Μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Παύλος Γιαζίγκι)
Μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
بولس يازجي (Αραβικά)
Γέννηση1959
Λαττάκεια
Χώρα πολιτογράφησηςΣυρία
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
ΕκπαίδευσηΔόκτωρ Θεολογίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Τισρίν
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (έως 1989)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
ΕργοδότηςΘεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού (από 1992)
Οικογένεια
ΑδέλφιαΠατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι'
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος
Greek Orthodox Metropolitan of Aleppo and Alexandretta (2000–2021)
αρχιμανδρίτης (1994–2000)

Ο Παύλος, (κατά κόσμον Ράμι Γιαζίγκι, Rami al-Yazidzhi, αραβικά: بولس يازجي, γεννημένος στη Λαττάκεια της Συρίας το 1959) είναι Ορθόδοξος κληρικός, καθηγητής Θεολογίας και μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας. Είναι ο μικρότερος, κατά σάρκα, αδερφός του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1959 στη Λαττάκεια της Συρίας και μεγάλωσε σε μια ευσεβή Ορθόδοξη οικογένεια. Πήρε πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Τισρίν, που βρίσκεται στη Λαττάκεια. Στη συνέχεια, σπούδασε Θεολογία αποκτώντας πτυχίο το 1991, μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με διατριβή στην ελληνική γλώσσα και θέμα:"Εσχατολογία και Ηθική - Η θεμελίωση της εν Χριστώ ζωής κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο" το 1992. Επίσης, έχει πάρει πτυχίο βυζαντινής μουσικής στη Θεσσαλονίκη, ενώ διδάχτηκε την τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας στο Άγιον Όρος.

Διδασκαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1992 διδάσκει την Πατρολογία, την Χριστιανική Ηθική, κσι την Ομιλητική στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού του Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ στο Λίβανο. Το 1994 ανέλαβε πρύτανης του Ιδρύματος και παρέμεινε στη θέση μέχρι το 2000.

Ιερατική Διακονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1985 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Λαοδικείας κ.Ιωάννη. Το 1992 χειροτονήθηκε ιερομόναχος από τον ίδιο. Το 1994 του δόθηκε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Στις 2 Οκτωβρίου 2000 εκλέχθηκε νέος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής. Η χειροτονία του τελέστηκε από τον μακαριστό Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο Δ΄, παρουσία πολλών αρχιερέων, στις 20 Οκτωβρίου 2000, ενώ στις 22 Οκτωβρίου τελέστηκε η ενθρόνιση του στον Μητροπολιτικό Ναό του Προφήτου Ηλία στο Χαλέπι.

Απαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Παύλος απήχθη στις 22 Απριλίου 2013, μαζί με τον Συροορθόδοξο Επίσκοπο Γρηγόριο-Yohanna Ibrahim από αγνώστους ένοπλους άνδρες -και ενώ βρίσκονταν σε ανθρωπιστική βοήθεια- σε αντιπολιτευτικές περιοχές εντός της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.[1] Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύθηκαν από ομάδα ερευνητών το 2020, με επικεφαλής τον Σύριο δημοσιογράφο Mansour Salib, [2], οι δύο επίσκοποι σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 από μαχητές της ομάδας Nur ad-Din al-Zenki (σουνιτική ισλαμιστική ομάδα ανταρτών που παίρνει μέρος στο συριακό εμφύλιο πόλεμο).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]