Παντσεβάτσκι Ριτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης του Παντσεβάτσκι Ριτ

Το Παντσεβάτσκι Ριτ (σερβικά λατινικά: Pančevački Rit, σερβικά κυριλλικά: Панчевачки Рит‎) είναι μια μικρή γεωγραφική περιοχή στο νοτιοδυτικό Βανάτο της Σερβίας. Βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Δούναβη και Ταμίς, στο δήμο Παλιλούλα του Βελιγραδίου.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο υγροβιότοπός του, με έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ήταν συνεχώς πλημμυρισμένος αλλά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει αποστραγγιστεί εν μέρει και σχεδόν το ήμισυ έχει μετατραπεί σε ένα πολύ εύφορο μέρος γης, κατάλληλο ειδικά για την καλλιέργεια δημητριακών και λαχανικών. Οι καλλιέργειες διαχειρίζονται από τη μεγαλύτερη γεωργική εταιρεία της Σερβίας, τη "PKB Beograd", η οποία παρέχει σχεδόν αποκλειστικά τροφή για 2 εκατομμύρια ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου. Έτσι το Παντσεβάτσκι Ριτ είναι κοινώς γνωστή ως Σιτοβολώνας του Βελιγραδίου. Η κτηνοτροφία είναι επίσης πολύ εντατική, όπως και η αλιεία και το κυνήγι.

Πολλά ελισσόμενα κανάλια και βάλτοι παραμένουν στο βάλτο: τα αργά ρέματα Βιζέλι, Ντουνάβατς, Σίμπνιτσα, Μπούτους, Ρογκόζνιτσα, Μπουκ, Μπελανός και Σέμπες, και οι μεγάλοι βάλτοι Ρέβα, Βελίκο Μπλάτο (με έκταση 2 τ.χλμ.), Σέμπες και Σιρόκα Μπμπάρα. Στο νότο, η περιοχή τελειώνει με ένα ποτάμιο νησί (αντά) Κόζαρα (0.44 τ.χλμ.) και το νοτιοδυτικό μέρος κατέχεται από το υγρότοπο Μπελγιάριτσα.

Άγρια ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βαλτώδης γη είναι ο φυσικός οικότοπος για τους αγριόχοιρους και το Παντσεβάτσκι Ριτ είναι η θέση του μεγαλύτερου πληθυσμού αγριόχοιρων στην επικράτεια του Βελιγραδίου και πιθανώς σε ολόκληρη τη Σερβία. Είναι ιδιαίτερα πολυάριθμοι στην περιοχή που οριοθετείται από τη γέφυρα Πούπιν, την Τσρβένκα, τη Μπόρτσα και τη Παντίνσκα Σκέλα. Τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς οι οικισμοί διευρύνθηκαν, τα μονοπάτια φυσικής περιαγωγής των αγριόχοιρων διασταυρώθηκαν από τα σπίτια ή τους δρόμους. Καθώς η περιοχή είναι γεωργική, τρέφονται με τις καλλιέργειες (σιτάρι, καλαμπόκι) και τις ρίζες τους, αλλά και με τα ψάρια και τα κοχύλια που βρίσκονται σε άφθονους αριθμούς στις όχθες του Δούναβη.[1]

Στο Παντσεβάτσκι Ριτ υπάρχουν δύο επίσημες, χωρίς φράχτες περιοχές κυνηγιού. Ο ένας ονομάζεται με τον ίδιο τρόπο, ενώ ο άλλος ονομάζεται απλά Ριτ. Ο Ριτ βρίσκεται κοντά στην Παντίνσκα Σκέλα, που απέχει 15 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι κατά μήκος του Ζρενιανίνσκι πουτ. Καλύπτει μια έκταση 82.63 τ.χλμ., εκ των οποίων τα 05 τ.χλμ. είναι μια φασιανθρία. Τα ζώα που εκτρέφονται στην εγκατάσταση περιλαμβάνουν ελάφια, λαγούς, ορτύκια, αγριόπαπια, χήνα και 13.000 φασιανοί ετησίως.[2]

Γειτονιές και οικισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ η περιοχή ήταν σχεδόν ακατοίκητη πριν το 1945, σήμερα η πληθυσμιακή πυκνότητα της περιοχής είναι πάνω από το Σερβικό μέσο όρο, καθώς μερικά από τα γρηγορότερα αναπτυσσόμενα προάστια του Βελιγραδίου (Μπόρτσα, Παντίνσκα Σκέλα και Κρνιάτσα) έχουν χτιστεί εκεί.

Οι γειτονιές του αστικού Βελιγραδίου στο Παντσεβάτσκι Ριτ είναι οι εξής:

Οι οικισμοί και γειτονιές του υποαστικού Βελιγραδίου στο Παντσεβάτσκι Ριτ είναι οι εξής:

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή είχε το δικό της δήμο το 1955-1965 (μέχρι το 1955 είχε τέσσερις δήμους: τους Μπόρτσα, Όβτσα, Παντίνσκα Σκέλα και Κρνιάτσα που συγχωνεύθηκαν σε ένα δήμο, τον Κρνιάτσα, το 1955 που με τη σειρά του προσαρτήθηκε στην Παλιλούλα το 1965).

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, υπάρχει μια πρόταση ότι η περιοχή πρέπει να γίνει και πάλι χωριστός δήμος με το όνομα Ντουνάβσκι Βένατς. Αρχίζοντας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η έννοια της περιοχής στην αριστερή όχθη του Δούναβη που έχει διασπαστεί από τον δήμο Παλιλούλα απέκτησε ορμή μέχρι το 2005 όπου η Δημοτική Συνέλευση της Παλιλούλα τελικά αποδέχθηκε τη στήριξη του κινήματος. Ο προτεινόμενος νέος δήμος, αν γίνει δεκτός και επιβεβαιωθεί από την Συνέλευση της Πόλης του Βελιγραδίου, θα έχει έκταση 407 τ.χλμ. και πληθυσμό 70-80.000 κατοίκων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]