Ιωάννης Α΄ Αλεξανδρείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Α΄ Αλεξανδρείας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση482
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος

Ο Ιωάννης Ταλάια ήταν Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας από το 481 έως το 482.

Χειροτονήθηκε το 481, διαδεχόμενος τον Τιμόθεο Γ΄ Σαλοφακίολο.

Ήταν πεπεισμένος οπαδός της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνας και αρνήθηκε να υπογράψει το Ενωτικόν του Αυτοκράτορα Ζήνωνα], που ακολούθησε τη Σύνοδο της Χαλκηδόνας. Εξαιτίας αυτού ο Αυτοκράτορας τον απέλασε και αναγνώρισε τον διεκδικητή μονοφυσίτη Πέτρο Μόνγκο ως τον νόμιμο πατριάρχη, με την προϋπόθεση ότι θα υπέγραφε το Ενωτικόν. Ο Mόνγκος συμμορφώθηκε και αναγνωρίστηκε από τους πατριάρχες της Αντιόχειας και της Κωνσταντινούπολης.

Τότε ο Ιωάννης Α΄ κατέφυγε στη Ρώμη, όπου τον υποδέχτηκε ο Πάπας Σιμπλίκιος. Αυτός ο πάπας, ή ο διάδοχός του Φήλιξ Γ΄, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Mόνγκο και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του Ταλάια με δύο επιστολές προς τον Ακάκιο της Κωνσταντινούπολης. Καθώς ο Aκάκιος διατηρούσε το Ενωτικόν και την κοινωνία με τον Mόνγκο, ο πάπας αφόρισε τους πατριάρχες το 484. Αυτό το Ακακιανό σχίσμα κράτησε μέχρι το 519.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Meyendorff, John (1989). Imperial unity and Christian divisions: The Church 450-680 A.D. The Church in history. 2. Crestwood, NY: St. Vladimir's Seminary Press.
  • "John I, Talaias (482)". Official web site of the Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and All Africa. Retrieved 2011-02-07.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]