Παύλος, πρώην Διάδοχος της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Παύλος ντε Γκρέτσια)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παύλος
Πρίγκιπας της Ελλάδας
Πρίγκιπας της Δανίας
Kronprins Pavlos av Grekland med gemål..jpg
Σύζυγος Μαρί Σαντάλ Μίλλερ
Επίγονοι Μαρία - Ολυμπία
Κωνσταντίνος - Αλέξιος
Αχιλλέας - Ανδρέας
Οδυσσέας - Κίμωνας
Αριστείδης - Σταύρος
Οίκος Γκλύξμπουργκ
Πατέρας Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας
Μητέρα Άννα-Μαρία της Ελλάδας
Γέννηση 20 Μαΐου 1967 (1967-05-20) (50 ετών)
Τατόι, Αττική, Ελλάδα
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Παύλος, πρώην Διάδοχος της Ελλάδας[1] (20 Μαΐου 1967) είναι πρωτότοκος γιος του πρώην βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνου Β΄ και της Άννας-Μαρίας[2][3].

Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1967, ως πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδος και της Δανίας στα θερινά Ανάκτορα του Τατοΐου στην Αθήνα, την παραμονή της ονομαστικής εορτής του Κωνσταντίνου. Η γέννηση του διαδόχου του ελληνικού Θρόνου αναγγέλθηκε στην Αθήνα με 101 κανονιοβολισμούς από τα πυροβολεία του Λυκαβηττού και της Ναυτικής Διοίκησης στον Πειραιά και με κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών σε όλη την επικράτεια. Ως πρωτότοκος γιος του τότε βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου Β΄ περιβλήθηκε τον βυζαντινό τίτλο του «πορφυρογέννητου», τίτλο που έφεραν μόνο όλα τα τέκνα του βασιλέως Γεωργίου του Α΄ και τα τρία πρώτα τέκνα του βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄[εκκρεμεί παραπομπή].

Ο Παύλος βαπτίστηκε την 29 Ιουνίου 1967, στη Μητρόπολη Αθηνών Χριστιανός Ορθόδοξος και έλαβε το όνομα του παππού του, Παύλου, πατέρα του Κωνσταντίνου. Ανάδοχοί του ήταν ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιπροσωπεία των οποίων εκ τριών υπαξιωματικών των τριών όπλων τέλεσαν το μυστήριο.

Μεγάλωσε στη Ρώμη, όπου ήταν η μόνιμη έδρα του Κωνσταντίνου, έπειτα από το αποτυχημένο αντικίνημά του της 13ης Δεκεμβρίου 1967 ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών και τη φυγή του από την Ελλάδα. Μετά το 1973 η τέως βασιλική οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο.

Θυρεός των διαδόχων του ελληνικού θρόνου
Η σημαία των διαδόχων του ελληνικού θρόνου

Παντρεύτηκε στις 1 Ιουλίου 1995 στο Λονδίνο την Μαρί Σαντάλ Μίλλερ και απέκτησαν πέντε παιδιά:

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]