Περσική λεοπάρδαλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περσική λεοπάρδαλη
Persian Leopard sitting.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Υποτάξη: Αιλουρόμορφα (Feliformia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες
Υποοικογένεια: Πανθηρίνες (Pantherinae)
Γένος: Πάνθηρας (Panthera)
Είδος: P. pardus
Υποείδος: P. p. tulliana
Τριώνυμο
Panthera pardus tulliana (Valenciennes, 1856)


Η λεοπάρδαλη της Περσίας ,γνωστή και ως λεοπάρδαλη του Καυσκάσου είναι ένας πληθυσμός λεοπάρδαλης που ζει στον Καύκασο, το Ιράν, το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία. Η περσική λεοπάρδαλη θεωρήθηκε προηγουμένως ως ξεχωριστό υποείδος, (Panthera pardus saxicolor ή Panthera pardus ciscaucasica), αλλά τώρα έχει ενταχθεί στο υποείδος Panthera pardus tulliana, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την λεοπάρδαλη της Ανατολίας από την Τουρκία. Η περσική λεοπάρδαλη παρατίθεται ως απειλούμενη από τον κόκκινο κατάλογο της IUCN, καθώς ο πληθυσμός υπολογίζεται σε λιγότερα από 871-1,290 ώριμα άτομα και θεωρείται ότι μειώνεται.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Felis tulliana ήταν το επιστημονικό όνομα που πρότεινε ο Achille Valenciennes το 1856, ο οποίος περιέγραψε ένα δέρμα και ένα κρανίο λεοπάρδαλης από την περιοχή της Σμύρνης στη δυτική Τουρκία. Το Felis ciscaucasica προτάθηκε από τον Konstantin Alekseevich Satunin το 1914 με βάση ένα δείγμα λεοπάρδαλης από την περιοχή Kuban του Βόρειου Καυκάσου. Το Panthera pardus saxicolor προτάθηκε από τον Reginald Innes Pocock το 1927, ο οποίος περιέγραψε δέρματα λεοπάρδαλης από διάφορες περιοχές της Περσίας, αλλά αναγνώρισε την ομοιότητά τους με τα λεύκα δέρματα καυκάσου . Ο Pocock περιέγραψε επίσης ένα μόνο δέρμα και δύο κρανία από τα βουνά Kirthar στο Balochistan ως P. p. sindica το 1930. Παραδέχθηκε ότι το δέρμα μοιάζει πολύ με αυτά του P. p. saxicolor, αλλά διακρίνονται από τον τυπικό P. p. fusca σε χρώμα. Συμπεριλήφθηκε στο P. p. saxicolor με βάση τη μοριακή γενετική ανάλυση το 1996.

Σήμερα, αυτά τα ονόματα θεωρούνται συνώνυμα. Τα αποτελέσματα μιας φυλογενετικής ανάλυσης υποδηλώνουν ότι η περσική λεοπάρδαλη ανήκει σε μια μονολειτουργική ομάδα που αποκλίνει από μια ομάδα ασιατικών λεοπάρδαδων στο δεύτερο μισό του Πλειστοκένιου.