Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πετεφρής (πατέρας Ασινέθ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον Πετεφρή πεθερό του Ιωσήφ. Για τον Πετεφρή αυλικό του Φαραώ, δείτε: Πετεφρής.
Ο Ιωσήφ και η Ασινέθ. Ο άντρας που απεικονίζεται κοντά τους μπορεί να είναι ο Πετεφρής.

Ο Πετεφρής ήταν ιερέας στην αρχαία Αιγυπτιακή πόλη Ον,[1] και αναφέρεται στο Βιβλίο της Γενέσεως 41:45 και 41:50 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-31 στο Wayback Machine. της Εβραϊκής Βίβλου.

Ήταν ο πατέρας της Ασινέθ, που είχε δοθεί για γυναίκα στον Ιωσήφ από το Φαραώ, και η οποία του έκανε δύο γιους, τον Μανασσή και τον Εφραίμ.[2] Το απόσπασμα έχει ως εξής:

καὶ ἐκάλεσε Φαραὼ τὸ ὄνομα ᾿Ιωσήφ, Ψονθομφανήχ· καὶ ἔδωκεν αὐτῷ τὴν ᾿Ασεννὲθ θυγατέρα Πετεφρῆ ἱερέως ῾Ηλιουπόλεως αὐτῷ εἰς γυναῖκα.

-Γένεσις 41:45

Το όνομά του σημαίνει "αυτός στον οποίον έχει δώσει ο Ρα".

Αποσαφήνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει προταθεί ότι ο Πετεφρής ήταν εκτός από ιερέας και πρίγκιπας, και ότι ήταν το ίδιο άτομο με τον Πετεφρή που αναφέρεται σε άλλο σημείο της Γενέσεως ως αξιωματούχος αυλικός του Φαραώ στο σπίτι του οποίου και είχε προσληφθεί και υπηρετούσε ο Ιωσήφ, ο αγαπημένος γιος του Ιακώβ.[3] Αν ισχύει αυτό, τότε η γυναίκα του Πετεφρή είχε ερωτευτεί τον Ιωσήφ.[4] Ωστόσο οι περισσότεροι μελετητές τείνουν να πιστεύουν πως πρόκειται για δύο φιαφορετικά πρόσωπα.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Open court , Volume 27. Harry Houdini Collection (Library of Congress).
  2. Τῷ δὲ ᾿Ιωσὴφ ἐγένοντο υἱοὶ δύο πρὸ τοῦ ἐλθεῖν τὰ ἑπτὰ ἔτη τοῦ λιμοῦ, οὓς ἔτεκεν αὐτῷ ᾿Ασεννὲθ ἡ θυγάτηρ Πετεφρῆ ἱερέως ῾Ηλιουπόλεως. Γένεσις 41:50 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-31 στο Wayback Machine.
  3. «Bible Gateway passage: Genesis 37:36 - English Standard Version». Bible Gateway (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2020. 
  4. Legends of Old Testament characters from the Talmud and other sources by Sabine Baring-Gould
  5. Josephus. The Antiquities of the Jews, Book II, 4.1-5