Περόνη (οστό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οστό κάτω άκρων, Το σεσημασμένο κόκκινο είναι η περόνη

Η περόνη είναι το εξωτερικό οστό της κνήμης. Σε αντίθεση με τη κνήμη δεν φέρει το βάρος του σώματος και γι’ αυτό είναι πιο λεπτό και δε συμμετέχει στην άρθρωση του γονάτου. Εμφανίζει μια μικρή κεφαλή, ένα στενό αυχένα και μια λεπτή διάφυση που καταλήγει προς τα κάτω στο έξω σφυρό.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεφαλή της περόνης είναι μια σφαιροειδής διόγκωση του άνω άκρου της. Στην άνω –έσω επιφάνειά της έχει μια αρθρική γλήνη για την άρθρωση με τον εξωτερικό κνημιαίο κόνδυλο. Πάνω και έξω από τη γλήνη αυτή προβάλλει η στυλοειδής απόφυση της περόνης. Ο αυχένας της περόνης χωρίζει τη κεφαλή από τη διάφυση. Στον αυχένα πορεύεται το κοινό περονιαίο νεύρο.

Η διάφυση της περόνης είναι σχεδόν τριγωνική και έχει τρία χείλη, το πρόσθιο, οπίσθιο και μεσόστεο χείλος και τρεις επιφάνειες, έσω, έξω και οπίσθια. Η περόνη ενώνεται με τη κνήμη με το μεσόστεο υμένα, ο οποίος προσφύεται στο μεσόστεο χείλος. Η οπίσθια επιφάνεια έχει μια ακρολοφία, τη μέση ακρολοφία, η οποία τη χωρίζει στη μέση. Το κάτω άκρο της περόνης διευρύνεται και σχηματίζει το έξω σφυρό. Η έσω επιφάνεια του έξω σφυρού αρθρώνεται με τον αστράγαλο, αποτελώντας το έξω τμήμα της ποδοκνημικής άρθρωσης. Ακριβώς πάνω από την άρθρωση με το αστράγαλο, η περόνη αρθρώνεται με την κνήμη. Κάτω από το εντύπωμα για την άρθρωση με τον αστράγαλο βρίσκεται ο βόθρος του έξω σφυρού, στον οποίο προσφύεται ο οπίσθιος αστραγαλοπερονιαίος σύνδεσμος. Στην πίσω επιφάνεια, το σφυρό έχει μια αύλακα στην οποία πορεύονται οι τένοντες του μακρού και βραχέως περονιαίου μυ.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • R.L. Drake, W. Vogl, A.W.M. Mitchell, Ανατομία Gray’s, Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2007

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]