Πεζογέφυρα «Σόλων Καρυδάκης»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πεζογέφυρα Κολλεγίου)

Συντεταγμένες: 38°0′54.61″N 23°47′4.99″E / 38.0151694°N 23.7847194°E / 38.0151694; 23.7847194

Πεζογέφυρα «Σόλων Καρυδάκης»
Πεζογέφυρα «Σόλων Καρυδάκης»
Χάρτης
Είδοςπεζογέφυρα
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°0′55″N 23°47′5″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και Δήμος Χαλανδρίου
ΧώραΕλλάδα
Ύψος40 μέτρα
Υλικάτσιμέντο, μέταλλο και γυαλί

Η Πεζογέφυρα «Σόλων Καρυδάκης» βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος της οδού Στεφάνου Δέλτα στα όρια Ψυχικού και Φιλοθέης. Κατασκευάστηκε με αφορμή τον θάνατο του 15χρονου μαθητή του Κολλεγίου Αθηνών, Σόλωνα Καρυδάκη, στο ίδιο σημείο το 2009. Εκτιμάται πως χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 3.000 άτομα καθημερινά, στην πλειονότητά τους μαθητές.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σημείο όπου κατασκευάστηκε η πεζογέφυρα ήταν ανέκαθεν τόπος συχνών δυστυχημάτων, καθώς αφενώς η Κηφισίας σε αυτό το ύψος είναι ευθεία με αποτέλεσμα τα οχήματα να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες μετά τις ώρες αιχμής και αφετέρου λόγω της διάβασης πολλών μαθητών από εκεί. Συγκεκριμένα, πολλές χιλιάδες μαθητές από τα ιδιωτικά σχολεία του Ψυχικού περνάνε καθημερινά από αυτό το σημείο για να εξυπηρετηθούν από τα ΜΜΜ ή για να πάνε στην Αβάνα, μια γειτονιά του Νέου Ψυχικού με πολλές καφετέρειες και εστιατόρια. Η ανάγκη ενός ασφαλούς τρόπου διέλευσης στο συγκεκριμένο ύψος της Κηφισίας ήταν γνωστή στους αρμόδιους πολλά χρόνια πριν το θάνατο του Σόλωνα. Στις αρχές της δεκαετίας '00 με την επικείμενη έλευση των Ολυμπιακών αναμενόταν υπογειοποίηση της λεωφόρου στο ύψος του Κολλεγίου, αλλά ορισμένοι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα και έγιναν συγκρούσεις, με αποτέλεσμα το έργο να ακυρωθεί. Τα επόμενα χρόνια η έλλειψη ενδιαφέροντος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη χρηματοδότηση του έργου και η δυσεπίλυτη γραφειοκρατία μεταξύ της νομαρχίας και των Δήμων Παλαιού Ψυχικού - Φιλοθέης και Χαλανδρίου, έκαναν τους όποιους σχεδιασμούς να παγώσουν όπως έδειχνε οριστικά.[1]

Το βράδυ της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου 2009, ο 15χρονος Σόλωνας Καρυδάκης, μαθητής του Κολλεγίου Αθηνών είχε βγει έξω με τους φίλους του και διέσχιζε τη διάβαση της λεωφόρου Κηφισίας όταν ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα αφού παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο οδηγός, ένας 38χρονος επιχειρηματίας με αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, παραδόθηκε μόνο τρείς μέρες μετά, όποτε είχε λήξει το αυτόφωρο και -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- δεν θα μπορούσε να αποδειχτεί η χρήση ουσιών από τις τοξικολογικές εξετάσεις. Το ίδιο το παιδί έμεινε κλινικά νεκρό για 4 μέρες σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ μετά τον θάνατό του τα όργανά του δωρήθηκαν σε δύο νέους ανθρώπους. Το γεγονός καλύφθηκε ευρύτατα από τα ΜΜΕ και υπήρξε μεγάλη δημόσια κατακραυγή. Στο Κολλέγιο η διεξαγωγή των μαθημάτων ακυρώθηκε για τις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα της κηδείας του μαθητή, στην οποία υπήρχε τεράστια προσέλευση. Την επόμενη μέρα Πέμπτη, μαθητές έκλεισαν την Λεωφόρο για μισή ώρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο πατέρας του Σόλωνα, μηχανικός του MIT, και πολλά μέλη της κοινότητας του Ε.Ε.Ι. πήραν άμεσα πρωτοβουλία και δουλεύοντας πυρετωδώς ολοκλήρωσαν τη γέφυρα μέσα σε 2 χρόνια, η οποία και εγκαινιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου 2011. Την γέφυρα σχεδίασε ο καθ. Σπύρος Πολλάλης, την μελέτη εφαρμογής ανέλαβε ο Αλέξανδρος Σαμαράς και την στατική μελέτη ο Φαίδων Καρυδάκης. Τα έξοδα τα οποία συνολικά ανήλθαν περίπου στα 2,5 εκ. ευρώ δωρήθηκαν στη πλειοψηφία τους από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου και σχεδόν όλοι δούλεψαν χωρίς να δεχτούν πληρωμή, ενώ εταιρίες δώρισαν πολλά από τα απαραίτητα οικοδομικά υλικά.[2]

Ωστόσο σύντομα φάνηκε πως η συντήρηση της πεζογέφυρας θα ήταν ένα δύσκολο έργο, το οποίο οι αρμόδιοι δεν ήταν έτοιμοι να αναλάβουν. Παρόλο που το Κολλέγιο διοργανώνει ανά περιόδους εθελοντικό καθαρισμό της γέφυρας από μαθητές του σχολείου, η γέφυρα και οι ανελκυστήρες της βανδαλίζονται συστηματικά, οι κυλιόμενες σκάλες δε λειτουργούν και η συσσώρευση απορριμάτων στους χώρους της είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Περιστασιακά γίνονται καταγγελίες ακόμη και για ληστείες σε βάρος ανηλίκων στη πεζογέφυρα, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πεζογέφυρα είναι καλωδιωτή και έχει μήκος 40 μέτρων. Στηρίζεται σε δύο πυλώνες με εξωτερικό από τσιμέντο γκρίζου χρώματος, ενώ το κατάστρωμα είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και διαθέτει γυάλινα προστατευτικά. Η ανάβαση/κατάβαση μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους, από σκαλοπάτια, κυλιόμενες σκάλες και 4 ανελκυστήρες (δύο σε κάθε πλευρά).

Στο μέσο της η πεζογέφυρα διαθέτει δύο ζωγραφιές στα γυάλινα προστατευτικά αφιερωμένες στον Σόλωνα με στίχους του Ελύτη,[3][4] ενώ οι πυλώνες έχουν διαμορφωθεί ώστε να έχουν χώρο για εικαστικές παρεμβάσεις από μαθητές/καλλιτέχνες. Κατα μήκος της γέφυρας επίσης έχουν τοποθετηθεί έξι τσιμεντένια παγκάκια, τοποθετημένα ώστε να βλέπουν τη διερχόμενη ροή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οι άλλοι πρωταγωνιστές: Η γέφυρα του Σόλωνα». www.tanea.gr. Τα Νέα. 21 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. Καρυδάκης, Φαίδων (2012). «Μια πεζογέφυρα πάνω από το "πέρασμα" του Σόλωνα» (PDF). library.tee.gr. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. 
  3. Τριβόλη, Δέσποινα (30 Νοεμβρίου 2011). «Επειδή δύο γονείς». www.lifo.gr. LiFO. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. Σελλά, Όλγα (5 Οκτωβρίου 2011). «Μια πεζογέφυρα αφιερωμένη στους πολίτες και στη ζωή». www.kathimerini.gr. Η Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024.