμα, όμως θα έπρεπε να υπάρχει κι ένα δεύτερο διαφορετικό χρώμα, ώστε να είναι διακριτοί οι αριθμοί στις φανέλες και έτσι ως δεύτερο βοηθητικό χρώμα χρησιμοποιήθηκε το μέλαν μαύρο. Η επιλογή του χρώματος δεν έγινε τυχαία. Είχε αποφασιστεί ότι το χρώμα θα είναι έξω από τα «κλισέ» χρώματα του τότε ποδοσφαιρικού «κατεστημένου» (πάλαι ποτέ Π.Ο.Κ.) με τις κάθετες ρίγες, (ερυθρόλευκα, ή πρασινόλευκα, ή κιτρινόλευκα). Διαλέχτηκε με πρότυπα μη «κατεστημένα», μη Ελληνικά... Επελέγη όχι χρώμα, αλλά απουσία χρώματος. Εμπνευσμένο από την Ρεάλ των πέντε συνεχόμενων κυπέλλων πρωταθλητριών εκείνη την εποχή στην Ευρώπη.[7] Καθ' όλη την διάρκεια δεκαετίας του 60, ο Πιερικός εκτός έδρας πάντα φορούσε ολόλευκες εμφανίσεις ενώ τις περιπτώσεις συναντήσεων στην Κατερίνη που ο αντίπαλος έπαιξε με λευκές φανέλες, ο Πιερικός έπαιξε με άλλα χρώματα αφού ο κανονισμός έλεγε πως ο φιλοξενούμενος έχει δικαίωμα να διαλέξει πρώτος, και ο γηπεδούχος πρέπει να φορέσει διαφορετικά χρώματα από του φιλοξενούμενου.[8]

Η άνοδος στην Α' Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερικός κάνει πρεμιέρα 10 Σεπτεμβρίου 1961 στο πρωτάθλημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας,όπου στέφεται πρωταθλητής.Στη συνέχεια συμμετέχει στον 3ο όμιλο της Β'Εθνικης όπου ισοβαθμισε τελικά στη πρώτη θέση με τον Ολυμπιακό Κοζάνης καθώς την τελευταία αγωνιστική έχασε 1-0 στην Εδεσσα μετά από χαμένο πεναλτυ του Φουλιδη.

Πρώτος Αγώνας μπαράζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθησε μπαράζ απέναντι στον Ολυμπιακό Κοζάνης την 1η Απριλίου του 1962 στο γήπεδο του Άρεως ημέρα Κυριακή και ώρα 10,30 π.μ. για την είσοδο στην τελική φάση της Β'Εθνικης. 18.000 φίλαθλοι έφτασαν στο γήπεδο της Θεσ/νίκης (και 10.000 έξω από το γήπεδο), στην πλειοψηφία τους Πιεριείς. Μια εκστρατεία μετακίνησης προς στην Θεσ/νίκη που όμοιά της δεν γνώρισε η Κατερίνη, αφού στον αγώνα πήγε σχεδόν όλη η Κατερίνη και όλη η Κοζάνη, χρησιμοποιόντας κάθε μεταφορικό μεσο που ήταν διαθέσιμο (λεωφορεία, φορτηγά, ταξί, Ι.Χ.) ενώ ο Ο.Σ.Ε. πρόσθεσε επιπλέον βαγόνια για να μεταφερθούν οι φίλαθλοι.[9]

Ο αγώνας αυτός ήταν πολύ σκληρός, υπήρξαν τόσα πολλά σκληρά φάουλ και μαρκαρίσματα εκατέρωθεν, που ο Πιερικός έφτασε να παίζει με 10 παίκτες και ο Ολυμπιακός Κοζάνης με 9. Τρεις αποβολές παικτών συνολικά, δύο για τον Ολυμιακό, μία για τον Πιερικό. Στο 52' αποβάλλεται ο Σανόπουλος της Κοζάνης, ενώ στο 57'οι Ταξίδης του Πιερικού και Τσακιρίδης της Κοζάνης, είδαν την κόκκινη κάρτα από τον Πορτογάλο διαιτητή Γκουβέϊα. Το νικητήριο γκολ ήρθε απο τον Κεφαλίδη στο 89' με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή. Ο Κεφαλίδης σαν γρήγορος παίκτης πήρε την μπάλα από τα μετόπισθεν, πέρασε 5-6 παίκτες του Ολυμπιακού και όταν έφτασε στην αντίπαλη περιοχή σούταρε και σημείωσε το τέρμα. Οι πανηγυρισμοί στις κερκίδες ήταν ξέφρενοι.

Δεύτερος αγώνας μπαράζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερικός στις 4 Ιουλίου του 1962 οδηγείται και πάλι σε αγώνα Μπαράζ με τον Ηρακλή Καβάλας με τον οποιο ισοβάθμησε, αφού δεν κατάφερε να τον κερδίσει, φέρνοντας ισοπαλία 0-0, στην τελευταία αγωνιστική της τελικής φάσης της Β'Εθνικης, μέσα στην Κατερίνη. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο του Άρεως με 12.000 θεατές. Το 1-0 για τον Πιερικό ήρθε στο 57'. Ο Χριστοφοριδης πάσαρε στον Θεοδωρίδη ο οποίος έξυπνα άφησε την μπάλα στον Μπίκα ο οποίος με δυνατό βολέ άνοιξε το σκορ. Το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 87' όταν μετά από ατομική προσπάθεια ο Χριστοφοριδης έφτασε στην περιοχή του Ηρακλή και τροφοδότησε τον αμαρκαριστο Αναστασιάδη ο οποίος από κοντα επισφραγίσε την νίκη και την επιτυχία.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ο Πιερικός στην Α' Εθνική ! Ένα πραγματικό κατόρθωμα αφού ο Πιερικός ήταν η πρώτη επαρχιακή ομαδα της Ελλάδας που με την πρώτη κιόλας χρονιά ανέβηκε στην Α' Εθνική.[10]

Η δόξα που ακολούθησε στην 10ετία του '60, τάραξε τα νερά της ποδοσφαιρικής Ελλάδας και Κατερίνη δεν άργησε να γίνει «ποδοσφαιρομάνα» αυτής της χώρας. Ο Πιερικός μπροστά και όλη η Κατερίνη ακολουθεί, η Κατερίνη που αγάπησε τόσο το άθλημα αυτό, το ανέβασε ψηλά, το «λάτρεψε σαν θρησκεία». Το όνειρο, η ελπίδα και ο πόθος για διάκριση, ένωσε όλους τους Κατερινιώτες, που στο όνομα αυτού του αθλήματος, ύψωσε το ασπρόμαυρο έμβλημα και το έκανε γνωστό σ' όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Δεκαετία 1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στη σεζόν 1961-1962, ο Πιερικός έπαιξε στον όμιλο της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και πήρε την πρώτη θέση Στη συνέχεια συμμετείχε στον 3ο όμιλο της Β'Εθνικης, κέρδισε 1-0 τον Ολυμπιακό Κοζάνης σε αγώνα μπαράζ και πέτυχε την είσοδο στην τελική φάση της Β' Εθνικής.Οδηγήθηκε σε νέο μπαράζ με αντίπαλο τον Ηρακλή Καβάλας, τον οποίο νίκησε 2-0 και πέτυχε την άνοδο στην Α'Εθνικη. Σε αυτή τη σεζόν ο Πιερικός σκόραρε συνολικά 108 γκολ και δέχτηκε 28.
  • Στη σεζόν 1962-1963 στην Α' Εθνική ο Πιερικός τερμάτισε στην 9η θέση σκοράροντας 36 γκολ και δέχθηκε 37. Η μεγαλύτερη νίκη του ήταν 4-0 επί του Άρη Θεσσαλονίκης. Ο Πιερικός έπαιξε επίσης στον τελικό Κυπέλλου Έλλάδος την ίδια σεζόν. Ο σύλλογος υπέστη ήττα 3-0 από τον Ολυμπιακό.
  • Στη σεζόν 1963-1964 ο Πιερικός τερμάτισε στην 7η θέση. Οι μεγαλύτερες νίκες του ήταν 5-1 εναντίον της Δόξας Δράμας και 4-0 εναντίον του Εθνικού Πειραιώς. Σε αυτή τη σεζόν ο Πιερικός σκόραρε 34 γκολ και δέχτηκε 42.

Ο Πιερικός έπαιξε επίσης στον ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδος της ίδιας σεζόν όπου υπέστη ήττα 3-1 από την ΑΕΚ. Αυτός ο ημιτελικός αποτέλεσε κατά κάποιον τρόπο «τελικό» επειδή ο άλλος ημιτελικός μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ποτέ δεν τελείωσε και ως εκ τούτου η ΕΠΟ απένειμε το κύπελλο στην ΑΕΚ.[11]

  • Η σεζόν 1964-1965 ήταν, ίσως, η καλύτερη εποχή στην ιστορία της ομάδας του Πιερικού. Ο Πιερικός τερμάτισε στην 5η θέση σκοράροντας 39 γκολ δεχόμενος 39. Η μεγαλύτερη νίκη του σε αυτή τη σεζόν ήταν 4-0 εναντίον της Νίκης Βόλου.
  • Στη σεζόν 1965-1966 ο Πιερικός τερμάτισε στην 8η θέση. Η μεγαλύτερη νίκη του στη σεζόν αυτή ήταν 5-1 εναντίον της ομάδας των Τρικάλων. Ο Πιερικός τη σεζόν αυτή σκόραρε 40 γκολ και δέχτηκε 40 γκολ.
  • Στη σεζόν 1966-1967 ο Πιερικός τερμάτισε στην 14η θέση. Η μεγαλύτερη νίκη του στη σεζόν ήταν 4-1 εναντίον του Βύζαντα Μεγάρων. Ο Πιερικός σκόραρε 36 γκολ και δέχτηκε 51.
  • Στη σεζόν 1967-1968 ο Πιερικός τερμάτισε στην 5η θέση. Η μεγαλύτερη νίκη του ήταν 9-1 επί του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη νίκη του Πιερικού στην ιστορία του, στην Α' Εθνική. Ο Πιερικός σκόραρε εκείνη τη σεζόν 42 γκολ και δέχτηκε 46.
  • Στη σεζόν 1968-69 ο Πιερικός τερμάτισε στην 9η θέση. Η μεγαλύτερη νίκη του στη σεζόν αυτή ήταν 5-1 απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης. Τη σεζόν αυτή ο Πιερικός σκόραρε 31 γκολ και δέχτηκε 37.

Δεκαετία 1970[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στη σεζόν 1969-70 ο Πιερικός τερμάτισε στην 7η θέση. Η μεγαλύτερη νίκη του ήταν 3-0 επί του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Ο Πιερικός σε αυτή τη σεζόν σκόραρε 45 γκολ και δέχτηκε 44.
  • Στη σεζόν 1970-1971 ο Πιερικός τερμάτισε στην 14η θέση. Ο Πιερικός δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα παιχνίδι με περισσότερα από ένα γκολ. Ο Πιερικός σκόραρε 31 γκολ και δέχθηκε 43. Ο σύλλογος άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης.
  • Και αυτά τα σημάδια έγιναν απολύτως ορατά στη σεζόν 1971-1972. Ο Πιερικός τερμάτισε στην 16η θέση (από 18 σωματεία) και έτσι υποβιβάστηκε από την Α' Εθνική. Οι μεγαλύτερες νίκες του στη σεζόν ήταν με 3-0 του Ολυμπιακού Λευκωσίας, 3-0 επί του Πανιωνίου και 3-0 επί του Ολυμπιακού Βόλου. Ο Πιερικός σε αυτή την σεζόν σκόραρε 26 γκολ και δέχτηκε 48.
  • Στη σεζόν 1972-73 ο Πιερικός συμμετείχε στο Βόρειο Όμιλο της Β' Εθνικής (η Β' Εθνική χωρίζονταν σε 3 ομίλους). Ο σύλλογος τερμάτισε στην 4η θέση καταφέρνοντας να σκοράρει 49 γκολ και δεχθεί 32.
  • Στη σεζόν 1973-1974 ο Πιερικός συμμετείχε στο Βόρειο Όμιλο της Β' Εθνικής ξανά. Ο σύλλογος τερμάτισε στη 2η θέση του Γ' ομίλου. Η μεγαλύτερη νίκη του ήταν ένα 6-0 εναντίον της Δόξας Δράμας.
  • Στη σεζόν 1974-1975 ο Πιερικός συμμετείχε στη Β' Εθνική και κέρδισε την άνοδο στην 1η Κατηγορία κατακτώντας την 1η θέση στον Γ' όμιλο.
  • Στη σεζόν 1975-76 ο Πιερικός συμμετείχε ξανά στην Α' Εθνική. Ο σύλλογος τερμάτισε στην 11η θέση. Στη σεζόν αυτή σκόραρε 26 γκολ και δέχθηκε 38. Οι μεγαλύτερες νίκες του ήταν με 3-0 κόντρα στον Π.Α.Σ. Γιάννινα και 4-1 απέναντι στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.
  • Στη σεζόν 1976-1977 ο Πιερικός τερμάτισε στην 12η θέση. Οι μεγαλύτερες νίκες του ήταν 4-1 επί του Άρη Θεσσαλονίκης, 4-1 εναντίον του Πανσερραϊκού και 5-2 επί του Απόλλωνα Σμύρνης.
  • Στη σεζόν 1977-1978 ο Πιερικός τερμάτισε στην 17η θέση και υποβιβάστηκε από την Α' Εθνική. Οι μεγαλύτερες νίκες του στη σεζόν ήταν 4-0 εναντίον της Παναχαϊκής και 4-0 επί του Αιγάλεω. Σε αυτή τη σεζόν ο Πιερικός σκόραρε 46 γκολ και δέχτηκε 56. Ο σύλλογος είχε την 4η καλύτερη επίθεση στην κατηγορία, αλλά και τη χειρότερη άμυνα με μεγάλη διαφορά.
  • Η σεζόν 1978-1979 ήταν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Ο Πιερικός παίζει στο Βόρειο Όμιλο της Β' Εθνικής (η Β' Εθνική χωρίζονταν σε δύο ομίλους με 20 συλλόγους έκαστος). Ο σύλλογος τερμάτισε στην 3η θέση έχοντας χάσει πολλά παιχνίδια χωρίς αγώνα λόγω της κατηγορίας απόπειρας δωροδοκίας. [12]

Σε αυτή τη σεζόν ο Πιερικός νίκησε με το φανταστικό 10-1 τον Μακεδονικό Σιάτιστας, αλλά επειδή στο τέλος της σεζόν ο Πιερικός είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία παικτών της Νίκης Βόλου με 3-0 σε εκτός έδρας νίκη και παρ' ότι είχε τερματίσει πρώτος στη βαθμολογία, έχασε στα «χαρτιά» τους 9 τελευταίους αγώνες του (στους οποίους είχε σημειώσει 6 νίκες και 3 ισοπαλίες) οι οποίοι κατοχυρώθηκαν υπέρ των αντιπάλων του. Μετά από αυτές τις αξιώσεις ο σύλλογος είχε υποβιβαστεί στην Ερασιτεχνική Εθνική Κατηγορία (Γ' Εθνική) αντί να προβιβαστεί στην Α' Εθνική.[13]

Δεκαετία 1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στη σεζόν 1979-1980 ο Πιερικός έπαιξε στον 4ο όμιλο της Γ' Εθνικής. Ο σύλλογος τερμάτισε στην 1η θέση του ομίλου Γ' και κέρδισε την άνοδο στην Β' Εθνική. Σε αυτή τη σεζόν ο Πιερικός κέρδισε 12-0 εντός έδρας τον Α.Ο. Νέας Αρτάκης, νίκη η οποία είναι η μεγαλύτερη στο πρωτάθλημα στην ιστορία του.
  • Στη σεζόν 1980-1981 ο Πιερικός έπαιξε στο Βόρειο Όμιλο της Β' Εθνικής. Δυστυχώς για τον Πιερικό, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης έπαιξε στον ίδιο όμιλο. Ο Ηρακλής είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα και ήταν η μόνη σεζόν που ο Ηρακλής δεν είχε παίξει στην Α' Εθνική. Ο Ηρακλής είχε υποβιβαστεί λόγω των κατηγοριών για δωροδοκία. Ο Πιερικός τερμάτισε τελικά στην 2η θέση με 44 βαθμούς. Σε αυτή τη σεζόν ο Πιερικός σκόραρε 50 γκολ και δέχτηκε 34. Η μεγαλύτερη νίκη του ήταν ένα 4-0 εναντίον του Αγροτικού Αστέρα.
  • Στη σεζόν 1981-82 στην Β' Εθνική, κατέκτησε την 4η θέση του ομίλου του σκοράροντας 44 γκολ και δέχθηκε 41.
  • Στη σεζόν 1982-1983 ο Πιερικός έπαιξε στην Β' Εθνική. Ο σύλλογος τερμάτισε στην 7η θέση σκοράροντας 52 γκολ και δέχθηκε 42.
  • Στη σεζόν 1983-1984 ο Πιερικός έπαιξε στην Β' Εθνική. Ο Πιερικός τερμάτισε στη 2η θέση και προβιβάστηκε στην Α' Εθνική. Ο σύλλογος που συνέλεξε 49 βαθμούς σε 38 παιχνίδια, μετρώντας 22 νίκες 5 ισοπαλίες και 11 ήττες ισοβαθμώντας στην κορυφή με την Παναχαϊκή, αλλά Παναχαϊκή κέρδισε τον τίτλο στο σύνολο τερμάτων. Ο Πιερικός σκόραρε 71 γκολ και δέχτηκε 45.
  • Στην εποχή του 1984-1985 ο Πιερικός παίζει στην Α' Εθνική. Όλη αυτή τη σεζόν δεν κατάφερε να παίξει σε ένα αποδεκτό επίπεδο σε όλη τη σεζόν. Έτσι, το μόνο που κατάφερε να κερδίσει 3 αγώνες σε 30 παιχνίδια και τελικά τερμάτισε στην 16η (και τελευταία) θέση και υποβιβάστηκε. Σκόραρε 29 γκολ και δέχτηκε 77.
  • Στο υπόλοιπο της δεκαετίας ο σύλλογος δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από το να βρίσκεται στις μεσαίες βαθμολογικά ομάδες του πίνακα βαθμολογίας. Σε ορισμένες σεζόν ο Πιερικός κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό στον τελευταίο αγώνα.

Δεκαετία 1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στη σεζόν 1989-1990 ο Πιερικός είχε άλλη μια μέτρια πορεία στη Β' Εθνική.
  • Αλλά στη σεζόν 1990-1991 ο σύλλογος τερμάτισε στην 3η θέση της Β' Εθνικής και κέρδισε την άνοδο στην Α' Εθνική. Ο σύλλογος άρπαξε την 3η θέση στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, μετά από νίκη με 3-0 επί της Προοδευτικής. Σε αυτή τη σεζόν ο Πιερικός σκόραρε 52 γκολ και δέχτηκε 31. Ο σύλλογος κατάφερε να κάνει 15 νίκες, 10 ισοπαλίες και 10 ήττες. Η μεγαλύτερη νίκη της σεζόν για τον Πιερικό ήταν η νίκη με 8-0 επί της Καβάλας.
  • Στη σεζόν 1991-92 ο σύλλογος τερμάτισε στην 11η θέση στη Α' Εθνική. Ο σύλλογος σκόραρε 41 γκολ και δέχθηκε 56, ενώ συνέλεξε 30 βαθμούς σε 34 παιχνίδια.
  • Στη σεζόν του 1992-1993 ο σύλλογος τερμάτισε στη 16η θέση της Α' Εθνικής και έτσι υποβιβάστηκε. Ο Πιερικός κέρδισε το τελευταίο παιχνίδι του με σκορ 3-2 εναντίον της Ξάνθης. Ο Εδεσσαϊκός, ένας άλλος υποψήφιος για υποβιβασμό σύλλογος, κέρδισε επίσης στον τελευταίο αγώνα του για τη σεζόν ενάντια στον ΠΑΟΚ μεσα στο γήπεδο της Τούμπας. Αυτή ήταν και η πρώτη εντός έδρας ήττα του ΠΑΟΚ της σεζόν.
  • Στο υπόλοιπο της δεκαετίας του 1990 ο Πιερικός βρίσκεται στις μεσαίες βαθμολογικά ομάδες του πίνακα βαθμολογίας της Β' Εθνικής, ενώ προς το τέλος της δεκαετίας υποβιβάστηκε στην Γ' Εθνική.

Δεκαετία 2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στην αγωνιστική σεζόν του 2000-01 ο Πιερικός είχε υποβιβαστεί από την Γ' Εθνική στη Δ' Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του τερματίζοντας στην 17η θέση.
  • Τα επόμενα τρία χρόνια ο Πιερικός έπαιξε στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα (Δ' Εθνική) και αγωνίστηκε για να προβιβαστεί στην Γ' Εθνική. Τη σεζόν 2001-02 τερμάτισε στην 6η θέση του 3ου ομίλου, τη σεζόν 2002-03 τερμάτισε στην 1η θέση του 4ου ομίλου αλλά δεν προβιβάστηκε στην Γ' Εθνική λόγω ήττας από τη Ρόδο σε αγώνα μπαράζ με σκορ 0-2.
  • Στη σεζόν 2003-04 τερμάτισε στην 3η θέση του 3ου ομίλου αποτυγχάνοντας πάλι να προβιβαστεί. Ο σύλλογος τελικά προβιβάστηκε στην Γ' Εθνική τη σεζόν 2004-05, όταν τερμάτισε πρώτος στον 3ο όμιλο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος.
  • Στη σεζόν 2005-06 ο Πιερικός έπαιξε στο Βόρειο Όμιλο της Γ' Εθνικής και τερμάτισε στην 4η θέση του ομίλου.
  • Στη σεζόν 2006-07 ο Πιερικός έπαιξε στον Βόρειο Όμιλο της Γ' Εθνικής. Ο σύλλογος τερμάτισε στην 1η θέση του ομίλου και μετά τη συλλογή 75 βαθμών σε 32 παιχνίδια ο σύλλογος προβιβάστηκε στην Β' Εθνική. Η μεγαλύτερη νίκη της στη σεζόν ήταν 4-0 επί της Λαμίας. Ο Πιερικός σε αυτή τη σεζόν σκόραρε 64 γκολ και δέχτηκε 23.
  • Στη σεζόν 2007-08 ο Πιερικός τερμάτισε στην 13η θέση ενώ σκόραρε 28 γκολ και δέχτηκε 33.
  • Στη σεζόν 2008-09 ο Πιερικός τερμάτισε στην 10η θέση, σκόραρε 33 γκολ και δέχθηκε 43.

Δεκαετία 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στη σεζόν 2009-10 ο Πιερικός τερμάτισε στην 6η θέση, κέρδισε συμμετοχή σε αγώνες μπαράζ ανόδου άλλα δεν κατάφερε να προβιβαστεί στην Α' Εθνική. Τη σεζόν αυτή πέτυχε 41 τέρματα και δέχθηκε 31.
  • Στη σεζόν 2010-11 τερμάτισε στην 9η θέση.
  • Στη σεζόν 2011-12 ο Πιερικός τερμάτισε στην 8η θέση πετυχαίνοντας 41 γκολ, δεχόμενος 30.
  • Στη σεζόν 2012-13 ο Πιερικός τερματίζει στην 19η θέση με αφαίρεση 10 βαθμών λόγω οφειλών προς ποδοσφαιριστές του. Αυτήν τη σεζόν σκόραρε 33 γκολ και δέχθηκε 61.
  • Στη σεζόν 2013-14 ο Πιερικός αγωνίζεται στον 2ο όμιλο Βορρά και τερματίζει στην 11η θέση έχοντας σκοράρει 20 γκολ και έχοντας δεχθεί 34.
  • Στη σεζόν 2014-15 ο Πιερικός τερματίζει στην 8η θέση του 2ου ομίλου Βορρά, αλλά στις 15 Μαϊου 2015 αποσύρεται από τα μπαράζ υποβιβασμού και υποβιβάζεται στην Γ' Εθνική. Τη σεζόν αυτή ο Πιερικός σκόραρε 19 γκολ και δέχθηκε 29.
  • Στη σεζόν 2015-2016 ο Πιερικός αγωνίζεται στον 2ο όμιλο του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής και τερματίζει στην 5η θέση. Σε αυτή τη σεζόν έχει σκοράρει 35 γκολ και έχει δεχθεί 24.
  • Στη σεζόν 2016-2017 ο Πιερικός αγωνίζεται στον 2ο όμιλο του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής και τερματίζει στην 10η θέση. Σε αυτή τη σεζόν έχει σκοράρει 21 γκολ και έχει δεχθεί 35.
  • Στη σεζόν 2017-2018 ο Πιερικός αγωνίζεται στον 2ο όμιλο του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής και τερματίζει στην 6η θέση. Σε αυτή την σεζόν έχει σκοράρει 25 γκολ και έχει δεχθεί 29.
  • Στη σεζόν 2018-2019 ο Πιερικός αγωνίζεται στον 4ο όμιλο του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής και τερματίζει στην 7η θέση. Σε αυτή τη σεζόν έχει σκοράρει 37 γκολ και έχει δεχθεί 32.

Σύγχρονη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στη σεζόν 2019-2020 ο Πιερικός αγωνίζεται στον 3ο όμιλο του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής και τερματίζει στην 1η θέση κερδίζοντας την άνοδο στη Football League. Σε αυτή τη σεζόν έχει σκοράρει 45 γκολ και έχει δεχθεί μόλις 6, έχοντας την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας.

Τη σεζόν αυτή, με απόφαση της ΕΠΟ, οι πρωτοι των 8 ομίλων (μαζί και ο Πιερικός), προβιβάστηκαν στη FL χωρίς αγώνες μπαράζ λόγω των υγειονομικών μετρων.

  • Στη σεζόν 2020-21 αγωνίζεται στον βόρειο όμιλο της Football league και τερματίζει στην 5η θέση του ομίλου. Σε αυτή τη σεζόν έχει σκοράρει 23 γκολ και έχει δεχθεί 22.

Τη σεζόν αυτή ο Πιερικός μαζί με άλλες ομάδες προβιβάστηκε στην SL2, λόγω της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών.

  • Στη σεζόν 2021-22 αγωνίζεται στον βόρειο όμιλο της Super League 2 και τερματίζει στην 14η θέση του ομίλου. Σε αυτή τη σεζόν έχει σκοράρει 36 γκολ και έχει δεχθεί 49.

Η πορεία της ομάδας ήταν απογοητευτική σε αυτή τη σεζόν όπου με συγκομιδή 32 μόνο συνολικά βαθμών, υποβιβάστηκε.[14]

  • Στην σεζόν 2022-23 ο Πιερικός αγωνίζεται στον 2ο όμιλο της Γ' Εθνικής και τερματίζει στην 5η θέση του ομίλου. Σε αυτή τη σεζόν έχει σκοράρει 34 γκολ και έχει δεχθεί 27.

Την ίδια χρονιά κατέκτησε το Κύπελλο ΕΠΣ Πιερίας κερδίζοντας λόγω γοήτρου, τυπικά ως φιλοξενούμενος, τον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου με σκορ 0-2.[15]

Εποχή Ευάγγελου Μήτρα (1984-1985)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983-84 ο Πιερικός αγωνιζόταν στη Β' Εθνική ως ημι-επαγγελματική (όχι ΠΑΕ) τερματίζοντας 2ος στη βαθμολογία ισοβαθμώντας με την πρώτη Παναχαΐκή με 49 βαθμούς αμφότεροι. Πρόεδρος τότε ήταν ο αείμνηστος Βαγγέλης Μήτρας, ο οποίος ανέβασε την ομάδα στην Α' Εθνική και μετατράπηκε σε ΠΑΕ, αποτελώντας ουσιαστικά τον πρώτο πρόεδρο της ΠΑΕ Πιερικός με μετοχικό κεφάλαιο 20.000.000 δρχ.[16]

Η πορεία της ομάδας ήταν απογοητευτική σε αυτή τη σεζόν καθώς ο Πιερικός, για πρώτη φορά στην Α Εθνική ως ΠΑΕ, από τις πρώτες κι'όλας αγωνιστικές «έχασε το τρένο» και με συγκομιδή 12 μόνο συνολικά βαθμών, υποβιβάστηκε.

Ανάλογη ήταν και η πορεία του στο Κύπελλο Ελλάδος της ίδιας σεζόν, αφού αποκλείστηκε στον Γ' γύρο από τον Ολυμπιακό Βόλου με συνολικό σκορ 4-5 (στον πρώτο αγώνα με 3-2 και στον δεύτερο με 1-3)

Προεδρία Ηλία Ιωαννίδη (1991-1996)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σεζόν 1990-1991 ο σύλλογος τερμάτισε στην 3η θέση της Β' Εθνικής και κέρδισε εκ νέου την άνοδο στην Α' Εθνική. Τότε δημιουργήθηκε για δεύτερη φορά ΠΑΕ και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών αγόρασε ο επιχειρηματίας Ηλίας Ιωαννίδης, γνωστός και με το παρατσούκλι «Μάμπο». Η ΠΑΕ Πιερικός παρέμεινε στην Α' Εθνική για δυο χρόνια με μια μέτρια πορεία στη σεζόν 1991-92 τερματίζοντας στην 11η θέση της Α' Εθνικής.

Στην επόμενη σεζόν του 1992-1993 ο σύλλογος τερμάτισε στη 16η θέση της Α' Εθνικής και έτσι υποβιβάστηκε. Με τον υποβιβασμό στη Β' Εθνική η τιμή της μετοχής της ΠΑΕ Πιερικός έπεσε σχεδόν στο μισό της αξίας της και τότε δημιουργήθηκε το διοικητικό πρόβλημα ξεκινώντας, ουσιαστικά, η παρακμή του Πιερικού. Μετά τον υποβιβασμό ο Η. Ιωαννίδης αποχώρησε από τη διοίκηση και πρόεδρος ανέλαβε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Πιερικού, Πόλυς Σιδηρόπουλος (1994-96). Ο Η. Ιωαννίδης είχε δηλώσει σε όλους ότι δεν χαρίζει τις μετοχές που και τις πιο πολλές τις πουλάει με 50 και 60% πάνω από την ονομαστική τους αξία. Οι παράγοντες που ενδιαφέρονταν να αναλάβουν τη διοίκηση δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν κάποια χρήματα για τις μετοχές που είχε ο Ιωαννίδης.[17]

Στις 13 Δεκεμβρίου 1995 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Κατερίνης, με την παρουσία μελών του Δ.Σ. της ΠΑΕ Πιερικός, σύσκεψη για να συζητήσουν το διοικητικό και οικονομικό θέμα του Πιερικού. Ο Μενέλαος Τερζόπουλος μπήκε κατευθείαν στο θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί δηλώνοντας:[18]

 "Ακούγεται στα στέκια και στα πεζοδρόμια ότι ο δήμος θα λύσει το πρόβλημα του Πιερικού. Αυτό κύριοι δεν έχει καμία βάση και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω χρήματα των δημοτών της Κατερίνης για τον Πιερικό. Αυτό ξεχάστε το, γιατί δεν στέκει και νομικά. Εκτός αυτού δεν είναι θέμα του δημάρχου αλλά του δημοτικού συμβουλίου".

Η πρώτη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης απέτυχε και στις 14 Δεκεμβρίου 1995 ο δήμαρχος Κατερίνης ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ηλία Ιωαννίδη και ομάδας επιχειρηματιών προκειμένου να αγοράσουν το πακέτο των μετοχών και να βγει ο Πιερικός από το οικονομικό-διοικητικό τέλμα.[19]

Μία δεύτερη ομάδα επιχειρηματιών εξεδήλωσε την επιθυμία να πάρει τις μετοχές και να τις διαθέσει στους φιλάθλους. Ο κάτοχος του πακέτου των μετοχών, Ηλίας Ιωαννίδης δέχθηκε εν μέρει την πρόταση και έκανε τη δική του πρόταση ζητώντας από τους αγοραστές δύο ή τρεις επιταγές που θα έληγαν μετά από δύο χρόνια ώστε να έχει κάποια κατοχύρωση των μετοχών που θα δώσει.

Παρά τις ενέργειες του Δημάρχου, λύση στο πρόβλημα δεν βρέθηκε, και οι προσφυγές απλήρωτων παικτών αλλά και η συσσώρευση χρεών είχαν ήδη ξεκινήσει, με τον μεγαλομέτοχο του Πιερικού να δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει ούτε μια δραχμή φυσικά και τον μισθό των ποδοσφαιριστών για να μην μείνουν οι παίκτες ελεύθεροι επειδή έχει αποχωρήσει από την ΠΑΕ Πιερικός οριστικά και αμετάκλητα, πράγμα που επηρέασε την ομάδα στο αγωνιστικό κομμάτι και τη σεζόν 1995-96 ο Πιερικός τερμάτισε στην τελευταία θέση με μόλις 17 βαθμούς και υποβιβάστηκε στην Γ' Εθνική.[20] Αυτή η χρονιά σηματοδότησε και την έναρξη της παρακμής του συλλόγου.

Τα "πέτρινα χρόνια" της Δ΄ Εθνικής (2001-2005)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύκλος του Πιερικού στη Α Εθνική έκλεισε τον Ιούνιο του 1993. Τρία χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1996 υποβιβάζεται στη Γ Εθνική. Το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας (2002-2005) βρήκε τον Πιερικό στην παρακμή της Δ΄ Εθνικής.ή Την περίοδο 2001-2005 δείχνει εικόνα πλήρους διάλυσης και κατρακυλάει στην Δ’ Εθνική. Εκείνη την περίοδο από τον Πιερικό είχαν φύγει όλοι οι παίκτες, δεν είχε ούτε έναν, πλην ενός μονο δελτίου κι αυτό «ξεχασμένο», του ποδοσφαιριστή Τσιουπλή, ο οποίος υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη. Στα αποδυτήρια και στο τούνελ που τα συνδέει με τον αγωνιστικό χώρο, υπήρχαν φόρμες και ρούχα προπονήσεως που «μουχλιάζανε» πεταμένα. Ο Σταύρος Διαμαντόπουλος δέχθηκε να αναλάβει την ομάδα μετά απο παράκληση της διοίκησης επειδή ο Πιερικός διαλυόταν. Ήταν η χρονιά που ο Πιερικός κατέβηκε στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής στο παραπέντε.

Στα πέτρινα αυτά χρόνια του Πιερικού, ο αείμνηστος τοπικός επιχειρηματίας Νικόλαος Ζήσκας διέσωσε το κύρος της ομάδας μένοντας ο μοναδικός χρηματοδότης της, προστατεύοντάς την από την πτώση στο Α' Τοπικό και τον διασυρμό. Από την άλλη, κάποιοι νεαροί, πιστοί φίλοι της ομάδας ακολουθούσαν και στήριζαν τον σύλλογο με θέρμη και παλμό. Στα δύσκολα χρόνια δεν δίστασαν να φωνάξουν «ΠΙΕΡΙΚΟΣ». Ήταν αρκετοί, ήταν τολμηροί, ήταν δυνατοί για να συμπορευτούν με μια ομάδα που, λόγω της μικρής ηλικίας τους, δεν έζησαν μαζί της καμιά χαρά, καμιά μεγάλη στιγμή. Ήταν το μόνο στήριγμα που είχε ο Πιερικός εκείνα τα χρόνια.

Τρεις αγωνιστικές προτού τελειώσει το πρωτάθλημα, ο Νικόλαος Ζήσκας δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει και στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε, έθεσε την παραίτησή του. Η Γενική συνέλευση ορίζει πενταμελή διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο τον Κυριάκο Καλπακίδη.

Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος και επι μήνες γίνεται ένας αγώνας να βρεθεί διαδοχή, και στην τρίτη γενική συνέλευση (δυο άκαρπες) και ύστερα από απαίτηση πολλών μελών τέθηκε το θέμα συγχώνευσης με Νέους Πόρους.

Σ´αυτή την Γ/Σ, παρουσία 200 μελών του συλλόγου, ανακοινώθηκε η διαδικασία εκλογής της νέας διοίκησης με με δύο υποψήφιους, τον Μ. Πέρρο και Διονύση Κωτούλα, όπου μετά το πέρας της ψηφοφορίας προέκυψε η νέα διοίκηση του Μανώλη Πέρρου.

Προεδρία Γιάννη Ντούμου (2007-2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 ο Πιερικός που μόλις «ανάρρωσε» από το πέρασμά του στην Δ' Εθνική, ο τοπικός επιχειρηματίας Γιάννης Ντούμος μαζί με τον Δημήτρη Ελευθεριάδη, ανέλαβε τον Πιερικό με σκοπό να τον ανεβάσει κατηγορία. Την επόμενη χρονιά, το 2007, ο Πιερικός ανέβηκε στη Β' Εθνική όπου και παρέμεινε μέχρι το 2015. Στην εξαετή θητεία του Γ. Ντούμου ο Πιερικός είχε μέτρια πορεία με τη διοίκησή του να κάνει προσπάθειες για άνοδο στην Α' Εθνική οι οποίες όμως δεν απέδωσαν, με πολλούς προπονητές να διαδέχονται ο ένας τον άλλον στον πάγκο αλλά και χωρίς γηγενείς παίκτες, καθώς και η προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο ήταν απογοητευτική με τα εισιτήρια να πέφτουν κατακόρυφα. [21] Μετά τα παραπάνω, το 2011 οι Γ. Ντούμος και Δ. Ελευθεριάδης αποφάσισαν να αποσυρθούν από τον Πιερικό, μιας και την ίδια χρονιά τα ονόματά τους ενεπλάκησαν στο περίφημο σκάνδαλο Koriopolis, όπου στον δεύτερο ασκήθηκε ποινική δίωξη αλλά απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, καθώς δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία. [22] Στις 3 Ιουνίου 2011 η μεταβίβαση των μετοχών ολοκληρώθηκε περνώντας στη διοίκηση Κώστα Παπαδόπουλου με διακανονισμένες οφειλές στο ΙΚΑ 250.000 ευρώ.[23]

Προεδρία Κώστα Παπαδόπουλου (2011-2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2011 οι μετοχές της ΠΑΕ Πιερικός πέρασαν στον Κώστα Παπαδόπουλο, δικηγόρο στο επάγγελμα.[24] Στη τετραετή θητεία του Παπαδόπουλου η πορεία του Πιερικού στην Β' Εθνική κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτή του Γ. Ντούμου (2007-2011) συνεχίζοντας τις ίδιες πρακτικές. Οι επιλογές αλλοδαπών παικτών αμφιβόλου αξιοπιστίας και οι δαπάνες για την απόκτησή τους, η έλλειψη χορηγών, η κακοδιαχείριση αλλά και τα μειωμένα εισιτήρια, έφεραν τον Πιερικό σε δυσμενή θέση τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά, «χάνοντας το τραίνο» για άνοδο στη Super League.

Ούτε από αυτή την διοίκηση δόθηκε βάρος στην οργάνωση και δημιουργία υποδομών ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο της προηγούμενης. Αυτό είχε σαν συνέπεια τα χρέη τα προς εφορία, ΙΚΑ, και προς τρίτους να διπλασιαστούν, οι προσφυγές απλήρωτων παικτών να αυξάνονται και οι ποινές της Football League (αφαίρεσης βαθμών) λόγω των προσφυγών των απλήρωτων ποδοσφαιριστών να προκαλέσουν την κατάρρευση του Πιερικού και τον υποβιβασμό του στην Γ' Εθνική το 2015.[25]

Η «χαριστική βολή» δόθηκε τον Μάιο του 2015 όπου ο Κώστας Παπαδόπουλος απέσυρε την ομάδα από τα play-off υποβιβασμού της σεζόν 2014-15 που συμμετείχε με στόχο την παραμονή, χάνοντας στα «χαρτιά» τα παιχνίδια με τον Αιγινιακό και τον Τύρναβο με σκορ 3-0, λόγω προσφυγής δύο πρώην ποδοσφαιριστών του, του Δημήτρη Ίτσιου και του Χρήστου Ελευθεριάδη 48 ώρες πριν την αναμέτρηση και μάλιστα η προσφυγή του πρώτου αφορούσε το ποσό των 1.000 €. [26] Η Football League προχώρησε σε ποινή αφαίρεσης 4 βαθμών από τον πίνακα play-off του βορρά για τη μη διεξαγωγή των παιχνιδιών και τη ασυνέπεια στα χρέη στους πρώην ποδοσφαιριστές. [27]

Στα 4 αυτά χρόνια διοίκησης Παπαδόπουλου και βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση, οι οπαδοί του Πιερικού απείχαν από το γήπεδο απηυδισμένοι για την κακή αυτή εικόνα του Πιερικού, ενώ ήδη 2 χρόνια πριν, στις 14 Ιουνίου του 2013 βλέποντας αυτή την κατάσταση εξέδωσαν ανακοίνωση εναντίον του διοικητικού ηγέτη του ότι την έχει μετατρέψει σε ουραγό. [28]

Στη γενική συνέλευση που ακολούθησε ο Κώστας Παπαδόπουλος άφησε υπονοούμενα ότι ο ποδοσφαιριστής καθοδηγήθηκε από τον Αιγινιακό, αλλά δεν εξήγησε στα μέλη γιατί δεν πλήρωσε τα 1.000 ευρώ για να αποφύγει η ομάδα της Κατερίνης τον υποβιβασμό.

Προεδρία Σταύρου Νατσιάβα (2020-2022)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την άνοδο του Πιερικού στη SL2 συστάθηκε νέα ΠΑΕ με πρόεδρο τον Σταύρο Νατσιάβα με την στήριξη του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου και επί των ημερών των οποίων ο Πιερικός διέγραψε την ακόλουθη πορεία:

Τη σεζόν 2019/2020 ο Πιερικός κατέκτησε το πρωτάθλημα του 3ου Ομίλου του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, με Πρόεδρο τον Γαβριήλ Κωνσταντινίδη και Προπονητή τον Σάκη Παπαβασιλείου, από κοινού με τους έτερους επτά πρωταθλητές των επτά ομίλων της κατηγορίας, εκμεταλλευόμενος την ματαίωση των αγώνων μπαράζ ανήλθε απευθείας στην 3η τη τάξη επαγγελματική κατηγορία Football League. Συστάθηκε νέα ΠΑΕ με πρόεδρο τον Σταύρο Νατσιάβα.

Την επόμενη σεζόν 2020/2021 ο Πιερικός κατετάγη 5ος μεταξύ των 10 ομάδων του Βορείου Ομίλου της Football League, με Πρόεδρο της νέας ΠΑΕ τον Σταύρο Νατσιάβα και Προπονητή τον Σάκη Παπαβασιλείου, ο οποίος τρεις αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος αιφνιδίως αντικαταστάθηκε από το δίδυμο προπονητών Μάριου Παναγιώτου και Νίκου Θεοδοσιάδη. Ο Πιερικός παρά την μέτρια επίδοσή του, επωφελούμενος της ενοποίησης των δύο κατώτερων επαγγελματικών κατηγοριών προβιβάστηκε στην αναδιαρθρωμένη Super League 2 (Β’ Εθνική).

Τη σεζόν 2021/2022 ο Πιερικός κατετάγη 14ος μεταξύ 17 ομάδων του Βορείου Ομίλου της Super League 2, με Πρόεδρο της ΠΑΕ τον Σταύρο Νατσιάβα και Προπονητές αρχικά το δίδυμο Μάριου Παναγιώτου – Νίκου Θεοδοσιάδη και στην συνέχεια τον Γιώργο Βαζάκα. Ο Πιερικός με την κακή του απόδοση τερμάτισε ακριβώς κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού και επέστρεψε άδοξα στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, για έναν μόλις βαθμό.

Η παρακμή και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρακμή του Πιερικού ξεκίνησε ουσιαστικά από την πτώση του στη Β' Εθνική το 1993. Έκτοτε άρχισαν και τα προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά, διεκδικώντας συνεχώς την άνοδο χωρίς όμως αποτέλεσμα μετρώντας 30 χρόνια μακριά από τη μεγάλη κατηγορία, λόγω του ότι η ομάδα της Κατερίνης δεν είχε ποτέ μεγαλοεπενδυτή (όπως και πολλές ομάδες της επαρχίας), αλλά και επειδή η Πιερία έχει αρχίσει να στερεύει από ταλέντα, τουλάχιστον στον βαθμό που εμφανίζονταν τις δεκαετίες '60, 70' και '80, λόγω έλλειψης οργάνωσης ακαδημιών και οικονομικών προβλημάτων.[29]  

Τα χρέη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημερινή οικονομική κατάσταση της ομάδας είναι τέτοια, ώστε ΙΚΑ και εφορία να έχουν μπλοκάρει το ΑΦΜ του ΣΦΚ Πιερικός λόγω χρεών και να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμα καμία είσπραξη επίσημα από τον σύλλογο. Χορηγία μεγάλης εταιρίας, όπως αυτές που συνήθως μπαίνουν στα ταμεία συλλόγων από δημόσιους ή ιδιωτικούς μηχανισμούς (ΟΠΑΠ, ΔΕΚΟ, ΑΕ κλπ), [30] κινδυνεύει να κατασχεθεί άμεσα, αφού οι τραπεζικοί λογαριασμοί του συλλόγου είναι δεσμευμένοι, με αποτέλεσμα ο Πιερικός να βρίσκεται σε οικονομικό τέλμα.   Η Διοίκηση Γιάννη Ντούμου-Δημήτρη Ελευθεριάδη (2007-2011) δημιούργησε χρέη τα οποία διπλασιάστηκαν από τη μετέπειτα Διοίκηση Κώστα Παπαδόπουλου (2011-2015) και αποτελούν εμπόδιο για την άνοδο στην Α' Εθνική αφού κανείς δεν αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τη διαδικασία της εκκαθάρισης ώστε να απαλλαγεί ο Πιερικός από τα χρέη.  

Το πρόβλημα της εκκαθάρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Αυγούστου του 2015 η ΠΑΕ Πιερικός (σύμφωνα με το άρθρο 111 του Ν. 2725/1999) έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.[31][32]   Η εκκαθάριση είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να πάψουν να ισχύουν τα χρέη του Πιερικού ώστε να προσελκυσθεί επενδυτής και χορηγοί. Όμως, καμία διοίκηση και κανένας κατερινιώτης επιχειρηματίας δεν αναλαμβάνει να τρέξει την εκκαθάριση και να ονοματίσει τα χρέη του Πιερικού σε όλους όσους πέρασαν από τη διοίκηση του Πιερικού τα προηγούμενα χρόνια και δεν τακτοποίησαν τις οφειλές που δημιούργησε ο σύλλογος επι των ημερών τους (πρόεδροι-διευθύνοντες σύμβουλοι), αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της χρονοβόρας διαδικασίας ώστε να βγει οριστικά από το οικονομικό αδιέξοδο ο Πιερικός, να αποκτήσει ικανή διοίκηση και να αρχίσει έναν σοβαρό προγραμματισμό και μοντάρισμα της ομάδας που θα τον ανεβάσει στη Β' εθνική.

Η «λύση» του νέου Α.Φ.Μ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την πτώση του Πιερικού στην Γ' Εθνικη το 2015 και προκειμένου να αποφευχθεί ο «Γολγοθάς» της εκκαθάρισης, τέθηκε ως «λύση» η αλλαγή ΑΦΜ και η συγχώνευση του Πιερικού με άλλες τοπικές ομάδες του νομού, με τα μέλη του Σ.Φ.Κ. Πιερικός να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.

  • Η δεύτερη, αφορούσε τη συγχώνευση του Πιερικού με τον Αιγινιακό. [35]
  • Η τρίτη, αφορούσε τη συγχώνευση με τον Αχιλλέα Νεοκαισάρειας. [36]
  • Η τέταρτη, αφορούσε τη συγχώνευση του Πιερικού με τον Διαγόρα Σεβαστής. [37]

Καμία από αυτές δεν πραγματοποιήθηκε. Στην τελευταία, οι φίλαθλοι του Πιερικού «Μελανόλευκοι» αντιτάχθηκαν υπέρ το δέον σε αυτή τη συγχώνευση με τον Διαγόρα Σεβαστής που εξέδωσαν «σκληρή» ανακοίνωση στις τοπικές αθλητικές ιστοσελίδες, με βασικό επιχείρημα ότι το «καθαρό ΑΦΜ» είναι ένα επικοινωνιακό τρικ μιας και από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία παρά μόνο να δώσει μια αρχική ώθηση.[38]

Το αδιέξοδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα λύση στο πρόβλημα της εκκαθάρισης, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για οποιονδήποτε πιθανό μελλοντικό επενδυτή, μαζί με το διοικητικό και οικονομικό πρόβλημα που βιώνει ο σύλλογος, δημιουργείται θέμα «αναστολής λειτουργίας» της ομάδας. Στις 15 Μαΐου του 2019 πραγματοποιήθηκε άτυπη Γενική Συνέλευση στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, γνωστό στους κατερινιώτες ως «ΕΚΑΒΗ», όπου ετέθη θέμα παράδοσης της σφραγίδας του συλλόγου στον Δήμο Κατερίνης και αναστολή λειτουργίας της ομάδας, ή ακόμα και διάλυσης του συλλόγου. [39]

Η κατάσταση σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερικός σήμερα είναι μια ομάδα που αγωνίζεται στη Β΄ ή τη Γ΄ Εθνική, με ορισμένες αναλαμπές διεκδικεί άνοδο στην πρώτη κατηγορία, αλλά ποτέ δεν τα έχει καταφέρει. Το διοικητικό-οικονομικό πρόβλημα δεν αφήνει τον Πιερικό να βγει από το αδιέξοδο που κυριολεκτικά τον πνίγει και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επέλθει το τέλος μιας ομάδας που έγραψε μια ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και που θεωρείται από τις ομάδες της επαρχίας που τίμησε το επαρχιακό ποδόσφαιρο.

Κάποια θετικά βήματα που γίνονται είναι είτε πολύ λίγα είτε σταματούν στη συνέχεια, μια και οι απαιτήσεις των εθνικών πρωταθλημάτων είναι πλέον πολύ αυξημένες, χρειάζονται ακριβές μεταγραφές μιας και η «ποδοσφαιρομάνα» Πιερία δεν βγάζει πλέον εκείνη την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που θα στελεχώσουν μία ομάδα για την Α΄ Εθνική, και αν βγάζει, είτε δεν αξιοποιούνται σωστά από τις τελευταίες διοικήσεις, είτε εγκαταλείπουν την πόλη.

Στο οικονομικό κομμάτι, κάποιοι λίγοι τοπικοί επιχειρηματίες ενισχύουν την ομάδα οικονομικά με κάποιες μικρές χορηγίες και διαφημίσεις εντός του γηπέδου, ίσα-ίσα για να μπορεί να συμμετέχει η ομάδα στο πρωτάθλημα, οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές για να βγει από το αδιέξοδο ο Πιερικός.  

Η απαξίωση των φιλάθλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγωνιστική εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο Πιερικός έχει χάσει την επαφή με τις αγωνιστικές πρωτιές στο ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ο κατήφορος μοιάζει ατελείωτος. Ένας κατήφορος που έχει απαξιώσει, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, την ομάδα της Κατερίνης δίχως εγχώριες επιτυχίες και με σταδιακή εξαφάνιση από τον χάρτη των μεγάλων κατηγοριών.

Το «άδειο» γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προσέλευση των Κατερινιωτών στους αγώνες είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη λόγω των διοικήσεων δίχως όραμα, κακοδιαχείρισης, αλλά και έλλειψης εμπειρίας με άμεσο αντίκτυπο στο αγωνιστικό κομμάτι του συλλόγου το οποίο φθίνει ολοένα «προσφέροντας» κάκιστο θέαμα, αλλά και πρόσωπα στα διοικητικά της ομάδας τα οποία δεν είναι αρεστά στην τοπική κοινωνία της Κατερίνης.

Όλα αυτά έχουν φέρει σε ιστορική ανυποληψία τον σύλλογο από τους φιλάθλους του, φίλαθλων απαιτητικών, οι οποίοι γνωρίζουν την ομάδα του παρελθόντος δεν «καταδέχονται» να τον βλέπουν να αγωνίζεται σε χαμηλές κατηγορίες. Έτσι, η προσέλευση στο γήπεδο είναι μικρή και με λίγα έσοδα του συλλόγου από τα εισιτήρια.

Η ανάμνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παλιοί Κατερινιώτες θυμούνται την ομάδα της δεκαετίας του '60 που έπαιξε τελικό κυπέλλου το 1963 και έφτασε μια ανάσα από άλλους δυο τελικούς κυπέλλου, μία το 1964 και μία το 1974. Επίσης, δύο φορές τερμάτισε στην πέμπτη θέση της Α΄ Εθνικής, μία τη σεζόν 1964-65 και μία στη σεζόν 1967-68, ενώ μία φορά εκπροσώπησε την Ελλάδα στους βαλκανικούς αγώνες ποδοσφαίρου το 1969.

Οι νέοι της πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυστυχώς οι νέοι της Κατερίνης δεν έχουν να θυμούνται σχεδόν τίποτα. Το ενδιαφέρον όλης της ποδοσφαιρικής Πιερίας είναι μειωμένο, ίσως επειδή οι «πίκρες» που αισθάνεται, είναι πολύ περισσότερες από τις χαρές και επειδή η προοπτική για κάτι καλύτερο, είναι απλώς ένα όνειρο.

Αγωνιστική περίοδος 2007-2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερικός σε αγώνα με τον Πανσερραϊκό το 2008.
  • Ο Πιερικός ξεκίνησε με συναρπαστικό τρόπο τη σεζόν 2007-2008. Στην πρώτη αγωνιστική ο Πιερικός κέρδισε την Καστοριά με 3-0 (μεγαλύτερη νίκη του Πιερικού στη σεζόν) εντός έδρας. Στη δεύτερη αγωνιστική Πιερικός έπαιξε και πάλι στην έδρα του και κέρδισε με 2-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα. Μετά από αυτό ο προπονητής του Πιερικού Γιώργος Βαζάκας παραιτήθηκε αλλά η ομάδα δεν μπόρεσε να βρει τη φόρμα που είχε στο ξεκίνημά της υπό την καθοδήγηση του Γερμανού προπονητή Τόμας Κοστ.
  • Σε αγώνα ενάντια στον Ολυμπιακό Βόλου ο διαιτητής του αγώνα έδειξε συνολικά 9 κίτρινες και 2 κόκκινες κάρτες στους παίκτες του Πιερικού, συν ένα αμφίβολο πέναλτυ υπέρ του Ολυμπιακού Βόλου (αποκρούστηκε από τον τερματοφύλακα του Πιερικού). Παρ'ότι η ομάδα έπαιζε με 9 παίκτες και σχεδόν όλοι τους έχουν κίτρινες κάρτες, ο Πιερικός κατάφερε να κρατήσει το ματς στο 0-0 μέχρι το 68ο λεπτό. Στη συνέχεια, ο διαιτητής Τάσος Σιδηρόπουλος έδωσε ένα αμφίβολο φάουλ, λίγο έξω από την περιοχή του Πιερικού που κατέληξε στα δίχτυα κάνοντας το 1-0. Μετά το 80ο λεπτό 3 παίκτες της Πιερικού βγήκαν έξω από το παιχνίδι ως τραυματίες (Serginho 82 ', Γκαρόζης 84', Καλαμπάκας 89') και ως εκ τούτου ο Πιερικός είχε μόλις 3 παίκτες στο χώρο.[40] Το σφύριγμα της λήξης εγινε στο 89ο λεπτό του παιχνιδιού. Στο τέλος, 48 φάουλ είχαν δοθεί κατά του Πιερικού, ενώ μόνο 8 κατά του Ολυμπιακού Βόλου
  • Η πειθαρχική επιτροπή αποφάσισε ότι το παιχνίδι θα έπρεπε να κατοχυρωθεί με νίκη 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού Βόλου, καθώς και οτι θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί απο τον Πιερικό. Η απόφασή της αυτή βασίστηκε στο σκεπτικό ότι οι παίκτες του Πιερικού είχαν προσποιηθεί τους τραυματισμούς τους στο παιχνίδι ενάντια στον Ολυμπιακό Βόλου.
  • Ο Πιερικός αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της σεζόν για να αποφύγει τον υποβιβασμό στην Γ' Εθνική και τελικά τα κατάφερε μετά από μια εκτός έδρας νίκη ενάντια Ιωνικό στην τελευταία αγωνιστική με σκορ 1-0.
  • Η ομάδα τερμάτισε τελικά στο πρωτάθλημα στην 13η θέση (από 18 ομάδες) συγκεντρώνοντας 41 βαθμούς. Η ομάδα σκόραρε 28 γκολ (έχοντας την 3η χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα) και δέχτηκε 31. Αυτή ήταν και η 3η καλύτερη άμυνα μετά του πρωταθλητή Πανσερραϊκού (δέχθηκε 19 γκολ) και του δευτεραθλητή Θρασύβουλου (δέχθηκε 27).

Η πορεία του στο χρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πορεία στην Α΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1963 9 55 36-37
1964 7 57 34-42
1965 5 62 39-39
1966 8 57 40-40
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1967 14 52(-1) 36-51
1968 5 69 42-46
1969 9 66 31-37
1970 7 71 45-44
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1971 14 64 31-43
1972 16 58 26-48
1976 11 23 15-36
1977 12 27 44-61
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1978 17 26 46-56
1985 16 12 29-77
1992 11 30 41-56
1993 16 34 35-62

Η πορεία στη Β΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η θέση στη βαθμολογία αφορά στον όμιλο που αγωνίστηκε.
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1962 11 24 14-6
1973 4 83 49-32
1974 2 53 67-21
1975 1 59 84-27
1979 32 45(-15) 65-37
1981 2 44 50-34
1982 4 41 44-41
1983 7 45 52-42
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1984 2 49 71-49
1986 10 37 43-49
1987 9 38(-1) 48-39
1988 8 43 46-37
1989 15 32 52-47
1990 14 33 40-44
1991 3 40 52-31
1994 11 43 39-37
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1995 14 39 39-50
1996 18 17 17-60
1999 10 43 38-39
2000 17 19 15-62
2008 13 41(-3) 28-33
2009 10 42 33-43
2010 6 50 41-31
2011 9 43(+2) 39-43
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
2012 8 55 41-30
2013 19 29(-10) 33-61
2014 11 29 20-34
2015 83 30 19-29
2021 5 26 23-22
2022 14 32 36-49

Η πορεία στην Γ΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η θέση στη βαθμολογία αφορά στον όμιλο που αγωνίστηκε.
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1980 1 63 ;
1997 9 48 41-42
1998 2 47 35-23
2001 17 21 30-62
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
2006 4 46 42-30
2007 1 75 64-23
2016 5 54 35-24
2017 10 33 21-35
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
2018 6 40 25-29
2019 7 35 37-32
2020 1 56 45-6
2023 5 39 34-27
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
2024

Η πορεία στην Δ΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η θέση στη βαθμολογία αφορά στον όμιλο που αγωνίστηκε.
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
2002 6 43 36-33
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
2003 14 78 94-17
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
2004 3 65 69-17
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
2005 1 73 87-13

1 Το 1961-62 τερμάτισε 1ος στον 8ο όμιλο της Β' εθνικής και στη συνέχεια προβιβάστηκε στην Α' εθνική μετά από αγώνες μπαράζ με τους νικητές άλλων ομίλων.
2 Το 1978-79 θεωρήθηκε ένοχος σε απόπειρα δωροδοκίας προς ποδοσφαιριστές της Νίκης Βόλου, με αποτέλεσμα αρχικά να μηδενιστεί στους εναπομείναντες αγώνες Β' εθνικής (στους οποίους συμμετείχε κανονικά) και στη συνέχεια να τιμωρηθεί με υποβιβασμό στη Γ' εθνική (που τότε ονομαζόταν Εθνική Ερασιτεχνική). Ουσιαστικά έχασε 2 κατηγορίες, καθώς βάσει αποτελεσμάτων, ανήλθε στην Α' Εθνική.
3 Το 2014-15 τερμάτισε στην 8η θέση του 2ου Βόρειου ομίλου, αλλά στις 15 Μαϊου 2015 αποσύρθηκε από τα μπαράζ για παραμονή λόγω χρεών και υποβιβάστηκε στην Γ' Εθνική.
4 Το 2002-03 τερμάτισε 1ος στον 4ο όμιλο της Δ' εθνικής, όμως στη συνέχεια δεν κατάφερε να προβιβαστεί στη Γ' εθνική μετά από αγώνες μπαράζ με τους νικητές άλλων ομίλων.

Οι θέσεις του Πιερικού στα μέχρι τώρα πρωταθλήματα:

Β΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρώνΠρωτάθλημα Ελλάδας ποδοσφαίρου ανδρώνΒ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρώνΠρωτάθλημα Ελλάδας ποδοσφαίρου ανδρώνΓ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρώνΠρωτάθλημα Ελλάδας ποδοσφαίρου ανδρώνΒ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών

Η πορεία του στο Κύπελλο Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελικός 1963[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1963 ο Πιερικός, δυο μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή του από τη συγχώνευση Μ. Αλεξάνδρου και Ολύμπου, αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, στις 18 Ιουλίου.

Για πρώτη και μοναδική φορά ως τώρα στην ιστορία του ο Πιερικός, αντιμετωπίζοντας στον ημιτελικό τον Αβέρωφ Ιωαννίνων όπου και κέρδισε με σκορ 4-0, έφτασε στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος αντιμετωπίζοντας αυτή τη φορά τον Ολυμπιακό. Στον άλλον ημιτελικό ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Άρη (1-1 κανονική διάρκεια) με σκορ 2-5 στην παράταση. Αυτός ήταν ο πρώτος νυχτερινός τελικός κυπέλλου στην ιστορία του θεσμού ο οποίος διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας υπό το φως των προβολέων, όπου η ομάδα του Πειραιά έφτασε στην κατάκτησή του με νίκη 3-0 επί του Πιερικού.

Το πρώτο ημίχρονο έληξε με σκορ 2-0 με σκόρερ τους Πολυχρονίου στο 28' και Παπάζογλου στο 38'. Το τρίτο τέρμα, που διαμόρφωσε και το τελικό αποτέλεσμα 3-0, σημειώθηκε από τον Σιδέρη στο 65', με νικητή και κυπελλούχο Ελλάδος 1963 τον Ολυμπιακό.

Το τελικό 3-0 δεν ανταποκρινόταν στην εικόνα της αναμέτρησης με τον Πιερικό να στέκεται πολύ καλά απέναντι στους Πειραιώτες, στον πρώτο τελικό που διεξήχθη βράδυ υπό το φως των προβολέων, γεγονός που ήταν πρωτόγνωρο για τους Κατερινιώτες που δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοιες συνθήκες σε αντίθεση με τους ερυθρόλευκους που είχαν αγωνιστεί αρκετές φορές με προβολείς.

Τον τελικό διαιτήτευσε ο Ελβετός Ότμαρ Χούμπερ την Πέμπτη 18 Ιουλίου του 1963 και είχε 25.000 θεατές. Με τον αγώνα αυτό τελείωσε η αγωνιστική περίοδος, που χαρακτηρίζεται επιτυχής για τον Πιερικό, αφού στη δεύτερη μόλις χρονιά της ύπαρξής του, κατάφερε να τερματίσει ένατος στο πρωτάθλημα και να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ημιτελικός 1964[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1964 ο Πιερικός, την επόμενη χρόνια μετά τον τελικό του 1963, συνχέχισε την καλή πορία του στον θεσμό φτάνοντας στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος όπου αγωνίστηκε με την Α.Ε.Κ., στις 17 Ιουνίου. Ο Πιερικός ηττήθηκε με σκορ 1-3 μέσα στην Κατερίνη. Το πρώτο ημίχρονο έληξε με σκορ 0-2 με σκόρερ τους Παπαϊωάννου να σκοράρει πολύ νωρίς στο 2' και του Νεστορίδη στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, στο 45' αλλά και στο 76'. Ο Πιερικός κατάφερε να μειώσει στο 85' με τον Αμανατίδη, τέρμα που διαμόρφωσε και το τελικό αποτέλεσμα 1-3 με νικήτρια την Α.Ε.Κ..

Στον άλλον ημιτελικό την ίδια μέρα, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Επειτα από υπερβολικά χαμένες ευκαιρίες εκατέρωθεν, οι φίλαθλοι υποψιάστηκαν ότι ο αγώνας ήταν στημένος, οργήστηκαν και εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο στο 116’ κι έτσι ο ημιτελικός αυτός δεν έληξε ποτέ λόγω σοβαρότατων επεισοδίων. Η ΑΕΚ με τη νίκη της επί του Πιερικού αναδείχθηκε κυπελλούχος εκείνης της χρονιάς χωρίς τελικό αλλά και χωρίς απονομή.[41].

Τον ημιτελικό Πιερικός-Α.Ε.Κ. διαιτήτευσε ο Ελβετός Μπούχελι την Τετάρτη 17 Ιουνίου 1964 μέσα στην Κατερίνη και είχε 5.000 θεατές.

Ημιτελικός 1974[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερικός φτάνει ξανά, για τρίτη φορά στην ιστορία του στον θεσμό, στον ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδος, αντιμετωπίζοντας ως γηπεδούχος (τυπικά) τον Π.Α.Ο.Κ. στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, στις 8 Μαΐου 1974.[42]

Η λήξη του αγώνα όμως άφησε τον Πιερικό με πολλά παράπονα από τον διαιτητή Τσανακλίδη. Οι Κατερινιώτες υποστήριξαν, ότι τους ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Μυτιληναίου, με το οποίο θα προηγούνταν 1-0, το γκολ όμως δεν μέτρησε και ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε κερδίζοντας 0-1 με γκολ του Σταύρου Σαράφη, το οποίο όμως σύμφωνα με τους ανθρώπους του Πιερικού ήταν από αντικανονική θέση και οι Κατερινιώτες έμειναν εκτός τελικού.

Η μεγάλη πίκρα από εκείνον τον αποκλεισμό αφορά τις ελπίδες, που θα είχε ο Πιερικός να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μιας και στον τελικό θα αντιμετώπιζε τον πρωταθλητή Ολυμπιακό κι έτσι είτε ως κυπελλούχος, είτε ως φιναλίστ του τελικού θα είχε μία θέση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την ερχόμενη σεζόν, στιγμή που θα αποτελούσε αναμφίβολα την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του.[43]

Το παιχνίδι έγινε κάτω από βροχόπτωση και οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο 45λεπτο, αν και η κατοχή της μπάλας ήταν μοιρασμένη, κατέγραψαν 8 τελικές προσπάθειες, έναντι μόλις 2 του ΠΑΟΚ.

Τον ημιτελικό Πιερικός-ΠΑΟΚ διαιτήτευσε ο Τσανακλίδης της ΕΠΣ Καβάλας την Τετάρτη 8 Μαΐου 1974 στο Καυτανζόγλειο Στάδιο και είχε 3.000 θεατές.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς και οικονομικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το Γεγονός ότι η προηγούμενη ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ δεν έχει ολοκληρώσει τη λύση και εκκαθάριση και, παραμένοντας ακόμα εγγεγραμμένη στο Γ.Ε.ΜΗ. του επιμελητηρίου Πιερίας τελούμενη υπό καθεστώς εκκαθάρισης[44] συγκροτήθηκε νέα ΠΑΕ με την εξής μετοχική σύνθεση:

Το 10% των μετοχών κατέχει (βάσει νόμου) ο ερασιτέχνης Σ.Φ.Κ. Πιερικός, ενώ από τις 20 Δεκεμβρίου 2021 το πλειοψηφικό πακέτο κατέχει η Λυδία Lidia Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία σε ποσοστό 82,5%.

Το υπόλοιπο 7,5% κατέχει η Ένωση Μετόχων Πιερικού (ΕΜεΠ) ως μικρομμέτοχοι. [45]

Το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ Πιερικός ανέρχεται στο ποσό των 350.000 ευρώ.[46]

Χρώματα και έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρώματα του Πιερικού είναι το λευκό και ως δεύτερο βοηθητικό το μέλαν μαύρο. Το έμβλημα του συλλόγου είναι ο Φοίνικας, σύμβολο που συνδέεται με την αναγέννηση της ομάδας μετά τη συγχώνευση, αν και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ πάνω στη φανέλα και προτιμήθηκε το γράμμα Π. Με το πέρασμα του χρόνου, το έμβλημα του Πιερικού έχει υποστεί διάφορες τροποποιήσεις.

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερικός πάντα φορούσε ολόλευκες φανέλες, λευκά σορτσάκια και λευκές κάλτσες. Λίγες είναι οι εξαιρέσεις που ο ρουχισμός της ομάδας άλλαξε. Στα πρώτα χρόνια του συλλόγου, 1961 - 1964, φορέθηκε λευκή φανέλα με χαρακτηριστικό τον πολύ ανοιχτό τύπου V γιακά, ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβη και στα επόμενα χρόνια. Τα σχέδια πάντα ήταν απλά, είτε με απλές λευκές φανέλες με μαύρο περιλαίμιο, ποδόγυρο και τελείωμα μανικιών στα άκρα, είτε με μονόχρωμες φανέλες με τρεις μαύρες ρίγες στους ώμους και στα πλαϊνά. Τη δεκαετία του 2010 δημιουργήθηκαν διάφορες εμφανίσεις και τα σχέδια εκμοντερνίζονται συχνά με πρωτότυπες δημιουργίες.

Κύρια αμφίεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1961-1962
1962-1964
1965-1966
1986-1987
1991-1992
2011-2012
2014-2015
2016-2017
2017-2018
2018-2019
2019-2020
2020-2021
2021-2022
2022-2024

Εναλλακτική αμφίεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1961-1962
1962-1964
1965-1966
1986-1987
1991-1992
2011-2012
2014-2015
2016-2017
2017-2018
2018-2019
2019-2020
2020-2021
2021-2022
2022-2024

Χορηγίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χορηγίες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και την ανάπτυξη της ΠΑΕ Πιερικός και είναι οι εξής:

Περίοδος Εταιρεία ένδυσης Κύριος χορηγός


Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αυθεντικό λογότυπο του Πιερικού είναι ο αναγεννώμενος εκ της τέφρας Φοίνιξ, ο οποίος συμβολίζει τη γέννηση της νέας ομάδας μετά τη συγχώνευση του Μ. Αλέξανδου και του Όλυμπου. Με το πέρασμα του χρόνου, το έμβλημα του Πιερικού έχει υποστεί διάφορες τροποποιήσεις με κυρίαρχο στοιχείο του εμβλήματος το γράμμα πι.

Διακεκριμένοι ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστές του Πιερικού που χρίστηκαν διεθνείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παίκτες που χρίστηκαν διεθνείς ενώσω φορούσαν τη φανέλα του Πιερικού.[47]

Άλλοι ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  • Ο Νίκος Καλαμπάκας παραμένει μεχρι και σήμερα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Πιερικού με 91 τέρματα, ενώ ο Γιάννης Αδαμόπουλος είναι μεχρι και σήμερα ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές που έφτασαν τις 381.[48]

  • Συμμετοχές και γκολ αφορούν μόνο στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας και δεν προσμετρώνται τα αντίστοιχα για το κύπελλο Ελλάδας και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Παίκτες που έγιναν προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ίδρυση του Συλλόγου έως σήμερα έχουν φορέσει τη φανέλα του Πιερικού σε επίσημο αγώνα 614 παίκτες. Οι 25 εξ'αυτών έχουν καθίσει στον πάγκο του Πιερικού και ως προπονητές.[51]

Προπονητές Αγώνες
Κωνσταντινίδης Γιάννης 97
Διαμαντόπουλος Σταύρος 96
Λιάπης Τάκης 66
Μπίλης Λεωνίδας 66
Βαζάκας Γιώργος 57
Καραφουλίδης Βαγγέλης 51
Κιζίρογλου Θόδωρος 45
Θεοδοσιάδης Νίκος 45
Παπαϊωάννου Λάκης 39
Κωστίκος Γιώργος 32
Παπαβασιλείου Θανάσης 30
Γιαννούλης Γιάννης 26
Αναστασιάδης Τάσος 22
Τερζόπουλος Μάκης 19
Ραγγέλοβιτς Μπόμπαν 16
Ιορδανίδης Γιώτης 12
Μπικούδης Γιάννης 7
Μαυρομουστακίδης Γιώργος 6
Στύλος Απόστολος 6
Φωτιάδης Λευτέρης 5
Χριστοφορίδης Δημήτρης 5
Θεοδωρίδης Χρήστος 2
Καλαμπάκας Νίκος 2
Σιδηρόπουλος Πόλυς 1
Τζιούτζιος Λάκης 1

Διακεκριμένοι προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έως το 1979 τα αναφερόμενα πρόσωπα διατέλεσαν πρόεδροι συνολικά του σωματείου.

Θεόδωρος Χατζόγλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεόδωρος Ν. Χατζόγλου (1914 – 1979), καπνέμπορος στο επάγγελμα, υπήρξε ιστορικός παράγοντας στην ιστορία των ολόλευκων, διοικητικός ηγέτης του Μ. Αλεξάνδρου, ένας εκ των πρωτεργατών της ιδέας της συνένωσης και συνιδρυτής του Πιερικού. Άνθρώπος με έντονη, πολυεπίπεδη κοινωνική δράση και προσφορά στην Κατερίνη και την Πιερία ευρύτερα. Ως διοικητικός ηγέτης του Μ. Αλεξάνδρου, υπήρξε ένας εκ των εμπνευστών της γέννησης του Πιερικού το 1961 και με συντονισμένες ενέργειες και κυρίως μέσα από τις επαφές που πραγματοποίησε με τα μέλη του Ολύμπου, συνέβαλε στην επίτευξη της ένωσης. Διοίκησε τον Πιερικό για μία δεκαετία, άλλοτε από την θέση του Προέδρου κι άλλοτε ως απλό Μέλος. Επί των ημερών του ο Πιερικός γνώρισε τις πιο ένδοξες στιγμές της Ιστορίας του. [52]

Γεννήθηκε το 1914 στην Σαμψούντα του Πόντου και ακολούθησε την μοίρα χιλιάδων Ποντίων οι οποίοι υπέστησαν τα δεινά του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Μετά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Εμπορική Αθηνών κι αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα με πολέμους και κατοχή, ασχολήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50' με το παραδοσιακό του αντικείμενο, το καπνεμπόριο. Απεβίωσε το 1979.

Χασσάν Μπεκτάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χασσάν Ρ. Μπεκτάς (1925 – 2006), Ιατρός χειρουργός στο επάγγελμα, ήταν επίσης ένας εκ των εμπνευστών της συνένωσης και συνιδρυτής του Πιερικού, διετέλεσε πρόεδρος του Πιερικού, όντας παράγοντας και παλαιότερα του Μ. Αλεξάνδρου. Επί των ημερών του ο Πιερικός είχε από τις καλύτερες πορίες της Ιστορίας του.

Γεννήθηκε το 1925 στην Κατερίνη και λειτουργούσε ιδιωτική κλινική. Απεφοίτησε απο την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1956 και ήσκησε την ιατρική ως χειρουργός επι 33 έτη, όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1989. Απεβίωσε το 2006.[53]

Ευάγγελος Μήτρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ευάγγελος Μήτρας χρημάτισε πρόεδρος της νεοσυσταθείσας ΠΑΕ Πιερικός από το 1985 ως το 1986, παραδίδοντας την προεδρία του αθλητικού σωματείου (ερασιτέχνη Πιερικό) στον Γιάννη Φελεκίδη.

Διατελέσαντες πρόεδροι ΠΑΕ (από το 1979)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος Πρόεδρος Κατηγορία
1979–1984 Ερασιτεχνική ομάδα Β' Εθνική
1984–1985 Ευάγγελος Μήτρας Α' Εθνική
1985–1989 Ερασιτεχνική ομάδα Β' Εθνική
1989–1991 Γιάννης Φελεκίδης Β' Εθνική
1991–1994 Ηλίας Ιωαννίδης Α' Εθνική
1994–1996 Πόλυς Σιδηρόπουλος Β' Εθνική
1996–2007 Ερασιτεχνική ομάδα Γ' & Δ' Εθνική
2007–2011 Γιάννης Ντούμος Β' Εθνική
2011–2015 Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Β' Εθνική
2015–2021 Ερασιτεχνική ομάδα Γ' Εθνική
2021–2022 Νατσιάβας Σταύρος Β' Εθνική
2022–σήμερα Ερασιτεχνική ομάδα Γ' Εθνική

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Ύμνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιερικέ, Πιερικέ

Αήττητέ μου αετέ

Τρόπαιο θα σου χτίσω

Στου Όλυμπου τη κορυφή

Κοντά στους δώδεκα θεούς

Για να σκορπάς τους κεραυνούς

Το ρεφρέν από τον επίσημο ύμνο του Πιερικού.

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τον Πιερικό στην πολύχρονη ιστορία του είναι δύο. Ένα από αυτά επικράτησε ως ύμνος της ομάδας. Ο μακροβιότερος και σημερινός επίσημος ύμνος του συλλόγου είναι το "Πιερικέ, Πιερικέ, αήττητέ μου αητέ". Το τραγούδι αυτό γράφτηκε το 1966 από τον Μπάμπη Φωτιάδη, μελοποιήθηκε από τον ίδιο και πρωτοτραγουδήθηκε από τον Πιεριέα Δημήτρη Σαρηγιαννίδη με δεύτερη φωνή την Μαίρη Μαυρουδή το 1966, σε studio της εταιρείας Festival Records της Ομόνοιας σε ρυθμό 2/4 Αλέγκρο. Ο συνθέτης πλήρωσε στο στούντιο εκείνη την εποχή εννιά χιλιάδες δραχμές, για τριακόσια αντίγραφα του δίσκου, τα οποία πούλησε προς τριάντα δραχμές με σκοπό να βγάλει τα έξοδα. Ο δίσκος βινυλίου των 45 στροφών κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και μέρος των δίσκων αγόρασαν οι φίλαθλοι του Πιερικού που εργαζόταν στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας. [54]

Ο Μπάμπης Φωτιάδης, με καταγωγή από τον Κούκο Πιερίας, έγραψε το τραγούδι σε στιγμές έμπνευσης. Λάτρευε την ομάδα της Κατερίνης, θαύμαζε τον ποδοσφαιριστή, Πολυχρόνη Φουλίδη και επιθυμούσε να αγωνιστεί στην ολόλευκη ενδεκάδα. Όμως, λόγω της νυχτερινής του εργασίας ο τότε προπονητής του Πιερικού Ντέζο Μπούντζακ του είπε χαρακτηριστικά: «Μπάμπη, ή …μπουζούκι, ή μπάλα» και έτσι ο συνθέτης δεν έγινε ποτέ παίκτης του Πιερικού. Ο Μπάμπης Φωτιάδης είναι μόνιμος κάτοικος Λάρισας.

Το 1971 κυκλοφόρησε ένας δίσκος των 45 στροφών με τον ύμνο της Α.Ε.Κ. στη μία πλευρά (side A) και τον ύμνο του Πιερικού στην άλλη (side B). Ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης εμφανίζεται όμως αυτή την φορά ο Σπύρος Μαυροφτάς, σύμφωνα με την δικογραφική KERAVNOPHONE του Κυριάκου Κεραυνού.[55]

Ο δεύτερος ύμνος που γράφτηκε για τον Πιερικό, ήταν ο Ποντιακός: "Πιερικέ εσέν ευλόγησεν η Αγία Αικατερίνη", από τον λυράρη Θέμη Προβατίδη.[56]

Το 2021, μετά από πρόταση του πρώην διοικητικού παράγοντα του Πιερικού, Δημήτρη Αδαμόπουλου, στο καλλιτεχνικό δίδυμο των στιχουργού-μουσικοσυνθέτη, Αρτ Κυδωνάκη και μουσικού-τραγουδιστή Φώτη Μήλιου του συγκροτήματος «ΕΡΩΣ ΕΛΛΑΣ» διασκεύασαν τον αρχικό ύμνο με προσθήκη χορωδιών, ώστε να γίνει ο νέος ύμνος της ομάδας, χωρίς όμως την αναμενόμενη απήχηση στους οπαδούς.[57]

Την ίδια ημέρα της δημοσίευσης του «νέου ύμνου» στο διαδίκτυο, το γραφείο Τύπου του Σ. Φ. Κ. ΠΙΕΡΙΚΟΣ εξέδωσε ανακοίνωση για τον διασκευασμένο ύμνο μιλώντας για αυτόβουλη ενέργεια η οποία δεν έλαβε ποτέ έγκριση από το Δ.Σ. και ως εκ τούτου, ο επίσημος Πιερικός δεν αναγνωρίζει τον… «ανανεωμένο» ύμνο. [58]

Τρέχουσα σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιανουαρίου 2024[59]
Βασική ενδεκάδα 2023-24

Μπαλάφας
Γιαλαμίδης
Καρατάσιος
Κωνσταντινίδης
Οικονομόπουλος
Μπλέτσας
Οικονομίκος
Σαραντίδης
Μπαλογιάννης

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

No. Έθνος Θέση Παίκτης
1 Τ Μπίντσης Ιωάννης
2 Α Κωνσταντινίδης Δημήτριος
3 A Χατζηκωνσταντίνου Μάριος
4 Α Δεληγιάννης Γεώργιος
5 Α Μακρίδης Κωνσταντίνος
6 Α Irinimbabzi Ivan
7 Ε Καλαϊτζής Γεώργιος
8 Μ Κατσαβάκης Πολύκαρπος
9 Ε Ματζαλλάκου Έντρι
10 Ε Οικονομίκος Κωνσταντίνος
11 E Φράγκος Βασίλειος
No. Έθνος Θέση Παίκτης
12 Α Στραβογιάννης Ραφαήλ
13 Α Μυρωτής Παναγιώτης
14 M Μπαλτάς Κωνσταντίνος
15 Τ Τσακνάκης Ιωάννης
16 Κωνσταντινίδης Βασίλειος
17 Ε Μαυρίδης Χρήστος
18 Κατσιαμήτας Αλέξανδρος
19 E Κούλαλης Μηχαήλ
20 Μπαλογιάννης Ιωάννης
23


Δανεικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

No. Έθνος Θέση Παίκτης

Επιτελεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία ενημέρωση: 29 Δεκεμβρίου 2023.

Όλοι ελληνικής υπηκοότητας.

Δομή συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι/ες ελληνικής υπηκοότητας, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.

Ακαδημίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερικός μέχρι πρόσφατα, δεν διέθετε ακαδημίες για το τμήμα της Κ17 που αγωνίζονταν στα ερασιτεχνικά προσωρινά, αφού έπειτα αγωνίζεται στο ειδικό πρωτάθλημα Κ17.

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιερικός Β' 2018-2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν κάποια χρόνια, ο σύλλογος δημιούργησε την ομάδα ΠΙΕΡΙΚΟΣ Β' , από τις πρώτες ομάδες πανελλαδικά που η οποία αγωνίζονταν στα τοπικά πρωταθλήματα και τροφοδοτούσε την πρώτη ομάδα του Πιερικού με παίκτες της Πιερίας ώστε να καλύψει το κενό της Κ17 που δεν υπήρχε μόνο εκείνη τη χρονιά, με απώτερο στόχο τη στελέχωση, μελλοντικά, της ανδρικής ομάδας, την ανάδειξη των ποδοσφαιριστών, αλλά και την αξιοποίηση του ταλέντου τους.

Μάλιστα, ήταν και η πρώτη ομάδα που εφάρμοσε αυτή την φιλοσοφία πριν από τις μεγαλύτερες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Πιερικός Β ήταν η εφεδρική ομάδα του Πιερικού.

Ιδρύθηκε το 2018 ως Σ.Φ.Κ. Πιερικός Β' και συμμετείχε στην Γ' Ερασιτεχνική Κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας.88

Ο σκοπός της δημιουργίας της εφεδρικής ομάδας ήταν να τροφοδοτεί την πρώτη ομάδα του Πιερικού με παίκτες της Πιερίας και να καλύψει το κενό της Κ17 που δεν υπήρχε έως το 2018, με απώτερο στόχο τη στελέχωση, μελλοντικά, της Ανδρικής ομάδας, στα πρότυπα της Μπαρτσελόνα Β. Αποτελούσε την ίδια ομάδα, με ίδια δελτία του Πιερικού, ίδιο ΑΦΜ και είχε τις ηλικίες 16-18 ετών της ομάδας της Πιερίας. έπρεπε να παίζει τουλάχιστον ένα επίπεδο κάτω από τη μεγάλη ομάδα και έτσι ο Πιερικός Β δεν ήταν επιλέξιμος για προβιβασμό στις επαγγελματικές κατηγορίες. Δεν μπορούσε επίσης να παίξει και στο Κύπελλο Ελλάδος.

Πορεία στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερικός Β, στη σύντομη αυτή ύπαρξή του, αγωνίστηκε για πρώτη και τελευταία φορά ως Πιερικός Β στο τοπικό πρωτάθλημα της Γ' ΕΠΣ Πιερίας στη σεζόν 2018-19 με προπονητή τον Λευτέρη Φωτιάδη και τερμάτισε προτελευταίος, σημειώνοντας 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 15 ήττες ενώ του αφαιρέθηκαν 3 βαθμοί. Σε αυτή τη σεζόν πέτυχε 9 τέρματα και δέχθηκε 45. Μετά από αυτή την αποτυχία ο Πιερικός Β' διαλύθηκε.[60]

Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
2019 9 1 9-45

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στάδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α' Δ.Α.Κ. Κατερίνης
Είδοςποδοσφαιρικός σύλλογος
Χωρητικότητα4.995 θεατές
Διαστάσεις αγωνιστικού χώρου105 m × 68 m (344 ft × 223 ft)[61]
Κατασκευή
Έναρξη εργασιών1961
Εγκαίνια1964
ΔιεύθυνσηΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα

Από το 1964 η έδρα του Πιερικού είναι το Α' Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κατερίνης (πρώην Εθνικό Στάδιο Κατερίνης) στη περιοχή Εθνικού Σταδίου της Κατερίνης. Το γήπεδο κτίστηκε την προαναφερθείσα χρονιά και ανακαινίστηκε τη διετία 2007-09 με σκοπό να εκσυγχρονιστεί ώστε να αντεπεξέρχεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στο πλαίσιο ανακαίνισης ανακατασκευάστηκαν τα αποδυτήρια, τοποθετήθηκε στέγαστρο στη δυτική κερκίδα, προστέθηκαν προβολείς για τους νυχτερινούς αγώνες και, τέλος, τοποθετήθηκαν καθίσματα τα οποία όμως μείωσαν τη χωρητικότητα του γηπέδου απο 7.000 σε 5.000 θεατές.[62][63]

Ρεκόρ εισιτηρίων στο Πρωτάθλημα

  • Πιερικός - Άρης (12.000) (8/2/1970)[64]

Προπονητικός χώρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερικός δεν διαθέτει προπονητικό κέντρο και χρησιμοποιεί το βοηθητικό γήπεδο που βρίσκεται απέναντι από το Α' ΔΑΚ και είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Κατερίνης. Πρόκειται για έναν βοηθητικό χώρο που αποτελείται από τρία γήπεδα με φυσικό χλοοτάπητα και ένα κτίριο στην άκρη του χώρου το οποίο φιλοξενεί γραφεία προπονητών, τα αποδυτήρια των ποδοσφαιριστών και μια μικρή αίθουσα η οποία λειτουργεί ως ιατρείο. Το βοηθητικό γήπεδο φιλοξενούσε εκτός της πρώτης ομάδας και τις ομάδες υποδομών.[65][66]

Γραφεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γραφεία του Πιερικού στεγάζονται στον χώρο του Α' ΔΑΚ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «54 χρόνια Φανέλα Λογότυπο Σφραγίδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2017. 
  2. «Πιερικός: Έπιασε δουλειά ο Θεοδοσιάδης». katerinisport.gr. 29 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. «Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017. 
  4. ΠΙΕΡΙΚΟΣ: Μισός αιώνας Ιστορίας
  5. ΉΤΑΝ ΚΆΠΟΤΕ
  6. «60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΕΡΙΚΟΣ – 11 Απριλίου 1961-11». eptanews.gr. 21 Απριλίου 2021. 
  7. «"Los merengues" ή "Los blancos"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2019. 
  8. 54-χρόνια-Φανέλα-Λογότυπο-Σφραγίδα
  9. «Αγώνας προκρίσεως Ολυμπιακού Κοζάνης-Πιερικού Κατερίνης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017. 
  10. «Ιστορικά Στοιχεία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017. 
  11. «ΑΕΚ: Το πιο... εύκολο Κύπελλο στην ιστορία, τροπαιούχος χωρίς τελικό!». enwsi.gr. 17 Ιουνίου 2021. 
  12. «Ο υποβιβασμός του Πιερικού για δωροδοκία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2016. 
  13. Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ - ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ[νεκρός σύνδεσμος]
  14. Επικυρώθηκε η βαθμολογία της Super League 2. Στη Γ' Εθνική ο Πιερικός
  15. Κυπελλούχος ΕΠΣ ο Πιερικός
  16. «ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1984-85». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2019. 
  17. «Το τούνελ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2019. 
  18. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Εφημερίδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2019. 
  19. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Εφημερίδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2019. 
  20. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Εφημερίδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2019. 
  21. Διοίκηση Γ. Ντούμου
  22. Είχε εμπλοκή στα στημένα ο Δ. Ελευθεριάδης!
  23. Έκανε «ταμείο» ο Ντούμος
  24. Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση στον Πιερικό
  25. Καταρρέει-ο Πιερικός
  26. Υποβιβασμός για Πιερικό
  27. «Ποινή αφαίρεσης βαθμών στον Πιερικό». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2019. 
  28. Οπαδοί του Πιερικού κατά Παπαδόπουλου
  29. Τα σκονισμένα «διαμάντια» του Βορρά
  30. Τα χρέη ΣΦΚ και ΠΑΕ Πιερικός
  31. «Το τεστ αλήθειας του Προέδρου της Υπό Εκκαθάριση ΠΑΕ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2019. 
  32. «Όταν η ενημέρωση της κοινής γνώμης έχει αφεθεί στους σκοταδιστές!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2019. 
  33. Η συγχώνευση που δεν έγινε ποτέ
  34. Βλέπει ψηλά…
  35. ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΠΙΕΡΙΚΟΥ-ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΥ!
  36. Ψάχνει συγχώνευση ο Πιερικός!
  37. ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ-ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΟ ΠΙΕΡΙΚΟ!
  38. Σ.Φ.Π. Πιερικού «Μελανόλευκοι»: Μας συγχωρείτε, δεν πουλάμε…
  39. Σε…άδειες καρέκλες η Γενική Συνέλευση του ΣΦΚ Πιερικός
  40. Πιερικός. Σοκ και οργή για την αδικία
  41. «Aek Today Πιερικός - ΑΕΚ 1-3». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2018. 
  42. Ημιτελικός Κυπέλλου 1974
  43. ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ[νεκρός σύνδεσμος]
  44. Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
  45. Ένωση Μετόχων Πιερικού (ΕΜεΠ): Ανακοίνωση
  46. Κάλυψε μετοχικό και εγγυητική ο Πιερικός
  47. «Διεθνείς παίκτες του Πιερικού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2019. 
  48. «ΠΙΕΡΙΚΟΣ 55 χρόνια ιστορίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2016. 
  49. «Συμμετοχές παικτών Πιερικού στην Α' Εθνική». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2018. 
  50. «Σκόρερς ανά περίοδο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2019. 
  51. Σάκης Παπαβασιλείου ο 25ος
  52. «ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ (1914 – 1979)». forispieria.wordpress.com. 11 Ιουλίου 2019. 
  53. «Ιατρικά Πένθη: Οι Ιατροί-Μέλη που έχουν φύγει από κοντά μας… (από το 1950)». ispierias.gr. 
  54. «Προσφορά από τον συνθέτη του Ύμνου του Πιερικού». eptanews.gr. 16 Μαΐου 2021. 
  55. «Αναζήτηση Βάση Κωδικός Δίσκου KC 246». greekdiscography.gr. 16 Μαΐου 2021. 
  56. «"60 χρόνια Πιερικός": Ο λυράρης Θέμης Προβατίδης τραγουδάει για τον Πιερικό». youtube.com. 30 Νοεμβρίου 2021. 
  57. «Με πρωτοβουλία Δημήτρη Αδαμόπουλου - Ο ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ». kapa-news.gr. 19 Φεβρουαρίου 2021. 
  58. «Δεν αναγνωρίζει τον… "ανανεωμένο" ύμνο ο επίσημος Πιερικός». kapa-news.gr. 19 Φεβρουαρίου 2021. 
  59. Ρόστερ 2021-22
  60. «Βαθμολογία Γ' Ερασιτεχνικής ΕΠΣ Πιερίας 2018-19». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2019. 
  61. «Municipal Stadium of Katerini». stadia.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017. 
  62. Πιερικό Στάδιο
  63. Ανακαίνιση γηπέδου Πιερικού για το U19 2015
  64. «Ρεκόρ Προσέλευσης Φιλάθλων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021. 
  65. Στάδιο Κατερίνης
  66. «Πρακτικό παραχώρησης δημοτικής έκτασης στον Σ.Φ.Κ. Πιερικός» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]