Παραφορμαλδεΰδη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χημικός τύπος της παραφορμαλδεΰδης.

Η παραφορμαλδεΰδη (paraformaldehyde), χημικώς, είναι το μικρότερο πολυοξυμεθυλένιο.[1] Αποτελεί το προϊόν του πολυμερισμού της φορμαλδεΰδης και έχει μέσο βαθμό πολυμερισμού 8 έως 100. Η παραφορμαλδεΰδη έχει την ελαφρά οσμή της φορμαλδεΰδης, λόγω της αποσύνθεσής της. Η παραφορμαλδεΰδη είναι καρκινογόνος ένωση, όπως και η φορμαλδεΰδη.[2][3]

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραφορμαλδεΰδη αρχίζει να σχηματίζεται αργά αργά σε διαλύματα φορμαλδεΰδης και να δημιουργεί λευκά ιζήματα, τα οποία καθιζάνουν, ιδίως σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η φορμαλίνη πάντα περιέχει ένα μικρό ποσοστό παραφορμαλδεΰδης, η οποία σχηματίζει μικρές αλυσίδες από πολυφορμαλδεΰδη. Επίσης μια μικρή προσθήκη μεθανόλης πάντα χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής.

Με πολύ απλό τρόπο η παραφορμαλδεΰδη μπορεί να αποπολυμεριστεί σε αέρια φορμαλδεΰδη με ξηρή θέρμανση[4] και εύκολα να αποδώσει διάλυμα φορμαλδεΰδης με διάλυση σε νερό υπό την παρουσία μιας βάσης ή με την επίδραση της θερμότητας. Ωστόσο, η αέρια φορμαλδεΰδη που παράγεται από ξηρή θέρμανση της παραφορμαλδεΰδης είναι εξαιρετικά εύφλεκτη.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραφορμαλδεΰδη δύναται να αποικοδομηθεί και το αέριο προϊόν της, η φορμαλδεΰδη σε αέρια μορφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καπνογόνος ένωση για απολυμάνσεις χώρων, ή στην ιστολογία. Υψηλού μοριακού μεγέθους παραφορμαλδεΰδη μπορεί, ως πρώτη ύλη, να αξιοποιηθεί στην παραγωγή θερμοπλαστικών προϊόντων, γνωστά ως πλαστικά πολυοξυμεθυλενίου (POM, 'Delrin).[5]Επίσης, η παραφορμαλδεΰδη επιβοηθά τις πρωτεϊνες στη δημιουργία σταυροσυνδέσεων στο DNA, όπως λ.χ. στην καθίζηση της χρωματίνης.

Ρητινικά συστήματα (UF, MUF, MUPF, PF, PUF) που χρησιμοποιούνται ως συγκολλητικές ουσίες δύνανται να δεχτούν την προσθήκη παραφορμαλδεΰδης (ως πρόσθετου), μαζί και με μελαμίνη ή φαινόλη ή άλλες ενώσεις, στη βιομηχανική παραγωγή μοριοπλακών, ινοπλακών ή κόντρα-πλακέ, όπως επίσης και σύνθετων προϊόντων.[6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/paraformaldehyde
  2. Cogliano, Vincent; Grosse, Yann; Baan, Robert; Straif, Kurt; Secretan, Béatrice; Ghissassi, Fatiha El (September 2004). «Advice on formaldehyde and glycol ethers». The Lancet Oncology 5 (9): 528. doi:10.1016/S1470-2045(04)01562-1. PMID 15384217. 
  3. «MSDS - 158127 SAFETY DATA SHEET - Paraformaldehyde». SIGMA-ALDRICH. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2015. 
  4. Yates, J (1973). «Adsorption and decomposition of formaldehyde on tungsten (100) and (111) crystal planes». Journal of Catalysis 30 (2): 260. doi:10.1016/0021-9517(73)90073-0. 
  5. http://www.dentalwatch.org/questionable/sargenti/overview.html
  6. https://www.mgc.co.jp/eng/products/nc/paraformaldehyde.html
  7. http://dovechem.co.id/en/paraformaldehyde-3