Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου
Univerzitet Crne Gore
ΤύποςΔημόσιο
Ίδρυση29 Απριλίου 1974, πριν 49 έτη (1974-04-29)
Προϊστάμενος ιδρύματοςΚαθ. Βλαντίμιρ Μπόζοβιτς
(πρύτανης)
Ακαδημαϊκό προσωπικό850 (τακτικό)
Φοιτητές21,595
ΤοποθεσίαΠοντγκόριτσα, Μαυροβούνιο
Χρώματα
  Μπλε και λευκό
Ιστότοποςucg.ac.me

Το Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου (μαυροβουνιακά και σερβικά: Универзитет Црнe Горe / Univerzitet Crne Gore) είναι ένα εθνικό δημόσιο πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Μαυροβούνιο.

Η κεντρική διοίκηση του πανεπιστημίου καθώς και η πλειονότητα των σχολών που το απαρτίζουν βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας Ποντγκόριτσα, ενώ άλλες σχολές βρίσκονται στις πόλεις Νίκσιτς, Τσέτινιε και Κότορ. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα ιδρύθηκε το 1974 και αυτήν τη στιγμή είναι οργανωμένο σε 19 διαφορετικές σχολές. Αποτελεί το αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας.[1]

Νομική Σχολή, Ποντγκόριτσα
Σχολή Καλών Τεχνών, Τσέτινιε
Ναυτιλιακή Σχολή, Κότορ

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου ιδρύθηκε στις 29 Απριλίου 1974[1] στο τότε Τίτογκραντ και νυν Ποντγκόριτσα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου, όπως ονομαζόταν τότε. Την ίδια χρονιά, υπογράφηκε Συμφωνία Σύνδεσης με το Πανεπιστήμιο του Τίτογκραντ από τους ακόλουθους φορείς:

  • τρεις σχολές: Οικονομική Σχολή, Τμήμα Μηχανικών και Νομική Σχολή από την πρωτεύουσα Τίτογκραντ,
  • δύο κολέγια: το Παιδαγωγικό Κολέγιο από την πόλη Νίκσιτς και το Κολέγιο Ναυτιλιακών Σπουδών από την πόλη Κότορ,
  • τρία ανεξάρτητα επιστημονικά ινστιτούτα: τα ινστιτούτα Ιστορίας, Γεωργίας και Βιολογικής και Ιατρικής Έρευνας, όλα από το Τίτογκραντ.

Έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του, το εκπαιδευτικό ίδρυμα άλλαξε το όνομά του σε Πανεπιστήμιο Βέλκο Βλαχοβιτς προς τιμήν του κομμουνιστή ακτιβιστή από το Μαυροβούνιο, ο οποίος συμμετείχε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πέθανε το ίδιο έτος. Η δεκαετία του 1970 ήταν μια δεκαετία εκθετικής αύξησης σε αριθμό ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Εκτός από το πανεπιστήμιο του Τίτογκραντ, άνοιξαν τις πύλες τους άλλα πανεπιστήμια στο Όσιγιεκ, τη Ριέκα, το Σπλιτ, τη Μπάνια Λούκα, το Μόσταρ, το Μάριμπορ, τη Μπίτολα, το Κραγκούγιεβατς και την Τούζλα. Το 1992, το πανεπιστήμιο έλαβε το σημερινό του όνομα, δηλαδή Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα του πανεπιστημίου βρίσκεται στην Ποντγκόριτσα, την πρωτεύουσα της χώρας, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 190.000 κατοίκους. Οι περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου βρίσκονται στην Ποντγκόριτσα, ενώ άλλες σχολές έχουν ανοίξει και λειτουργούν στις πόλεις Νίκσιτς, Τσέτινιε και Κότορ.

Το πανεπιστήμιο περιλαμβάνει σχολές, ινστιτούτα και κολέγια, καθώς και διοικητικά όργανα. Το πανεπιστήμιο διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ η διαχείρισή του γίνεται από τον Πρύτανη. Το ανώτατο ακαδημαϊκό σώμα του είναι η Γερουσία του Πανεπιστημίου. Οι επικεφαλής των σχολών είναι οι κοσμήτορες και επικεφαλής των ινστιτούτων είναι οι διευθυντές.

Το βασικό φοιτητικό σώμα είναι το Φοιτητικό Κοινοβούλιο.[2] Εκπρόσωποι των φοιτητών εκλέγονται σε όλα τα όργανα του πανεπιστημίου και των σχολών.

Σχολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο περιλαμβάνει τις ακόλουθες 19 σχολές στις 4 πόλεις που προαναφέρθηκαν:

Μέσα σε κάθε σχολή, υπάρχουν τμήματα και ομάδες μελέτης.

Στο Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου περιλαμβάνονται τρία επιστημονικά ερευνητικά ινστιτούτα:

  • Ινστιτούτο Ιστορίας
  • Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας
  • Ινστιτούτο - Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα και την Καινοτομία

Διδασκαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώην λογότυπο του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου, που χρησιμοποιούνταν έως το 2016.

Το 2017, το Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου αναβάθμισε το σύστημα σπουδών του και υιοθέτησε το νέο σύστημα 3 + 2 + 3 αντί του προηγούμενου συστήματος 3 + 1 + 1 + 3. Επίσης, διακρίνονται οκτώ διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών, το ένα από τα οποία είναι σε διδακτορικό επίπεδο, ενώ επτά από αυτά είναι στο επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών. Όλα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών τριετή. Εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα τα πτυχία στην ιατρική και την οδοντιατρική, τα οποία έχουν διάρκεια έξι χρόνια, ενώ η φαρμακολογία και η αρχιτεκτονική έχουν διάρκεια φοίτησης τα πέντε χρόνια.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ακολουθούν μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών και όλα είναι διετή προγράμματα.

Οι διδακτορικές σπουδές ακολουθούν τις μεταπτυχιακές σπουδές και αποτελούνται όλες από τριετή προγράμματα σπουδών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]