Παπικά Διαμερίσματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Παπικά Διαμερίσματα, ιταλ. Appartamento Pontifico ή Nobile, είναι η μη επίσημη ονομασία του συνόλου των διαμερισμάτων, που είναι ιδιωτικά, κρατικά και θρησκευτικά και βρίσκονται γύρω από την αυλή του Σίξτου Ε΄ (cortile di Sisto V), στις δύο πλευρές του 3ου ορόφου του Αποστολικού Παλατιού στο Βατικανό.

Το παράθυρο του γραφείου του πάπα, από το οποίο παραδίδει την προσευχή " Angelus Domini nuntiavit Mariæ..."

Από τον 17ο αι. τα παπικά διαμερίσματα ήταν το επίσημο ενδιαίτημα του πάπα με τη θρησκευτική ιδιότητά του ως μεγίστου ποντίφικος. Πριν το 1870, η επίσημη διαμονή του με την προσωρινή ιδιότητα του ηγεμόνα του Παπικού Κράτους ήταν το Παλάτσο ντελ Κουιρινάλε, το οποίο είναι τώρα η επίσημη κατοικία του Προέδρου τς Ιταλικής Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διαμερίσματα περιλαμβάνουν περί τα δέκα μεγάλα δωμάτια: προθάλαμο, ένα μικρό γραφείο για τον γραμματέα του πάπα, το ιδιωτικό γραφείο του πάπα, το υπνοδωμάτιό του (στη γωνία του κτηρίου), ένα ιατρείο (με οδοντιατρικό εξοπλισμό και εργαλεία για επείγον χειρουργείο), μία τραπεζαρία, ένα μικρό καθιστικό και μία κουζίνα. Υπάρχει μία ταράτσα με κήπο και καταλύματα προσωπικού για τις μοναχές (Γερμανές Βενεδικτίνες), που κρατούν την Υπηρεσία (Prefecture) του Παπικού Οικοκυριού. Από το παράθυρο του γραφείου του ο πάπας χαιρετίζει και ευλογεί τους προσκυνητές στην πλατεία του Αγ. Πέτρου τις Κυριακές. Η ιδιωτική βιβλιοθήκη είναι ένα τεράστιο δωμάτιο, με δύο παράθυρα που έχουν θέα προς την πλατεία. Το ιδιωτικό παρεκκλήσιο του πάπα είναι στον επάνω όροφο της ανατολικής πλευράς της αυλής του Σίξτου Ε΄.

Η κατοικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O πάπας συνήθως ζει στα Παπικά Διαμερίσματα, εκτός από το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, οπότε πηγαίνει στο Παπικό Παλάτι του Καστέλ Γκαντόλφο, την επίσημη θερινή του κατοικία, νοτιο-ανατολικά της Ρώμης. Από τους τελευταίους πάπες, οι πάπας Ιωάννης ΚΓ΄, πάπας Παύλος Α΄, πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, απεβίωσαν στα Παπικά Διαμερίσματα, ενώ ο πάπας Παύλος ΣΤ΄ απεβίωσε στο Καστέλ Γκαντόλφο. Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ έχει παραιτηθεί και ζούσε στο Καστέλ Γκαντόλφο, πριν μετακινηθεί στη νέα του διαμονή μέσα στο Βατικανό.

Πάντως ο πάπας Φραγκίσκος έπειτα από την εκλογή του, αρνήθηκε να μείνει στα Παπικά Διαμερίσματα και προτίμησε τη διαμονή σε δύο δωμάτια του Ντόμους Σάνκταε Μάρταε. Όμοια έμενε σε ένα διαμέρισμα, αντί του επισκοπικού ανακτόρου, κατά την περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες.

Στη βιβλιοθήκη ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε τον Κέρρυ Σιτς Γραμματέα των ΗΠΑ. 2 Δεκεμβρίου 2016.

Ανακαινίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παπικά διαμερίσματα ανακαινίζονται συχνά, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε νέου πάπα. Πριν από την ανακαίνιση του 2005, που ακολούθησε το τέλος του Ιωάννη-Παύλου Β΄ και την εκλογή του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, τα διαμερίσματα είχαν ομολογουμένως ανάγκη επισκευής, με "παρωχημένο εξοπλισμό και έλλειψη φωτός". Η ανακαίνιση του 2005 έγινε τους τρεις μήνες που ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ ήταν στο Καστέλ Γκαντόλφο. Τότε κτίστηκε μία νέα βιβλιοθήκη για να περιλάβει τα 20.000 βιβλία του νέου πάπα, που τοποθετήθηκαν ακριβώς με την ίδια σειρά όπως και στην προηγούμενη κατοικία του. Αναβαθμίστηκε η ηλεκτρική καλωδίωση με πρίζες των 125 Volt και οι υδραυλικές σωληνώσεις, που αντικατέστησαν τις "σκουριασμένες και με άλατα σωλήνες". Το σύστημα θέρμανσης επισκευάστηκε και η κουζίνα ανακαινίστηκε με νέους φούρνους, σκεύη και άλλες συσκευές, που δώρησε μία Γερμανική εταιρία. Τα δάπεδα, με μαρμάρινες πλάκες και ένθετα, συντηρήθηκαν. Το ιατρείο, που είχε εγκατασταθεί βιαστικά για τον ασθενή Ιωάννη-Παύλο Β΄, αναμορφώθηκε και επεκτάθηκε με οδοντιατρικό εξοπλισμό. Το υπνοδωμάτιο έγινε όλο από την αρχή. Παντού τοποθετήθηκαν ταπετσαρίες και έπιπλα. Το σχέδιο εκτελέστηκε από 200 αρχιτέκτονες, μηχανικούς και εργάτες. Ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ μετέφερε προσωπικά αντικείμενα στα διαμερίσματα, όπως ένα όρθιο πιάνο.

Μετακόμιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2016 το Βατικανό ανακοίνωσε ότι το Παλάτι του Καστέλ Γκαντόλφο θα είναι ανοικτό για το κοινό ως μουσείο. Το Παλάτι ήταν το τελευταίο τμήμα των Παπικών Διαμερισμάτων που άνοιξε για τον κόσμο, για μία περίοδο περισσότερο από δύο έτη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Willey, David (13 May 2005). "Pope Benedict's creature comforts". BBC News.
  • Thavis, John (6 January 2006). "No place like home: Papal apartment gets extreme makeover". Catholic News Service.