Πανεπιστήμιο του Νανκάι
Πανεπιστήμιο του Νανκάι | |
---|---|
南开大学 | |
Είδος | δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο[1], higher education institution directly under Ministry of Education of the People’s Republic of China και vice-ministerial level university |
Γεωγραφικές συντεταγμένες | 39°6′4″N 117°9′53″E |
Διοικητική υπαγωγή | Τιεντσίν |
Χώρα | Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας |
Έναρξη κατασκευής | 1919 |
Ιστότοπος | |
Επίσημος ιστότοπος | |
Πολυμέσα | |
δεδομένα (π) |
Το Πανεπιστήμιο του Νανκάι είναι δημόσιο πανεπιστήμιο στο Τιαντζίν της Κίνας. Συνδέεται με το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας. Το πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος του σχεδίου 211, του έργου 985 και της διπλής κατασκευής πρώτης κατηγορίας[2][3].
Το Πανεπιστήμιο του Νανκάι ιδρύθηκε το 1919 ως ιδιωτική Σχολή Νανκάι από τους Γιαν Ζιου και Ζανγκ Μπολίνγκ. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Σινοϊαπωνικού Πολέμου από το 1937 έως το 1945, το Πανεπιστήμιο Νανκάι, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο Τσινγκουά συγχωνεύτηκαν και σχημάτισαν το Εθνικό Προσωρινό Πανεπιστήμιο Τσανγκσά, το οποίο αργότερα μετακόμισε στην πόλη Κουνμίνγκ και μετονομάστηκε σε Εθνικό Νοτιοδυτικό Συνδεδεμένο Πανεπιστήμιο (西南联大). Στις 25 Δεκεμβρίου 2000, το Κρατικό Υπουργείο Παιδείας υπέγραψε συμφωνία με τη Δημοτική Κυβέρνηση του Τιαντζίν για την από κοινού ίδρυση και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Νανκάι.
Στους αποφοίτους του Νανκάι περιλαμβάνονται ο πρώτος πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τσου Εν Λάι, ο μαθηματικός Σίινγκ-Σεν Τσερν και οι νομπελίστες Τσεν Νινγκ Γιανγκ και Τσουνγκ-Ντάο Λι[4][5][6][7].
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]1919-1937
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε ως ιδιωτικό ίδρυμα το 1919[8]. Το Νανκάι ήταν σχετικά μικρό όταν ιδρύθηκε, εν μέρει επειδή δεν λάμβανε κρατική επιδότηση αλλά χρηματοδοτούνταν από ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις και τοπικούς επιχειρηματίες, διαθέτοντας μόνο 3 τμήματα (φιλελεύθερες τέχνες, επιστήμες και εμπόριο) και 96 φοιτητές[9]. Διακρινόταν ιδιαίτερα για τα μαθήματά του που διδάσκονταν στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιώντας ξένα προγράμματα σπουδών και εγχειρίδια[10]
Το γνωστό Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών του Νανκάι ιδρύθηκε το 1927 και σύντομα έγινε ένα από τα πιο γνωστά[11] στην Κίνα καθώς ήταν ο πρώτος μη ξένος φορέας που υπολόγισε έναν κινεζικό δείκτη τιμών καταναλωτή[12] .
Ως το 1937, το Νανκάι είχε γίνει ένα πανεπιστήμιο που περιλάμβανε 3 κολέγια, 13 τμήματα και 2 ερευνητικά ινστιτούτα, με 429 φοιτητές και 110 μέλη ΔΕΠ και προσωπικό[9].
Είχε το παρατσούκλι «το Βόρειο Άστρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»[13].
1937-1949
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τον Ιούλιο του 1937, κατά τη διάρκεια του σινοϊαπωνικού πολέμου, η πανεπιστημιούπολη Νανκάι υπέστη σοβαρές ζημιές από τους ιαπωνικούς βομβαρδισμούς.[14][15][16][17][18][19][20][21] Περίπου τα δύο τρίτα των σχολικών κτιρίων του Νανκάι, συμπεριλαμβανομένης της βιβλιοθήκης του, καταστράφηκαν από τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό. Ορισμένα από τα αντικείμενα της σχολής, μεταξύ των οποίων και η πανεπιστημιακή καμπάνα,[22][23][24] λεηλατήθηκαν και παραμένουν μέχρι σήμερα σε ιαπωνικά μουσεία.
Τον Αύγουστο του 1937, ακόμα κατά τη διάρκεια του σινοϊαπωνικού πολέμου, το Πανεπιστήμιο του Νανκάι, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο του Τσινγκουά ενώθηκαν για να σχηματίσουν το Εθνικό Προσωρινό Πανεπιστήμιο της Τσανγκσά, το οποίο αργότερα μετακόμισε στο Κουνμίνγκ και μετονομάστηκε σε Εθνικό Νοτιοδυτικό Συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο.[25][26][27][28] Στις 2 Απριλίου, μετονομάστηκε σε "Εθνικό Νοτιοδυτικό Συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο."[27] Το 1946, μετά τον πόλεμο, το Νανκάι επέστρεψε στο Τιαντζίν και μετεξελίχθηκε σε εθνικό πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση.[29] Εκείνη την εποχή, το Νανκάι είχε τέσσερις σχολές (Ελευθέρων Τεχνών, Επιστημών, Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών και Μηχανικών) και 16 τμήματα[30].
949-1966
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μετά την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το Νανκάι αναδιαμορφώθηκε και έγινε ένα ολοκληρωμένο πανεπιστήμιο με έμφαση στις τέχνες και τις επιστήμες, με 14 τμήματα και 3 επαγγελματικές ειδικότητες συνολικά[9].
1966-1976
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Από το 1966 έως το 1976, η κανονική ζωή στη Σχολή διακόπηκε λόγω της Πολιτιστικής Επανάστασης [9]. Το 1976, σημειώθηκε ένας καταστροφικός σεισμός στο Τανγκσάν, στα σύνορα με το Τιαντζίν, προκαλώντας ποικίλου βαθμού ζημιές στα κτίρια της Σχολής [9].
1976-σήμερα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τον Φεβρουάριο του 1978, το Κρατικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναλάβει και να δημιουργήσει εθνικά κολέγια-κλειδιά, με το Πανεπιστήμιο του Νανκάι να χαρακτηρίζεται ως το πρώτο εθνικό κολλέγιο-κλειδί[31].
Μετά το 1980, το Νανκάι πρόσθεσε μια σειρά από νέες ειδικότητες και ινστιτούτα. Στις τέχνες, δημιουργήθηκαν εφαρμοσμένες ειδικότητες για τη χρηματοδότηση και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών επαναλειτούργησε το 1983, ενώ στις Επιστήμες, προστέθηκαν διεπιστημονικές, οριακές και υψηλές και νέες τεχνολογικές ειδικότητες.
Το Νανκάι ήταν από τα πρώτα πανεπιστήμια στην Κίνα που άνοιξαν τις πόρτες τους για φοιτητές από την Αμερική τη δεκαετία του '80.[32] Το 1989, το πανεπιστήμιο διατάχθηκε από το γραφείο δημόσιας ασφάλειας του Τιαντζίν να στείλει δύο Αμερικανούς πίσω στην πατρίδα τους, μετά την αύξηση των πολιτικών εντάσεων λόγω διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας[33].
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Πανεπιστήμιο του Νανκάι είχε εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πανεπιστήμιο που περιλαμβάνει ανθρωπιστικές επιστήμες, φυσικές επιστήμες, εφαρμοσμένες επιστήμες, βιοεπιστήμες, διοίκηση και τέχνη.
Το 1994, το Κολέγιο Εξωτερικού Εμπορίου του Τιαντζίν συγχωνεύθηκε στο πανεπιστήμιο του Νανκάι. Το 1999, στο πλαίσιο των συνδυασμένων προσπαθειών του Νανκάι και του TEDA, ιδρύθηκε το Κολέγιο TEDA. Το 2000, το κρατικό υπουργείο Παιδείας υπέγραψε συμφωνία με τη δημοτική κυβέρνηση του Τιαντζίν για την από κοινού ίδρυση και ανάπτυξη του πανεπιστημίου του Νανκάι. Η πειραματική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Νανκάι και του Πανεπιστημίου του Τιαντζίν ξεκίνησε με βάση την αρχή της ανεξάρτητης λειτουργίας των σχολείων και της στενής συνεργασίας. Το 2002, στο πλαίσιο των συνεργατικών προσπαθειών του Nankai, της κυβέρνησης του Σεντζέν και του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, ιδρύθηκε στο Σεντζέν το κολέγιο χρηματοοικονομικής μηχανικής.
Τον Μάιο του 2006, ο πρόεδρος του Νανκάι, Ράο Ζίχε, προκήρυξε 15 από τις 21 θέσεις πρυτάνεων των κολεγίων του πανεπιστημίου, αναπληρώνοντας θέσεις κλειδιά σε μια προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πανεπιστημίου[34].
Τον Φεβρουάριο του 2015, μετά από άρθρα στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και δηλώσεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να «καθαριστούν από τα φιλελεύθερα δυτικά εγχειρίδια και άλλες ιδεολογικές αιρέσεις», ο πρόεδρος του Νανκάι Γκονγκ Κε δήλωσε δημοσίως: «Πρόσφατα, διάβασα στο διαδίκτυο ανθρώπους που λένε ότι οι τάξεις των ακαδημαϊκών θα πρέπει να καθαριστούν, να εξαγνιστούν και να διορθωθούν. Δεν συμφωνώ με αυτό. Αυτή ήταν η νοοτροπία του 1957 ή του 1966« και “Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε αυτή την ιστορία των ”αριστερών" λαθών κατά των διανοουμένων"[35][36].
|
Πανεπιστημιούπολη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πανεπιστήμιο του Νανκάι περιλαμβάνει τρεις πανεπιστημιουπόλεις. Την Μπαλιτάι, την Τζινάν και την ΤΕΔΑ.[37] Η συνολική έκταση της τοπικής πανεπιστημιούπολης είναι 456,1 και η έκταση των κτιρίων 136,8 εκτάρια[38].
Πανεπιστημιούπολη Μπαλιτάι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η πανεπιστημιούπολη Μπαλιτάι ήταν η πρώτη πανεπιστημιούπολη του Νανκάι. ιδρύθηκε το 1919 και βρίσκεται στο Μπαλιτάι στην περιοχή Νανκάι της Ταϊτζίν. Η πανεπιστημιούπολη φιλοξενεί 10 κολέγια, συγκεκριμένα το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το Τμήμα Λογοτεχνίας, το Τμήμα Χημείας, το Τμήμα Μαθηματικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Φυσικής, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, το Τμήμα Επιστημών Ζωής και το Ινστιτούτο Ιαπωνικών Σπουδών[39].
Πανεπιστημιούπολη Τζινάν
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η πανεπιστημιούπολη Τζινάν είναι η πιο πρόσφατη πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου του Νανκάι. Άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2015 και βρίσκεται στην περιοχή Τζινάν. Η πανεπιστημιούπολη φιλοξενεί 14 κολέγια, τη Σχολή Τσου Εν Λάι της Κυβέρνησης, το Κολέγιο Τουρισμού και Διαχείρισης Υπηρεσιών, την Ιατρική Σχολή, το Κολέγιο Φαρμακευτικής, τη Νομική Σχολή, το Κολέγιο Κινεζικής Γλώσσας και Πολιτισμού, τη Φιλοσοφική Σχολή, το Κολέγιο Ιστορίας, το Κολέγιο Μηχανικών Υπολογιστών και Ελέγχου, το Κολέγιο Ηλεκτρονικών Πληροφοριών και Οπτικής Μηχανικής, τη Σχολή Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, τη Σχολή Οικονομικών και το Κολέγιο Λογισμικού[40].
Πανεπιστημιούπολη TEDA
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η πανεπιστημιούπολη TEDA βρίσκεται επίσης στη νέα περιοχή Μπινχάι και φιλοξενεί το Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών και Βιοτεχνολογίας TEDA και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής TEDA.[41]
Ακαδημαϊκές σπουδές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Νανκάι είναι ένα διεπιστημονικό πανεπιστήμιο που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας.
Διδασκαλία και μάθηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πανεπιστήμιο διαθέτει ακαδημαϊκά προγράμματα που καλύπτουν τις ανθρωπιστικές, φυσικές και τεχνολογικές επιστήμες, τις επιστήμες της ζωής, τις ιατρικές επιστήμες και τις τέχνες, με ίση ισορροπία μεταξύ των επιστημών και των ελεύθερων τεχνών[42].
Τα ακαδημαϊκά προγράμματα του Νανκάι λειτουργούν με ημερολόγιο εξαμήνου, με δύο εξάμηνα. Το πρώτο αρχίζει στις αρχές Σεπτεμβρίου και λήγει στις αρχές Ιανουαρίου και το δεύτερο αρχίζει στις αρχές Φεβρουαρίου και λήγει στις αρχές Ιουλίου. Στη συνέχεια, οι χειμερινές διακοπές συνήθως κυμαίνονται από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου και οι θερινές διακοπές από τις αρχές Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου[43].
Το Νανκάι, το 2013, διέθετε 22 Κολέγια και Σχολές και προσέφερε 79 προγράμματα πτυχίου, 231 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και 172 διδακτορικά προγράμματα. Οι συνολικές εγγραφές ανέρχονταν σε περίπου 12.000 προπτυχιακούς φοιτητές και 11.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Από τον συνολικό φοιτητικό πληθυσμό, το 10% ήταν ξένοι φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου.
Το 2018 το πανεπιστήμιο προσέφερε συνολικά 80 προπτυχιακά προγράμματα, 231 μεταπτυχιακά και 172 διδακτορικά προγράμματα και 28 μεταδιδακτορικούς ερευνητικούς σταθμούς. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών πλήρους φοίτησης ήταν 24.525. Το ακαδημαϊκό προσωπικό αποτελούνταν από 1.986 διδάσκοντες πλήρους απασχόλησης, με 214 καθηγητές και 805 αναπληρωτές καθηγητές[38].
Το Νανκάι προσφέρει διάφορες υποτροφίες, μεταξύ των οποίων η υποτροφία της κινεζικής κυβέρνησης για ξένους φοιτητές[44], η υποτροφία CSC για Αμερικανούς φοιτητές[45], η υποτροφία της κυβέρνησης του Τιαντζίν[46]], η υποτροφία του Ινστιτούτου Κομφούκιος[48] και η υποτροφία του Πανεπιστημίου του Νανκάι[47].
Το Νανκάι προσφέρει επίσης διάφορα προγράμματα υποτροφιών για την υποστήριξη των διεθνών ανταλλαγών και φιλοξενεί διάφορα διεθνή προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών[48].Τα ευρύτατα διεθνή προγράμματα του Νανκάι οργανώνονται μέσω του Διεθνούς Γραφείου. Το πανεπιστήμιο έχει συνάψει συνεργασίες με περισσότερα από 300 ξένα πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα, μεταξύ άλλων ένα πρόγραμμα κινεζικής γλώσσας για δημοτικά σχολεία με σχολεία στις ΗΠΑ, το οποίο ξεκίνησε το 2009.[49][50][51][52] Το 2010 άρχισε το πρόγραμμα ανταλλαγών ΗΠΑ-Κίνας Study International, με το σχέδιο να στείλει 100.000 Αμερικανούς φοιτητές στην Κίνα σε διάστημα τεσσάρων ετών. Οι πρώτοι φοιτητές στάλθηκαν στο πανεπιστήμιο του Νανκάι το φθινόπωρο του 2010.
Το 2012 το Νανκάι προσκλήθηκε να γίνει το 35ο μέλος του Παγκόσμιου Φόρουμ Ηγετών Πανεπιστημίων (GULF), μιας παγκόσμιας κοινότητας πανεπιστημίων υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων διάσημων μελών όπως το Πανεπιστήμιο Γέιλ, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης[53].
Έρευνα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πανεπιστήμιο έχει καθιερώσει ευρείες διεθνείς ανταλλαγές και σχέσεις συνεργασίας με περισσότερα από 200 πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι Νομπελίστες Τσεν Νινγκ Γιανγκ, Τσουνγκ-Ντάο Λι, Σάμιουελ Τσάο Τσουνγκ Τινγκ, Ρόμπερτ Α. Μούντελ και Ράινχαρντ Σέλτεν, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Κορέας Κιμ Νταε Τζουνγκ και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ έχουν ανακηρυχθεί επίτιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Νανκάι[54].
Τον Νοέμβριο του 2016, ο Ρόμπερτ Φ. Ενγκλ, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Οικονομικών το 2003, έγινε επίτιμος καθηγητής στο Νανκάι[55].
Πολλοί άλλοι παγκοσμίως γνωστοί επιστήμονες και επιχειρηματίες έχουν προσκληθεί ως επισκέπτες καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Νανκάι. Ο Δρ Χενγκ-Κανγκ Σανγκ επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ιδρύσει το Κολέγιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης το 1987. Το Πανεπιστήμιο του Νανκάι, πόλος έλξης για ταλαντούχους μαθηματικούς γνωστούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα κέντρα μαθηματικών παγκοσμίως.
Το Νανκάι ίδρυσε εννέα Ινστιτούτα Κομφούκιου σε όλο τον κόσμο[56].
Επιστήμονες από το Νανκάι συμμετείχαν σε διάφορες επιστημονικές ανακαλύψεις και σημαντικές εξελίξεις.[57][58][59]
Κατάταξη και φήμη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Πανεπιστήμιο του Νανκάι κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων πανεπιστημίων στην Κίνα, με εξαιρέσεις το 2017 και το 2018.[6] Στην κατάταξη των 50 κορυφαίων πανεπιστημίων στην Κίνα που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Ρένμιν της Κίνας τον Ιούνιο του 2011, κατατάσσεται στη 10η θέση[5]. Στην κατάταξη του Νετμπίγκ του 2011 κατατάσσεται επίσης στη 10η θέση. Στην Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων της QS του 2013 κατατάσσεται στην 62η θέση μεταξύ των ασιατικών πανεπιστημίων και στην 11η θέση στην Κίνα.[6] Στην κινεζική κατάταξη πανεπιστημίων πρώτης κατηγορίας του 2012 από τον Γου Σούλιαν (Wu Shulian) της Ακαδημίας Διοίκησης της Κίνας, κατατάχθηκε στην 8η θέση.[7] ] Στην κατάταξη CWTS του Λάιντεν το 2013, κατατάχθηκε στην 53η θέση μεταξύ των πανεπιστημίων του κόσμου, και στην 1η θέση στην Κίνα[60]. Στην κατάταξη Nature Index Global 2014, κατατάχθηκε στην 83η θέση μεταξύ των πανεπιστημίων του κόσμου, και στην 7η θέση στην Κίνα[61].
Κατατάξεις τμημάτων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πανεπιστήμιο είναι επίσης ιδιαίτερα αναγνωρισμένο για τα υψηλής ποιότητας προπτυχιακά του προγράμματα.[62] Τα προγράμματα μαθηματικών, χημείας,[63] ιστορίας, επιχειρήσεων και οικονομικών του Νανκάι είναι από τα καλύτερα στην Κίνα.[62][64][65]
Ο Τσέρν, Σιίνγκ-Σεν ίδρυσε το μεγαλύτερο ινστιτούτο μαθηματικών στον κόσμο (όσον αφορά την επιφάνεια των γραφείων) στο Πανεπιστήμιο Νανκάι.[66]
Κτίρια των διαφόρων Σχολών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
|
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Τσου Εν Λάι
- Σίινγκ-Σεν Τσερν
- Τσεν Νινγκ Γιανγκ
- Τσουνγκ Ντάο Λι
- Β΄ Σινοϊαπωνικός Πόλεμος
- Σεισμός του Τανγκσάν (1976)
- Πολιτιστική Επανάσταση
Βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Wu, Wen-tsun· Hu, Guo-ding (9 Σεπτεμβρίου 1993). Computer Mathematics - Proceedings Of The Special Program At Nankai Institute Of Mathematics. World Scientific. ISBN 978-981-4552-51-6.
- Song, Xing-chang (1 Νοεμβρίου 1989). Integrable Systems: Nankai Lectures On Mathematical Physics 1987. World Scientific. ISBN 978-981-4644-09-9.
- Liu, Chungen· Long, Yiming (2010). Progress in Variational Methods: Proceedings of the International Conference on Variational Methods, Tianjin, China, 18-22 May 2009. World Scientific. ISBN 978-981-4327-84-8.
- Suzuki, Shin'ichi· McCulloch, Gary (29 Ιουνίου 2021). The Routledge Encyclopedia of Modern Asian Educators: 1850–2000. Routledge. ISBN 978-1-317-39113-5.
- Ying, Ma· Trautwein, Hans-Michael (5 Μαρτίου 2013). Thoughts on Economic Development in China. Routledge. ISBN 978-1-135-07589-7.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2019.
- ↑ «Nankai University». China Admissions. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2020.
- ↑ «教育部 财政部 国家发展改革委 关于公布世界一流大学和一流学科建设高校及建设 学科名单的通知 - 中华人民共和国教育部政府门户网站». www.moe.gov.cn.
- ↑ «Renmin University of China Higher Education Research». plan.ruc.edu.cn (στα Κινεζικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2011.
- ↑ 5,0 5,1 «Netbig 2011 Chinese University Ranking». rank2011.netbig.com (στα Κινεζικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2011.
- ↑ 6,0 6,1 6,2 «QS World University Rankings». topuniversities.com.
- ↑ 7,0 7,1 «List of the first-class Chinese Universities 2012». qq.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2012.
- ↑ 梁吉生 (Μαρτίου 2005). 逝去的大学. 北京: 同心出版社. ISBN 9787805939537.
- ↑ 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 南开大学校史编写组 (Οκτωβρίου 1989). 南开大学校史. 天津: 南开大学出版社.
- ↑ «Nankai University». en.nankai.edu.cn. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023.
- ↑ «中国经济研究中心». www.ciids.cn. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023.
- ↑ «提示信息». www.nankai.edu.cn.
- ↑ 南开大学校史研究室 (2014-07-16). «不能忘却的历史——南开大学被炸77周年祭». 南开大学报.
- ↑ China Information Service (1938). Bulletin. σελ. 28.
- ↑ Epstein, Israel (1939). The people's war. V. Gollancz. σελ. 51.
- ↑ Epstein, Israel (2005). My China Eye: Memoirs of a Jew and a Journalist. Long River Press. σελίδες 69–. ISBN 978-1-59265-042-2.
- ↑ The China Magazine. Chinese News Service. 1946. σελ. 25.
- ↑ China Magazine. Chinese News Service. 1946. σελ. 25.
- ↑ Shih, Hu (1 Φεβρουαρίου 2013). English Writings of Hu Shih: Literature and Society. Springer Science & Business Media. σελίδες 164–. ISBN 978-3-642-31184-0.
- ↑ Winchester, Simon (25 Σεπτεμβρίου 2008). Bomb, Book and Compass: Joseph Needham and the Great Secrets of China. Penguin UK. σελίδες 65–. ISBN 978-0-14-188989-4.
- ↑ Richard J. Meyer (2009). Jin Yan: The Rudolph Valentino of Shanghai. Hong Kong University Press. σελίδες 66–. ISBN 978-962-209-586-1.
- ↑ «中央社对天津战事的报道». 申报. 中央社 (天津). 1937-07-30.
- ↑ «日机继续轰炸南开». 申报. 中央社 (天津): σελ. 第四版. 1937-07-31.
- ↑ 中央日报社 (1937-07-31). «中央日报社评:南开精神». 中央日报.
- ↑ 彭未风; 刘德胜; 唐瑶 (2015-06-28). «天津高等教育变迁史». 每日新报.
- ↑ 南开大学校长办公室 (Ιουλίου 1995). 日军毁掠南开暴行录. 天津: 南开大学出版社.
- ↑ 27,0 27,1 清华大学校史研究室 (2006). 清华漫话. 北京: 清华大学出版社. σελίδες 29–33. ISBN 978-730-212-865-6.
- ↑ 方惠坚,张思敬 (2001). 清华大学志(下册). 北京: 清华大学出版社. σελίδες 678–694. ISBN 7-302-04319-1.
- ↑ 江沛 (2011). «蒋介石与张伯苓及南开大学». 民国档案 (1): 69–79.
- ↑ 王文俊 (1989年). 南开大学校史资料选:1919-1949. 天津: 南开大学出版社. σελ. 913.
- ↑ 天津通志. 天津: 天津市地方志编修委员会办公室. 2007.
- ↑ Neuffer, Elizabeth (5 January 1986). «New York Times: China opens up to Americans». The New York Times. https://www.nytimes.com/1986/01/05/education/china-opens-up-to-americans.html. Ανακτήθηκε στις 19 July 2018.
- ↑ Bernstein, Richard (28 June 1989). «New York Times: Beijing orders 2 more Americans to Leave China». The New York Times. https://www.nytimes.com/1989/06/28/world/beijing-orders-2-more-americans-to-leave-china.html. Ανακτήθηκε στις 19 July 2018.
- ↑ Xin, Hao; Normile, Dennis (11 January 2008). «Gunning for the Ivy League» (στα αγγλικά). Science 319 (5860): 148–151. doi: . ISSN 0036-8075. PMID 18187632.
- ↑ Buckley, Chris (February 10, 2015). «University President Sees Echoes of Cultural Revolution in New Campaign» (στα αγγλικά). Sinosphere Blog. https://sinosphere.blogs.nytimes.com/2015/02/10/university-president-sees-echoes-of-cultural-revolution-in-new-campaign/. Ανακτήθηκε στις 19 July 2018.
- ↑ Buckley, Chris (February 13, 2015). «Chinese President Returns to Mao's (and His) Roots in Yan'an» (στα αγγλικά). Sinosphere Blog. https://sinosphere.blogs.nytimes.com/2015/02/13/chinese-president-returns-to-maos-and-his-roots-in-yanan/. Ανακτήθηκε στις 19 July 2018.
- ↑ «Nankai Campus». Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2018.
- ↑ 38,0 38,1 «Facts and Figures». nankai.en.school.cucas.cn. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2018.
- ↑ «八里台校区-南开大学接待服务中心». nkjd.nankai.edu.cn. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023.
- ↑ «津南校区-南开大学接待服务中心». nkjd.nankai.edu.cn. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023.
- ↑ «泰达学院». teda.nankai.edu.cn. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023.
- ↑ «School of Literature Nankai University». wxy.nankai.edu.cn. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023.
- ↑ «Nankai University Academic Calendar». Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2018.
- ↑ «Chinese Government Scholarship». Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2018.
- ↑ «CSC Scholarship for American Students». Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2018.
- ↑ «Tianjin Government Scholarship». Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2018.
- ↑ «Nankai University Scholarship». Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2018.
- ↑ «Nankai University Student Exchange». Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2018.
- ↑ Pomfret, John (27 July 2008). «A Long Wait at the Gate to Greatness» (στα αγγλικά). The Washington Post. ISSN 0190-8286. https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/07/25/AR2008072502255.html. Ανακτήθηκε στις 19 July 2018.
- ↑ Hill, David (27 August 2009). «Elementary School Expands Chinese Program» (στα αγγλικά). The Washington Post. ISSN 0190-8286. https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/08/26/AR2009082602045.html. Ανακτήθηκε στις 19 July 2018.
- ↑ «Nankai University exchange programs». Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2018.
- ↑ «Nankai University partners». Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2018.
- ↑ «Nankai University International Organizations». Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2018.
- ↑ «Nankai Scholars». Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2018.
- ↑ 冯紫煜. «Nobel prize winner to educate students in Tianjin». www.chinadaily.com.cn. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2018.
- ↑ «南开大学国际合作与交流处». international.nankai.edu.cn. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2023.
- ↑ «Financial Times: Worth Watching (Liquorice Cancer Care)». Financial Times. 5 June 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις December 10, 2022. https://ghostarchive.org/archive/20221210/https://www.ft.com/content/6a18cc4e-f4b4-11da-86f6-0000779e2340. Ανακτήθηκε στις 19 July 2018.
- ↑ «The Washington Post: What's Not to Like About a Graphene Spacecraft?». The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/news/innovations/wp/2015/06/04/whats-not-to-like-about-a-graphene-spacecraft-that-flies-by-starlight-plenty/. Ανακτήθηκε στις 19 July 2018.
- ↑ «Talk about mind control: Chinese develop a car operated by brain waves» (στα αγγλικά). Washington Post. https://www.washingtonpost.com/national/health-science/talk-about-mind-control-chinese-develop-a-car-operated-by-brain-waves/2015/12/09/1edb760a-9df1-11e5-bce4-708fe33e3288_story.html. Ανακτήθηκε στις 19 July 2018.
- ↑ «Leiden Ranking». Universiteit Leiden Centre for Science and Technology Studies. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2013.
- ↑ «Nature Index Global 2014». Nature (Nature Publishing Group) 515 (7526): S98–S108. 2014. doi: . PMID 25390156.
- ↑ 62,0 62,1 «2021 china university major rankings». www.shanghairanking.cn. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2022.
- ↑ Zhao, Dongbing; Xu, Jialiang; Bu, Xian-He; Chen, Jun (2019-11-01). «Materials chemistry at Nankai University: A special issue dedicated to the 100th anniversary of Nankai University» (στα αγγλικά). Science China Materials 62 (11): 1505–1506. doi: . ISSN 2199-4501. https://doi.org/10.1007/s40843-019-1197-4.
- ↑ «2021 china's best subject ranking». www.shanghairanking.cn. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2022.
- ↑ «Nankai university ShanghaiRanking». www.shanghairanking.cn. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2022.
- ↑ «陈省身数学研究所». www.cim.nankai.edu.cn. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2023.