Περίφαντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Περίφας ή Περίφαντας είναι γνωστά τα παρακάτω 5 πρόσωπα:

  1. Αυτόχθονας Αθηναίος, ο οποίος ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Αθηνών πριν από τον Κέκροπα, εξαιτίας της δικαιοσύνης του, της σωφροσύνης του και των άλλων αρετών του. Ο Περίφας ωστόσο έκανε το λάθος να τιμά πολύ περισσότερο από τους άλλους θεούς τον Απόλλωνα, κάτι που προκάλεσε τη ζήλια και τον θυμό του Δία, ο οποίος θέλησε να χτυπήσει με κεραυνό αυτόν και την οικογένειά του. Με την επέμβαση όμως του Απόλλωνα ο Περίφας και ο διάδοχός του μεταμορφώθηκαν σε αετούς. Η σύζυγος του Περίφαντα μεταμορφώθηκε σύμφωνα με παράκλησή της σε θηλυκό θαλάσσιο αετό. Σύμφωνα με άλλη, αντίθετη εκδοχή, ο Περίφας μεταμορφώθηκε σε αετό μετά τον φυσικό του θάνατο, ως ανταμοιβή από τον Δία επειδή ήταν δίκαιος και σώφρων.
  2. Λαπίθης, σύζυγος της Αστυαγυίας, μαζί με την οποία απέκτησαν οκτώ παιδιά. Εγγονός αυτού του Περίφαντα ήταν ο Ιξίωνας.
  3. Ο ένδοξος αρχηγός των Αιτωλών κατά τον Τρωικό Πόλεμο, γιος του Οχησίου και πελώριος στο ανάστημα. Τον Περίφαντα αυτό σκότωσε ο θεός του πολέμου Άρης, αφού πρώτα του αφαίρεσε τα όπλα. Το περιστατικό περιγράφεται στην Ιλιάδα (Ε 842 κ.ε.) και είναι η μοναδική περίπτωση σε έργο του Ομήρου που κάποιος θεός φονεύει έναν ήρωα με τα ίδια του τα χέρια.
  4. Αχαιός που πήρε μέρος στην πολιορκία της Τροίας.
  5. Μνηστήρας της Πηνελόπης, ο οποίος καταγόταν από τη Ζάκυνθο.


  • Ο αστεροειδής 15663 Περίφας (15663 Periphas), που ανακαλύφθηκε το 1973 και ανήκει στην Τρωική Ομάδα, πήρε το όνομά του από το τρίτο και το τέταρτο από τα παραπάνω πρόσωπα.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969
  • Το αντίστοιχο άρθρο της αγγλόγλωσσης Wikipedia
  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την 6η γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελ. 720