Παχύφυτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παχύφυτα, όπως αυτή η Αλόη αποθηκεύουν νερό σε σαρκώδη φύλλα

Στην βοτανική, τα παχύφυτα ή χυμώδη φυτά είναι φυτά που έχουν κάποια μέρη που είναι περισσότερο από ό, τι συνήθως παχιά και σαρκώδη, συνήθως για να συγκρατούν το νερό σε ξηρές κλιματολογικές ή εδαφολογικές συνθήκες. Η λέξη "χυμώδης" προέρχεται από τη λατινική λέξη sucus, που σημαίνει χυμός.[1] Τα παχύφυτα μπορούν να αποθηκεύουν νερό σε διάφορες δομές, όπως τα φύλλα και οι βλαστοί. Μερικοί ορισμοί περιλαμβάνουν επίσης τις ρίζες, έτσι ώστε τα γεώφυτα που επιβιώνουν κατά τις δυσμενείς περιόδους με μετασχηματισμό τους σε υπόγεια αποθηκευτικά όργανα, μπορεί να θεωρηθούν ως παχύφυτα. Στις κηπευτικές εφαρμογές, ο όρος "χυμώδεις" χρησιμοποιείται συχνά κατά τρόπο που να αποκλείει τα φυτά που βοτανολόγοι θεωρούν παχύφυτα, όπως οι κάκτοι. Τα παχύφυτα συχνά καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά, λόγω της εντυπωσιακής και ασυνήθιστης εμφάνισής τους.

Περιέχει 60 οικογένειες φυτών περιέχουν παχύφυτα[2] όπως Κακτοειδή (Cactaceae), Αγαυοειδή (Agavoideae), Aizoaceae και Κρασσουλοειδή (Crassulaceae), τα περισσότερα φυτά είναι παχύφυτα. Τα ενδιαιτήματα αυτών των φυτών που εξοικονομούν νερό είναι συχνά περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές βροχοπτώσεις. Τα παχύφυτα έχουν τη δυνατότητα να ευδοκιμήσουν με περιορισμένες πηγές νερού, όπως η ομίχλη και η πάχνη.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Merriam-Webster: succulent, http://www.merriam-webster.com/dictionary/succulent, ανακτήθηκε στις 2015-04-13 
  2. «Succulent Plants | World of Succulents» (στα αγγλικά). World of Succulents. 2015-06-21. http://worldofsucculents.com/succulent-plants/. Ανακτήθηκε στις 2017-02-01. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Succulent plant της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).