Παχδζαδζούχι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Παχτζατζούχι (Παχδζαδζούχι στη βαρασώτικη διάλεκτο), γνωστό και ως Παχτσετζούκι ή Παχτσατζήκι, ήταν οικισμός ο οποίος βρισκόταν βορειοανατολικά του Βαρασού και στη μέση περίπου της απόστασης προς την Κουρούμζα. Ο οικισμός αυτός πρέπει να εγκαταλείφθηκε την ίδια χρονική περίοδο με το Ξουρδζάιδι και οι κάτοικοί του να μετεγκαταστάθηκαν κυρίως στην Κουρούμζα. Οι κάτοικοί του ήταν Έλληνες τουρκόφωνοι, αν και σε παλαιότερη εποχή μιλούσαν την φαρασιώτικη διάλεκτο όπως και τα υπόλοιπα τουρκόφωνα φαρασιώτικα χωριά. Επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες τα χρόνια πριν την Ανταλλαγή πολλοί από τους κατοίκους των τουρκόφωνων χωριών καταλάβαιναν αρκετά καλά την φαρασιώτικη διάλεκτο παρόλο που δεν την μιλούσαν, πρέπει η τουρκική γλώσσα να επικράτησε σ’ αυτά στα μέσα του 19ου αιώνα περίπου ή κατά μία άλλη πληροφορία στις αρχές ή στα μέσα του 18ου αιώνα έπειτα από κάποια γεγονότα που έγιναν στην περιοχή, και που οδήγησαν σε εξισλαμισμό αρκετούς από τους κατοίκους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεοδωρίδη Θεόδωρου πρωτοπρεσβυτέρου, «Τοπωνύμια καί λαογραφικά τῶν Φαράσων τῆς Καππαδοκίας», Μικρασιατικά Χρονικά, ΙΓ΄ 1967, ΙΔ΄ 1970, ΙΕ΄ 1972 (Ανάτυπα).
  • Λαμπρόπουλου Αναστ. Ευάγγελου, "Καππαδοκία - Φάρασα. Τα τραγούδια και οι χοροί των Φαράσων της Καππαδοκίας, μαζί με διάφορα λαογραφικά στοιχεία.", Μεσσήνη, Α΄ έκδοσις 1995, Δ΄ έκδοσις επαυξημένη 2005.