Περιστρεφόμενο εστιατόριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εσωτερικό του περιστρεφόμενου εστιατορίου στον πύργο Prima Tower της Σιγκαπούρης

Περιστρεφόμενο εστιατόριο ονομάζεται ένα εστιατόριο το δάπεδο του οποίου περιστρέφεται κατά 360ο. Το κύριο σώμα του κτηρίου παραμένει σταθερό και τα γεύματα μεταφέρονται στον περιστρεφόμενο όροφο. Η συχνότητα περιστροφής ποικίλει από μία έως τρεις φορές ανά ώρα έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαύσουν τη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα χωρίς να μετακινηθούν από τις θέσεις τους. Τέτοια εστιατόρια συχνά βρίσκονται στους τελευταίους ορόφους ξενοδοχείων, τηλεοπτικών πύργων, και ουρανοξυστών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα για τα περιστρεφόμενα εστιατόρια φαίνεται να προέρχεται από το σταθερό -αλλά με πανοραμική θέα- εστιατόριο που χτίστηκε στον τηλεοπτικό πύργο Fernsehturm Stuttgart στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας το 1956. Ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο στον Forianturm, ένα τηλεοπτικό πύργο στο Ντόρντμουντ της Γερμανίας άρχισε να λειτουργεί το 1959. Ο αρχιτέκτονας Τζον Γκράχαμ είναι ο πρώτος που σχεδίασε ένα τέτοιο εστιατόριο στις ΗΠΑ[1]. Πρόκειται για το La Ronde στο εμπορικό κέντρο Ala Moana Center της Χονολουλού το 1961. Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε και για την κατασκευή του περιστρεφόμενου εστιατορίου στην κορυφή του πύργου Space Needle στο Σιάτλ.

Στην Ελλάδα λειτουργεί περιστρεφόμενο εστιατόριο στον Πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.americanheritage.com/articles/magazine/it/2007/4/2007_4_52.shtml Αρχειοθετήθηκε 2009-01-26 στο Wayback Machine. Revolutionary Restaurants AmericanHeritage.com Ανακτήθηκε στις 28-12-2008