Παράσημο της Νίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παράσημο της Νίκης
Το Παράσημο της Νίκης
Απονομή από Σοβιετική Ένωση
ΚατάστασηΚαταργήθηκε
Στατιστικά
Καθιερώθηκε8 Νοεμβρίου 1943
Πρώτη απονομή10 Απριλίου 1944
Τελευταία απ.20 Φεβρουαρίου 1978 (ανακλήθηκε)
Σύνολο απ.20

Διεμβολή

Το Παράσημο της Νίκης (ρώσικα: Орден «Победа») ήταν η ανώτερη στρατιωτική διάκριση της Σοβιετικής Ένωσης και ένα από τα πιο σπάνια παράσημα παγκοσμίως. Το παράσημο απονέμονταν μόνο σε στρατηγούς και στρατάρχες για την επιτυχή διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης που να περιελάμβανε μια ή περισσότερες ομάδες στρατιών και να είχε αποτέλεσμα «επιτυχημένη επιχείρηση στο πλαίσιο ενός ή περισσοτέρων μετώπων με ριζική αλλαγή της κατάστασης υπέρ του Κόκκινου Στρατού.» Καθ' όλη την ιστορία του, το παράσημο απονεμήθηκε σε δεκατρείς Σοβιετικούς και πέντε Ξένους ηγέτες, ενώ ανακλήθηκε μία φορά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόταση για το παράσημο έγινε από τον συνταγματάρχη Ν.Σ. Νέγιελοφ, ο οποίος υπηρετούσε στο αρχηγείο του Κόκκινο Στρατού στα μετόπισθεν το 1943. Το αρχικό όνομα που προτάθηκε από το Νέγιελοφ ήταν Παράσημο Αφοσίωσης στην Πατρίδα, εντούτοις του δόθηκε το σημερινό όνομα κατά τον Οκτώβριο του ίδιο έτους. [1] Το παράσημο υιοθετήθηκε επίσημα στις 10 Απριλίου 1944 και απονεμήθηκε στους στρατάρχες Αλεξάντρ Βασιλιέφσκι και Γκεόργκι Ζούκοφ καθώς και στον Ιωσήφ Στάλιν ως Αρχηγό των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων. Το παράσημο δόθηκε και σε κορυφαίους διοικητές των συμμάχων. Όλα τα παράσημα απονεμήθηκαν κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκτός από αυτό που απονεμήθηκε το 1978 στον Λεονίντ Μπρέζνιεφ, που ανακλήθηκε όμως μετά θάνατον το 1989 καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Όπως και άλλα παράσημα που απονέμονταν από κομμουνιστικά κράτη, το Παράσημο της Νίκης ήταν δυνατόν να απονεμηθεί πάνω από μία φορά σε κάθε άτομο. Συνολικά απονεμήθηκε είκοσι φορές σε δεκαεπτά ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένου και του Μπρέζνιεφ).

Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα σοβιετικά παράσημα, είχε σειριακό αριθμό πάνω του, ο οποίος αναφερόταν μόνο στο τιμητικό δίπλωμα. Μετά τον θάνατο του κατόχου του παρασήμου, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα παράσημα, έπρεπε να επιστραφεί στο κράτος. Τα παράσημα σήμερα φυλάσσονται στο Κρεμλίνο, με εξαίρεση το Παράσημο της Νίκης του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ που εκτίθεται στο Κτήριο των Εθνικών Αρχείων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dmitry Markov, Order of Victory - 1943 (Russian-medals.net)