Πεδιαίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°10′N 33°55′E / 35.167°N 33.917°E / 35.167; 33.917

Πεδιαίος
ΠηγέςΤρόοδος
ΕκβολέςΚόλπος της Αμμόχωστου
Χώρες ΛεκάνηςΚύπρος
ΧώραΚύπρος
Μήκος100 χλμ
Μέση εκροή15 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο

Ο Πεδιαίος (Πηθκιάς ή Πηδιάς στην Κυπριακή διάλεκτο, Τουρκικά: Kanlı Dere) είναι ο μεγαλύτερος ποταμός - χείμαρρος της Κύπρου, με μήκος 98 χιλ. Το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 10 μέτρα. Έχει τις πηγές του στην οροσειρά του Τροόδους, κοντά στο μοναστήρι του Μαχαιρά. Ρέει βορειοδυτικά, διασχίζοντας την πεδιάδα της Μεσαορίας και την πρωτεύουσα του νησιού Λευκωσία. Συνεχίζει την πορεία του προς τα ανατολικά, όπου καταλήγει στον κόλπο της Αμμοχώστου, κοντά στην αρχαία πόλη της Σαλαμίνας.

Ετυμολογία και προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έννοια του ονόματος είχε σαν σκοπό στο να ερμηνεύει τα σημεία της Ανατολής και της Δύσης[εκκρεμεί παραπομπή]. Από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ιδείν και Εος (ανατολή ή αυγή) “ΙδεϊEος”, θωρεί, βλέπει την ανατολή[1] καθώς η πορεία του ποταμού, συνέπιπτε με τη διαδρομή της Ηούς, Θεάς της Ανατολής. Μια εννοιολογικά αποδεκτή ονομασία στην αρχαιότητα. [2] Ένα ορόσημο χρήσιμο για τον εντοπισμό θέσης στην αρχαιότητα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νερά του ποταμού χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την οχύρωση της πόλης της Λευκωσίας, αφού διοχετεύονταν στα ειδικά κατασκευασμένα φρεάτια που περιτριγυρίζουν τα Ενετικά τείχη της πόλης, εμποδίζοντας τις εχθρικές παρεμβάσεις.

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2002 στις όχθες του ποταμού δημιουργήθηκε το Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου, ένας πεζόδρομος μήκους 14 χιλ. που εκτείνεται κατά κύριο λόγο στους δήμους Λακατάμειας και Στροβόλου.[3][4]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://greek_greek.enacademic.com/65051/%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BD
  2. http://baringtheaegis.blogspot.com.au/2014/06/eos-and-astraios.html |"cardinal direction"
  3. «River path to get a big extension». Cyprus Mail. 8 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2008. 
  4. «Σχεδιάστηκε για πεζόδρομος, κατέληξε σκουπιδότοπος». Η Σημερινή. 19 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2008. [νεκρός σύνδεσμος]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anemoi & Homer's winds (6-wind interpretation)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Pedieos στο Wikimedia Commons