Πασκάλ Σοτιρόβσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Πασκάλ Σοτιρόβσκι (Paskal Sotirovski, Паскал Сотировски ; Vrben 23 Νοεμβρίου 1927 - Παρίσι 20 Ιανουαρίου 2003) ήταν αστροφυσικός από την Βόρεια Μακεδονία, με ειδίκευση στην ηλιακή φυσική.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελείωσε το δημοτικό στην γενέτειρά του. Συνέχισε στο Gornji Milanovac (στην Σερβία) όπου ολοκλήρωσε το γυμνάσιο. Αποφοίτησε από το Educational School στο Βελιγράδι.

Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως δάσκαλος στο Bela Crkva αλλά το 1950 γράφτηκε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και στο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο των Αγίων Κυρίλου και Μεθοδίου στα Σκόπια. Αποφοίτησε το 1956 και ξεκίνησε να διδάσκει φυσική στο λύκειο Josip Broz Titο στα Σκόπια.

Το 1961, ο Σοτιρόβσκι εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών στα Σκόπια. Έπειτα στάλθηκε για να ειδικευτεί στην Σορβόννη, στο Παρίσι. Το 1971 υποστήριξε την διδακτορική διατριβή του πάνω στην ηλιακή φυσική και έλαβε τον υψηλότερο δυνατό βαθμό.

Οργανισμός Πασκάλ Σοτιρόβσκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την δεκαετία του 1990, ο Σοτιρόβσκι ίδρυσε τον οργανισμό που φέρει το όνομά του και υποστηρίζει οικονομικά τα νέα και χαρισματικά ταλέντα της Βόρειας Μακεδονίας.