Περ Ίνγκβε Όχλιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Dead
Πραγματικό όνομαPer Yngve Ohlin
Επίσης γνωστός ωςPelle, Dead
Γέννηση16 Ιανουαρίου 1969 (1969-01-16)
Västerhaninge, Stockholm County, Σουηδία
Θάνατος8 Απριλίου 1991 (22 ετών)
Kråkstad, Akershus, Νορβηγία
Είδη
Ιδιότητες
  • Φωνητικά
  • Στιχουργική
Παρουσία1986–1991

Ο Per Yngve Ohlin (16 Ιανουαρίου 1969 - 8 Απριλίου 1991), γνωστός με το stage name του Dead και με το ψευδώνυμο Pelle, ήταν Σουηδός metal μουσικός, γνωστός ως ο κύριος τραγουδιστής και στιχουργός του νορβηγικού black metal συγκροτήματος Mayhem από το 1988 μέχρι το θάνατό του το 1991. Πριν από τους Mayhem, ήταν επίσης τραγουδιστής στο σουηδικό death metal/thrash συγκρότημα, Morbid. Ο Dead ήταν μια δημοφιλής φιγούρα της νορβηγικής black metal σκηνής και η επιρροή του παραμένει εξέχουσα στο είδος μέχρι σήμερα. Η Roadrunner Records τον κατέταξε τον αριθμό 48 από τους 50 καλύτερους Metal τραγουδιστές όλων των εποχών.[1]

Ο Dead ήταν γνωστός για τη μακάβρια προσωπικότητά του και την εμμονή του με το θάνατο, που αποτέλεσε άμεση έμπνευση για το stage name του. Μάζευε νεκρά πουλιά, φορούσε μπλούζες με τυπωμένες ανακοινώσεις σε κηδειών και corpse paint, καθώς ήταν ο πρώτος στην black metal σκηνή που το έκανε σύμφωνα με κάποιες απόψεις. Σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες black metal, πιστεύεται ότι δεν το έκανε για θεατρική παρουσία, αλλά αντ' αυτού παρουσιάστηκε ως «corpse on stage», το οποίο τόνισε μαχαιρώνοντας τα χέρια του σε συναυλίες με αντικείμενα όπως θραύσματα γυαλιών, καθώς και θάβοντας τα ρούχα του στο χώμα ώστε να είναι σάπια φορώντας τα στις συναυλίες. Σύμφωνα με συνέντευξη μέλους των Mayhem, ο Per είχε ζητήσει κάποια στιγμή να θάψουν ακόμη και τον ίδιο. Φίλοι και συμμαθητές περιέγραψαν τον Per ως δύσκολο χαρακτήρα για να καταλάβεις. Ήταν έντονα εσωστρεφής και καταθλιπτικός, κάτι το οποίο έγινε έντονο όταν εγκαταστάθηκε στη Νορβηγία, η προσωπικότητα και η συμπεριφορά του Dead ήταν ιδιότροπη, με έλξη προς τον θάνατο, μια εξέλιξη που χαρακτηριζόταν από καταθλιπτικά μοτίβα συμπεριφοράς όπως η απομάκρυνση από τους φίλους του και την κοινωνία και η απομόνωσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο δωμάτιό του.

Δυστυχώς ο Per αυτοκτόνησε στην ηλικία των 22 ετών στις 8 Απριλίου 1991, κόβοντας τους καρπούς και το λαιμό του, προτού τελικά αυτοπυροβοληθεί στο μέτωπό του με μια καραμπίνα. Άφησε ένα σύντομο σημείωμα αυτοκτονίας.

Πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Per Ohlin γεννήθηκε το 1969 στο Österhaninge της Σουηδίας από τους γονείς Anita Forsberg και Felix Ohlin, οι οποίοι χώρισαν αμέσως μετά τη γέννησή του. Ως μικρό παιδί υπέφερε από άπνοια ύπνου. Σε ηλικία δέκα ετών υπέστη εσωτερική αιμορραγία όταν έσπασε η σπλήνα του, όπως είπε, ένα ατύχημα πατινάζ. Ωστόσο, στο βιβλίο Blod eld död (ελληνικά: "Αίμα Φωτιά Θάνατος"), ο αδελφός του Anders Ohlin δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι ο Per υπέστη συχνά σχολείο σχολικό εκφοβισμό και μια μέρα υπέκυψε σε εσωτερική αιμορραγία που ήταν άμεσο αποτέλεσμα σοβαρού ξυλοδαρμού από τα άτομα που τον εκφόβιζαν. Λόγω του τραυματισμού του, έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, όπου, για κάποιο χρονικό διάστημα, υπήρξε κλινικά νεκρός. Μετά από λίγα χρόνια, το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον του για τον θάνατό και αργότερα ενέπνευσε το stage name του. Ως έφηβος ανέπτυξε μια προτίμηση για heavy metal και rock μουσική, αναφέροντας σε συνεντεύξεις συγκροτήματα όπως Black Sabbath, Kisa, Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC, Motörhead, Venom, Metallica, Bathory, Sodom και Mercyful Fate ως τα αγαπημένα του.[2] Παρά την αγάπη του για τους Bathory, ήταν πολύ δυσαρεστημένος μετά την αλλαγή του μουσικού ύφους τους.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 1986, ίδρυσε τη σουηδική μπάντα thrash / death metal Morbid, με την οποία ηχογράφησε ένα demo, το December Moon. Απογοητευμένος που το συγκρότημα δεν "πήγαινε πουθενά", αποφάσισε να επικοινωνήσει με τα μέλη των Mayhem, καθώς γνώριζε ότι το συγκρότημα χρειαζόταν έναν νέο frontman μετά την αποχώρηση του τραγουδιστή Maniac. [Σύμφωνα με τον μπασίστα Mayhem Jørn "Necrobutcher" Stubberud, ο Dead αρχικά έστειλε στα μέλη της μπάντας ένα μικρό δέμα που περιείχε ένα demo, ένα γράμμα που εξηγούσε τις ιδέες του για το μέλλον και ένα σταυρωμένο ποντίκι. Αν και ο Necrobutcher έχασε το το πακέτο, κράτησε την κασέτα που είχε τα στοιχεία επικοινωνίας του Dead. Σε αυτό το σημείο, ο Dead μετακόμισε στη Νορβηγία στις αρχές του 1988 και έγινε ο νέος επίσημος τραγουδιστής των Mayhem.

Προσωπικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συνεντεύξεις, οι φίλοι του συχνά τον χαρακτήριζαν ως παράξενο και εσωστρεφή. Ο ντράμερ των Mayhem Jan Axel "Hellhammer" Blomberg περιέγραψε το Dead ως:

"Μισ πολύ περίεργη προσωπικότητα […] καταθλιπτικό, μελαγχολικό και σκοτεινό". [Ομοίως, ο κιθαρίστας Mayhem Aarseth "Euronymous"Øystein :

"Πιστεύω ειλικρινά ότι ο Dead είναι διανοητικά τρελός. Με ποιον άλλος τρόπο μπορείς να περιγράψεις έναν άντρα που δεν τρώει, για να έχει τραύματα από πείνα; Και να φωράει μπλούζες με ανακοινώσεις κηδειών ; "

Ο πρώην ντράμερ Mayhem, Kjetil Manheim, αργότερα παρομοίασε την προσωπικότητα του Dead με εκείνη του Marvin the Paranoid Android.

Μερικοί έχουν υποθέσει ότι ο Dead μπορεί να είχε ψευδαίσθηση Cotard, μια πολύ σπάνια κατάσταση που κάνει κάποιον να πιστεύει ότι είναι νεκρός ενώ αυτός είναι ζωντανός. Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από πολλές δηλώσεις του Dead σχετικά με το αίμα του και το σώμα του.

Σύμφωνα με τον ντράμερ των Emperor Bård "Faust" Eithun:

"Ο Dead δεν ήταν ένας τύπος που θα μπορούσες να γνωρίσεις πολύ καλά. Νομίζω ότι ακόμη και τα άλλα μέλη από τους Mayhem δεν τον γνώριζαν πολύ καλά. Ήταν δύσκολο να τον πλησιάσει κανείς. Τον συνάντησα δύο εβδομάδες πριν πεθάνει. Τον συνάντησα ίσως έξι έως οκτώ φορές. Είχε πολλές παράξενες ιδέες. Θυμάμαι ότι ο Aarseth είχε πει ότι δεν είχε χιούμορ. Είχε χιούμορ, αλλά ήταν πολύ μακάβριο. Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι απολάμβανε να ζει σε αυτόν τον κόσμο, που φυσικά είχε ως αποτέλεσμα την αυτοκτονία."

Ο Stian Johannsen ("Occultus"), ο οποίος έγινε για λίγο τραγουδιστής μετά την αυτοκτονία του Dead, είπε ότι ο Dead δεν είχε καν μια φυσιολογική αντίληψη για τον εαυτό του:

«Αυτός [ο Dead] δεν έβλεπε τον εαυτό του ως άνθρωπο · έβλεπε τον εαυτό του ως ένα πλάσμα από άλλο κόσμο. Είπε ότι είχε πολλά οράματα ότι το αίμα του έχει παγώσει στις φλέβες του, ότι ήταν νεκρός. Αυτός είναι ο λόγος που είχε το παρατσούκλι "Dead". Ήξερε ότι θα πεθάνει."

Σύμφωνα με έναν φίλο μέσο αλληλογραφίας του Per, γνωστό ως "Old Nick": "Στον Ohlin δεν άρεσε η τεχνολογία. Δεν θα έγραφε ποτέ γράμματα χρησιμοποιώντας στυλ longhand, και δεν θα κατέφευγε ποτέ στη χρήση υπολογιστή", Ο Old Nick λέει, "η τεχνολογία γενικά τον έκανε [να αισθάνεται] άβολα. Απλώς την απέρριψε εντελώς, βρίσκοντας καταφύγιο [σε έναν κόσμο από δάση]". Ενδιαφέρονταν επίσης για ταινίες τρόμου και ιδιαίτερα για τη μυθολογία των βαμπίρ.

Αυτοκτονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον καιρό, η κοινωνική κατάσταση του Dead και το ενδιαφέρον του για τον θάνατο προκάλεσαν την επιδείνωση της ψυχική του κατάσταση. Θα μαχαιρωνόταν άνετα ακόμη και κατά την παρουσία των φίλων του, οι οποίοι τον ανάγκαζαν να λάβει τις πρώτες βοήθειες. Αν και αυτό αναστάτωσε πολλούς από τους φίλους του, ο Euronymous γοητεύτηκε από τις αυτοκτονικές τάσεις-ιδεολογίες του Dead, επειδή νόμιζε ότι η ακραία αρνητικότητα που ταιριάζει στην εικόνα των Mayhem - και σύμφωνα με αυτούς, ενθάρρυνε τον Dead να αυτοκτονήσει, αντί να τον βοηθήσει, η συμπεριφορά αυτή είναι επιεικώς ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ.

Ο Manheim είπε:

"Δεν ξέρω αν ο Øystein το έκανε από καθαρή κακία ή αν απλώς έκανε πλάκα."

Μέχρι το 1991, οι Dead, Euronymous και Hellhammer ζούσαν σε ένα σπίτι στο δάσος κοντά στο Kråkstad, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέρος για την πρόβα του συγκροτήματος. Σύμφωνα με τον Hellhammer, ο Dead αφιέρωνε μεγάλο μέρος του χρόνου του γράφοντας γράμματα και κάνοντας σχέδια:

«Καθόταν μόνος του στο δωμάτιό του και γινόταν όλο και πιο καταθλιπτικός ».

Ο μπασίστας των Mayhem, Necrobutcher, είπε ότι, αφού ζούσε μαζί τους για λίγο, οι Dead και Euronymous «τσακωνόντουσαν».

Ο Hellhammer θυμάται ότι κάποτε ο Dead αναγκάσθηκε να κοιμηθεί στο δάσος επειδή ο Euronymous έπαιζε synthetic μουσική, την οποία μισούσε ο Dead. Ο Euronymous άρχισε να πυροβολεί στον αέρα με ένα κυνηγετικό όπλο για να τον εκνευρίσει περαιτέρω. Κατά κάποιον τρόπο ο Euronymous ειθελε να "τεστάρει " τα νεύρα του Dead κάνοντας μεγάλες φασαρίες για ασήμαντα πράγματα.

Ο Βαργκ Βίκερνες του Burzum ισχυρίζεται ότι ο Dead κάποτε μαχαίρωσε τον Euronymous με ένα μαχαίρι κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης.

Στις 8 Απριλίου 1991, ενώ έμεινε μόνος του στο σπίτι, Ο Dead χρησιμοποίησε ένα κυνηγετικό μαχαίρι για να κόψει τους καρπούς και το λαιμό του και στη συνέχεια πυροβολήθηκε στο μέτωπο με ένα κυνηγετικό όπλο. Το σώμα του βρέθηκε από τον Euronymous, που αναγκάστηκε να ανέβει μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο στη σκεπή του κτιρίου, καθώς οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και δεν υπήρχαν άλλα είσοδος στο σπίτι. Αντί να καλέσει αμέσως την αστυνομία, επισκέφθηκε ένα κοντινό κατάστημα για να αγοράσει μια κάμερα μίας χρήσης με την οποία φωτογράφισε το σώμα, αφού τακτοποίησε εκ νέου κάποια αντικείμενα. προχώρησε σε τηλεφωνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Με την πάροδο του χρόνου, φήμες εξαπλώθηκαν ότι ο Euronymous είχε πάρει μέρος του εγκεφάλου του Daed και τον έφαγε καθώς και ότι με κομμάτια του καρανίου του Dead είχε κάνει κολιέ. Το συγκρότημα αργότερα αρνήθηκε την προηγούμενες φήμη, αλλά επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο ήταν αλήθεια. Επιπλέον, ο Euronymous ισχυρίστηκε ότι έδωσε αυτά τα περιδέραια σε μουσικούς που θεωρούσε άξιους, κάτι που επιβεβαιώθηκε από πολλά άλλους μουσικούς, όπως ο Bård "Faust" Eithun, Metalion, και ο Morgan Håkansson. Ο Euronymous χρησιμοποίησε την αυτοκτονία του Dead για να καλλιεργήσει την «κακή» εικόνα των Mayhem και ισχυρίστηκε ότι ο Dead είχε αυτοκτονήσει επειδή το black metal είχε γίνει «μοντέρνο» και εμπορευματοποιήθηκε. Ο Necrobutcher εικάζει ότι η λήψη των φωτογραφιών και η εξαναγκασμός των άλλων να τις δουν ήταν ένας τρόπος για να αντιμετωπισεί οEuronymous το σοκ όταν είδε το σώμα του φίλου του. (Κάτι το οποίο έχει διαψευστεί) Αφού ο Hellhammer απέρριψε κατηγορηματικά τη χρηση των φωτογράφων, ο Euronymous αρχικά υποσχέθηκε να καταστρέψει τις φωτογραφίες, αλλά τελικά δεν το έκανε. Τους κράτησε αποθηκευμένους μέσα σε ένα φάκελο στο δισκοπωλείο Helvete. Ο Euronymous έστειλε μία από τις φωτογραφίες στον ιδιοκτήτη των Warmaster Records που είχε ως αποτέλεσμα τη χρήση του ως εξώφυλλο για το ζωντανό άλμπουμ The Dawn of the Black Hearts, το οποίο κυκλοφόρησε το 1995. Η αυτοκτονία του Ohlin προκάλεσε διαμάχες μεταξύ του Euronymous και μερικών από τους φίλους του, οι οποίοι ήταν αηδιασμένοι από τη στάση του απέναντι στον Dead πριν από την αυτοκτονία και τη συμπεριφορά του σχετικά με το θάνατό του μετά. Ο Necrobutcher τερμάτισε τη φιλία του με τον Euronymous και έφυγε από τους Mayhem. Ο Μάνχαϊμ αργότερα εικάζει ότι ο Ευρωμονής είχε αφήσει σκόπιμα τον Dead μόνο του στο σπίτι, ώστε να είχε την ευκαιρία να αυτοκτονήσει. Η αυτοκτονία του Dead λέγεται ότι προκάλεσε «μια αλλαγή στη νοοτροπία» στη σκηνή του black metal και ήταν η πρώτη σε μια σειρά από διαβόητα γεγονότα που πραγματοποίησαν τα μέλη της. Μια νεκρολογία σε μια σουηδική εφημερίδα δήλωσε ότι η κηδεία του Dead πραγματοποιήθηκε στην Österhaninge kyrka (Ανατολική Εκκλησία Haninge) την Παρασκευή 26 Απριλίου 1991. Θάφτηκε στο Österhaninge begravningsplats (νεκροταφείο Ανατολικής Haninge), που βρίσκεται στη Στοκχόλμη.

Το εξώφυλλο του live των Mayhem στο Leipzig περιέχει μέρος της σημείωσης αυτοκτονίας του Dead: Jag är inte en människa. Det här är bara en dröm, och snart vaknar jag. (Σχεδόν μεταφρασμένο: Δεν είμαι άνθρωπος. Αυτό είναι απλώς ένα όνειρο και σύντομα θα ξυπνήσω.)

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Dead τραγουδάει στα ακόλουθα :

Ως μέλος των Morbid

  • Morbid Rehearsal (1987) (Demo album)
  • December Moon (1987) (Demo album)
  • Live in Stockholm (2000) (Live album)
  • Year of the Goat (2011) (Compilation album)

Ως μέλος των Mayhem

  • Live in Leipzig (1993) (Live album)
  • The Dawn of the Black Hearts (1995) (bootleg live album)
  • Freezing Moon/Carnage (1996) (Single)
  • Out from the Dark (1996) (Demo album)
  • Live in Zeitz (2016) (Live album)
  • Live in Jessheim (2017) (Live album)
  • De Mysteriis Dom Sathanas: The Dead Files (2017) (Compilation album)
  • Deathcrush: The Dead Version (2018) (Compilation album)
  • Live in Sarpsborg (2019) (Live album)

Split albums

  • A Tribute to the Black Emperors (1994) (Morbid & Mayhem Compilation album)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «THE 50 GREATEST METAL FRONT-MEN OF ALL TIME! | Roadrunner Records». web.archive.org. 5 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Dead from Mayhem». web.archive.org. 26 Σεπτεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]