Περιορισμοί στα πολιτικά κόμματα
Περιορισμοί στα πολιτικά κόμματα υπήρξαν σε πολλές χώρες σε διάφορες εποχές.
Στην Ουγκάντα, για παράδειγμα, τα πολιτικά κόμματα περιορίστηκαν στις δραστηριότητές τους από το 1986. Στο μη κομματικό σύστημα «Κίνημα» που καθιέρωσε ο Πρόεδρος Γιουέρι Μουσεβένι, τα πολιτικά κόμματα συνέχισαν να υπάρχουν αλλά δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε εκλογές ή να υποβάλουν άμεσα υποψηφίους (αν και οι υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούσαν να ανήκουν σε πολιτικά κόμματα). Ένα συνταγματικό δημοψήφισμα ακύρωσε αυτή την 19ετή απαγόρευση του πολυκομματισμού τον Ιούλιο του 2005.
Η Αίγυπτος[1] έχει επικριθεί για τον περιορισμό της δραστηριότητας πολιτικών κομμάτων. Στην Ευρώπη, η Γερμανία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Γαλλία έχουν νόμους που επιτρέπουν την ακόμη και την απαγόρευση εξτρεμιστικών ομάδων, ειδικά ακροδεξιών ή νεοναζιστικών οργανώσεων[2].
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Guidelines on prohibition and dissolution of political parties and analogous measures Venice Commission, 1999 (Αγγλικά)
- Opinion on the constitutional and legal provisions relevant to the prohibition of political parties in Turkey Venice Commission, 2009 (Αγγλικά)
- Restrictions on political parties in the Council of Europe member states Parliamentary Assembly of the Council of Europe, 2002 (Αγγλικά)