Περιόστεο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το περιόστεο είναι μια μεμβράνη, ένας ινώδης υμένας που αποτελεί το κάλυμμα των οστών,[1] εκτός από τις αρθρικές επιφάνειες (δηλαδή τα μέρη μέσα σε ένα κοινό χώρο) των μακρών οστών.[2] Το ενδόστεο σχηματίζει την εσωτερική επιφάνεια της μυελικής κοιλότητας όλων των μακρών οστών.[3]

Είναι μέρος του σκελετικού συστήματος. Η σύσταση του αποτελείται από μια εξωτερική στοιβάδα με πυκνή περιεκτικότητα. Η στοιβάδα αυτή περιέχει αρκετά αγγεία αλλά και μια εσωτερική στοιβάδα που περιέχει κύτταρα του συνδετικού ιστού. Αυτά τα κύτταρα έχουν την λειτουργία του οστεοβλάστη σε περίπτωση που τραυματιστεί το οστό, συμβάλλοντας έτσι στον σχηματισμό ενός νέου οστού.

Γενικά, είναι ο υποστηρικτικός ιστός των αιμοφόρων αγγείων. Τρέφει τα οστά και συμβάλλει στην πρόσφυση δύο συστημάτων: των τενόντων αλλά και των συνδέσμων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Netter, Frank H.· Dingle, Regina V. (1990). Musculoskeletal system: anatomy, physiology, and metabolic disorders. Summit, New Jersey: Ciba-Geigy Corporation. σελ. 170. ISBN 0-914168-88-6. 
  2. At the joints of long bones the bone's outer surface is lined with "articular cartilage", a type of hyaline cartilage.
  3. «Definition of ENDOSTEUM». www.merriam-webster.com (στα Αγγλικά).