Παράκαμψη (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παράκαμψη
(Detour)
ΣκηνοθεσίαΈντγκαρ Τζορτζ Όλμερ
ΣενάριοΜάρτιν Μούνεϊ
Βασισμένο σεDetour
ΠρωταγωνιστέςΤομ Nιλ, Αν Σάβατζ, Έστερ Χάουαρντ, Ντον Μπρόντι, Κλόντια Ντρέικ[1] και Tim Ryan[2]
ΜουσικήΛίο Έρντοντυ
ΦωτογραφίαΜπέντζαμιν Χ. Κλάιν
ΔιανομήProducers Releasing Corporation και Netflix
Πρώτη προβολή1945
Διάρκεια67 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Παράκαμψη (Πρωτότυπος τίτλος: Detour) γνωστή και με τον τίτλο Μοιραία Συνάντηση είναι Αμερικανικό φιλμ νουάρ του 1945 σε σκηνοθεσία Έντγκαρ Τζ. Όλμερ και σενάριο προσαρμοσμένο από τους Μάρτιν Γκόλντσμιθ και Μάρτιν Μούνεϊ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκόλντσμιθ. Πρωταγωνιστούν ο Τομ Νιλ και η Ανν Σάβατζ.

Το 1992, η ταινία επιλέχθηκε για να διατηρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου χαρακτηριζοντάς την ως "πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική".[3][4]

Η ταινία είναι δημόσια και διατίθεται δωρεάν από διαδικτυακές πηγές. Μια αποκατάσταση 4K από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών έκανε πρεμιέρα στο Λος Άντζελες στο Φεστιβάλ Turner Classic Movies τον Απρίλιο του 2018.[5] Ενώ ένα Blu-Ray και ένα DVD κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο του 2019 από τη Criterion Collection.[6]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας πιανίστας , ο Αλ Ρόμπερτς πίνει καφέ σε ένα μπαρ στην άκρη του δρόμου στο Ρένο της Νεβάδα, ο οποίος είχε φτάσει εκεί κάνοντας ωτοστόπ ανατολικά από την Καλιφόρνια. Όταν ένας θαμώνας του μπαρ βάζει ένα τραγούδι στο jukebox, θυμίζει στον Ρόμπερτς την πρώην του ζωή στη Νέα Υόρκη και εκνευρίζεται ζητώντας απο τον θαμώνα να το σταματήσει. Ο Ρόμπερτς αρχίζει να θυμάται την εποχή που ήταν δύσκολη γι' αυτόν, όπου σπαταλούσε το μουσικό του ταλέντο δουλεύοντας σε ένα φτηνό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Αφού η φίλη του Σου Χάρβεϊ, η τραγουδίστρια του νυχτερινού κλαμπ, αποφασίζει να φύγει για να αναζητήσει την τύχη της στο Χόλιγουντ, ο Ρόμπερτς πέφτει σε κατάθλιψη. Μετά από κάποιο διάστημα, αποφασίζει να πάει στην Καλιφόρνια και να την παντρευτεί, έχοντας όμως λίγα χρήματα, αναγκάζεται να κάνει ωτοστόπ σε όλη τη χώρα.

Στην Αριζόνα συναντά τον τζογαδόρο ιπποδρομίων Τσαρλς Χάσκελ, ο οποίος τον παίρνει μέσα στο αυτοκίνητο του, και στην συνέχεια του προσφέρει ένα γεύμα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Χάσκελ παίρνει κάποια χάπια, τα οποία καταπίνει καθώς οδηγεί. Εκείνο το βράδυ, ο Ρόμπερτς αναλαμβάνει να οδηγήσει το αμάξι ενώ ο Χάσκελ κοιμάται. Όταν μια καταιγίδα αναγκάζει τον Ρόμπερτς να σταμάτησει για να ανεβάσει την κουκούλα του καμπριολέ αυτοκινήτου, διαπιστώνει ότι ο Χάσκελ δεν ξυπνά. Ο Ρόμπερτς ανοίγει την πόρτα στην πλευρά του συνεπιβάτη και ο Χάσκελ πέφτει έξω, χτυπώντας το κεφάλι του πάνω σε ένα βράχο. Ο Ρόμπερτς συνειδητοποιεί τότε ότι ο Χάσκελ είναι νεκρός. Φοβούμενος ότι η αστυνομία θα πιστέψει ότι σκότωσε τον Χάσκελ, ο Άλ σέρνει το πτώμα από το δρόμο. Αφού εξέτασε τις επιλογές του και με φόβο να συλληφθεί, παίρνει τα χρήματα, τα ρούχα και την ταυτότητα του νεκρού, και απομακρύνεται, με πρόθεση να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο κοντά στο Λος Άντζελες.

Ο Ρόμπερτς διασχίζει την Καλιφόρνια αφού προηγουμένος σταματά σε έλεγχο της αστυνομίας και απαντά στις ερωτήσεις που του θέτουν, διανυκτερεύει σε ένα μοτέλ. Την επόμενη μέρα, καθώς φεύγει από ένα βενζινάδικο κοντά στο Desert Center Airport, παίρνει με ωτοστόπ, την Βέρα. Στην αρχή, ταξιδεύει σιωπηλά με τον Ρόμπερτς, ο οποίος της έχει συστηθεί ως Χάσκελ, και στη συνέχεια ξαφνικά αμφισβητεί την ταυτότητά του και την ιδιοκτησία του αυτοκινήτου. Η Βέρα του αποκαλύπτει ότι την είχε πάρει ωτοστόπ ο πραγματικός Χάσκελ νωρίτερα στην Λουιζιάνα, αλλά κατέβηκε στην Αριζόνα. Ο Ρόμπερτς της λέει πως πέθανε ο Χάσκελ, αλλά η Βέρα τον εκβιάζει απειλώντας να τον παραδώσει στην αστυνομία. Παίρνει τα χρήματα που ο Ρόμπερτς απέκτησε από το πορτοφόλι του Χάσκελ και στην συνέχεια διεκδικεί όλα τα χρήματα που μπορούν να πάρουν με την πώληση του αυτοκινήτου.

Φτάνοντας στο Χόλιγουντ, νοικιάζουν ένα διαμέρισμα, παρουσιάζομενοι ως το ζεύγος Χάσκελ, για να δώσουν μια διεύθυνση όταν πουλήσουν το αυτοκίνητο. Περνούν ένα διάστημα μαζί στο διαμέρισμα, ο Ρόμπερτς αρχίζει να είναι δυσαρεστήμενος από την κατάσταση, αλλά η Βέρα απολαμβάνει να έχει το πάνω χέρι. Όταν πρόκειται να πουλήσουν το αυτοκίνητο, η Βέρα μαθαίνει από μια εφημερίδα ότι ο πλούσιος πατέρας του Χάσκελ είναι κοντά στο θάνατο και βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα για τον εντοπισμό του γιου του Τσαρλς. Η Βέρα απαιτεί από τον Αλ να υποδύθει τον Χάσκελ μόλις πεθάνει ο πατέρας του και να προσπαθήσει να κληρονομήσει την περιουσία. Ο Aλ αρνείται, υποστηρίζοντας ότι η πλαστοπροσωπία απαιτεί λεπτομερείς γνώσεις, τις οποίες ο ίδιος της στερείται.

Πίσω στο διαμέρισμα, η Βέρα μεθάει πολύ και αρχίζουν να διαφωνούν ξανά. Κάποια στιγμή οργισμένη, απειλεί να καλέσει την αστυνομία και να παραδώσει τον Αλ, τρέχοντας στην κρεβατοκάμαρα με το τηλέφωνο και κλειδώνοντας την πόρτα, όπου πέφτοντας στο κρεβάτι με το καλώδιο του τηλεφώνου αυτό μπερδεύεται γύρω από το λαιμό της. Από την άλλη πλευρά της πόρτας, ο Αλ τραβά το καλώδιο σε μια προσπάθεια να το σπάσει από το τηλέφωνο για να μην καταφέρει η Βέρα να ειδοποιήσει την αστυνομία. Καθώς η Βέρα δεν ανταποκρίνεται καθώς ο Αλ φωνάζει το όνομά της, αυτός σπάει την πόρτα και ανακαλύπτει τη Βέρα στραγγαλισμένη από το τηλεφωνικό καλώδιο.

Ο Αλ εγκαταλείπει την ιδέα να επικοινωνήσει ξανά με τη φίλη του Σου και επιστρέφει στο ωτοστόπ. Αργότερα ανακαλύπτει ότι ο Χάσκελ είναι καταζητούμενος σε σχέση με τη δολοφονία της γυναίκας του, Βέρα. Πίσω στην αφήγηση της αναδρομής του στο μπαρ στο Ρένο όπου ξεκινά η ταινία, ο Αλ Ρόμπερτς φαντάζεται την αναπόφευκτη σύλληψή του από την αστυνομία.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανν Σάβατζ και ο Τομ Νιλ
  • Τομ Νιλ ως Αλ Ρόμπερτς
  • Ανν Σάβατζ ως Βέρα
  • Κλώντια Ντρέικ ως Σου Χάρβεϊ
  • Έντμουντ ΜακΝτόναλντ ως Τσαρλς Χάσκελ
  • Έσθερ Χάουαρντ ως Χόλυ
  • Ντον Μπρόντι ως πωλητής αυτοκίνητων
  • Πατ Γκλίσον ως Τζο

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία έχει ποσοστό αποδοχής 92% βασισμένες σε 42 κριτικές, με μέσο όρο 8.20 στα 10. Η κριτική συναίνεση του ιστοτόπου αναφέρει: "Κομψό και συναρπαστικό, η "Παράκαμψη (Detour)" προσφέρει περαιτέρω αποδείξεις ότι ένα μπράτσο και μια μοιραία γυναίκα συχνά συνθέτουν μια ικανοποιητική ιστορία." [7]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. The American Film Institute Catalog of Motion Pictures. 24756. Ανακτήθηκε στις 21  Οκτωβρίου 2023.
  3. Complete National Film Registry Listing. Library of Congress. Retrieved 19 February 2017.
  4. critic, Dave Kehr, Movie. «A LONG JOURNEY TO LEGITIMACY». chicagotribune.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2020. 
  5. Gallagher, Ryan (25 Απριλίου 2018). «JANUS FILMS TO TOUR NEW 4K RESTORATION OF EDGAR G. ULMER'S DETOUR». The Film Foundation. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2019. 
  6. «Detour». The Criterion Collection. 
  7. «Παράκαμψη». Rotten Tomatoes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]