Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ
Universiteit Maastricht
Ίδρυση1976
Φοιτητές21.085
ΤοποθεσίαΜάαστριχτ, Ολλανδία
Ιστότοποςmaastrichtuniversity.nl

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (ολλανδικά: Universiteit Maastricht), ιδρυμένο το 1976, είναι το δεύτερο νεότερο πανεπιστήμιο στην Ολλανδία. Απασχολεί πάνω απο 21.000 φοιτητές και 4.000 υπαλλήλους προς το παρόν, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι Ολλανδοί.

To 2020, 21.085 σπουδαστές σπούδασαν στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, εκ των οποίων 55% ήταν αλλοδαποί, προερχόμενοι απο 123 διαφορετικές χώρες, με το πανεπιστήμιο να απασχολεί πάνω απο 4.000 εργαζόμενους και με έσοδα γύρω στα 477 εκατομμύρια Ευρώ.[1]

Πέρα από τα μαθήματα στην Ολλανδική γλώσσα, προσφέρει επίσης προγράμματα σε Αγγλική γλώσσα, π.χ., στη Σχολή Οικονομικών και Επιχειρηματικής Διοίκησης (Διεθνείς Επιχειρήσεις), στη Σχολή Τεχνών και Πολιτισμού (Ευρωπαϊκές Σπουδές) και στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο. Τα περισσότερα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα που προσφέρει είναι στην Αγγλική γλώσσα.

Το πανεπιστήμιο έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το Πανεπιστήμιο είναι γνωστό για τις εναλλακτικές διαδικασίες διδασκαλίας που προσφέρει, δουλεύοντας με συζητήσεις και ανοιχτά σε διευθετήσεις προβλήματα. Το 2004 το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ κατετάγη πρώτο (από όλα τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια) σε μια έκθεση έρευνας για ποιότητα που εκδόθηκε από το Ολλανδικό Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστήμης (OC&W). Το 2005 η Σχολή των Οικονομικών θεωρήθηκε καλύτερη από την αντίστοιχη σχολή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το σημαίνον Γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Διάφορες άλλες εκδόσεις έχουν επίσης βαθμολογήσει το πανεπιστήμιο ως το καλύτερο στην Ολλανδία. Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο χαίρει αναγνώρισης και από το EQUIS και από το AACSB, σπάνιο κατόρθωμα μεταξύ Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ καθιερώθηκε επίσημα το 1976, όταν, αντιμετωπίζοντας έλλειψη προσωπικού και επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου, η Ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο διεθνές ακαδημαϊκό ίδρυμα για να καλύψει και να επεκτείνει τα κέντρα κατάρτησης ιατρικών σπουδών. Αρκετοί επιφανείς άνθρωποι και πολιτικοι ηγέτες κινητοποιήθηκαν για τη δημιουργία του πανεπιστημίου, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του κόμματος των εργατικών και ιδρυτής Sjeng Tans αλλά και πρώην μέλη του επαρχιακού συμβουλίου της Λιμβουργίας και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Το νέο πανεπιστήμιο θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο για τη διατήρηση του πνευματικού επιπέδου της πόλης και στην ανάδειξη νέων ιατρικών επαγγελματιών.

Το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ υϊοθέτησε ένα πρωτοποριακό σύστημα εκμάθησης, αυτό της εκμάθησης με βάση την εστίαση και επίλυση προβλήματων (Problem based learning)[2]

Σχολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Σχολή Τεχνών και Πολιτισμού
 • Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων
 • Σχολή Γενικών Επιστημών
 • Σχολή Επιστημών Υγείας
 • Νομική Σχολή
 • Ιατρική Σχολή
 • Σχολή Ψυχολογίας
 • Σχολή Επιστημών Ζωής
 • Επιχειρηματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ
 • Μεταπτυχιακή Κυβερνητική Σχολή του Μάαστριχτ
 • Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Μάαστριχτ

Βαθμολογίες, επιτεύγματα και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τους Financial times, η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του πανεπιστημίου βρίσκεται σταθερά μέσα στα 65 καλύτερα της Ευρώπης.[3][4]

Σύμφωνα με την βαθμολογία της Times Higher Education World University Rankings το πανεπιστήμιο είναι μέσα στα 100 καλύτερα όλου του κόσμου, και συγκεκριμένα στην 88ο θέση,[5][6] και το τέταρτο καλύτερο απο τα πανεπιστήμια με λιγότερο απο 50 χρόνια ζωής[5] και 44ο στις σπουδές υγίειας[5].

Σύμφωνα με το U.S. News & World Report το πανεπιστήμιο είναι στη θέση 184 παγκοσμίως και 78o στην Ευρώπη. πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμια κλίμακα, όπως στην ιατρική (θέση 51), στα οικονομικά και στη διοίκηση (θέση 54), στη νευροεπιστήμη (θέση 68), και στη ψυχιατρική και ψυχολογία (θέση 46)[7]

Σύμφωνα με την QS World University Rankings το πανεπιστήμιο είναι στη θέση 169 παγκοσμίως ενώ τα προγράμματα υγίειας και ιατρικής είναι μέσα στα 100 καλύτερα του κόσμου.[8][9]

Στην τελευταία βαθμολογική έκθεση Αρχειοθετήθηκε 2016-09-12 στο Wayback Machine. του τεχνικού πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής για το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016, μετρώντας την ακαδημαϊκή επίδοση 2000 πανεπιστημίωναπο όλο το κόσμο, τοποθέτησε το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ μέσα στα 200 καλύτερα παγκοσμίως, και συγκεκριμένα στη θέση 176 Αρχειοθετήθηκε 2021-04-12 στο Wayback Machine..[10]

Το τμήμα διοίκησης του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ ανήκει σε αυτή την πολύ μικρή ελίτ των πανεπιστημίων που απολαμβάνουν την τριπλή αναγνώριση απο τους οργανισμούς AACSB, EQUIS και AMBA.[11][12] Από τα 13.670 πανεπιστήμια που προσφέρουν διοικητικές σπουδές από όλο το κόσμο, μόνο 74 έχουν κερδίσει αυτή την αναγνώριση.[13][14]

Το πανεπιστήμιο και ορισμένα απο τα προγράμματα του έχουν βραβευτεί απο το NVAO, τον οργανισμό διαπίστευσεις Ολανδικών και Φλαμανδικών πανεπιστημίων[11][15][16][17]

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο διατηρεί το UM Sports[18] όπου οι φοιτητές του πανεπιστήμιου μπορούν να πάρουν μέρος σε διάφορα αθλήματα.

Το πανεπιστήμιο διατηρεί τμήματα στα εξής αθλήματα:[19]

Αθλητικό τμήμα του πανεπιστημίου
UM (University Maastricht) Student fencing club: Mas Incontro training
 1. Στίβος Αρχειοθετήθηκε 2016-07-03 στο Wayback Machine.
 2. Μπάντμιντον
 3. Μπάσκετ
 4. Χορός
 5. Χειροσφαίριση
 6. Χόκεϊ
 7. Καράτε
 8. Ορειβασία
 9. Κόρφμπολ
 10. Λακρός
 11. Κοπήλασία
 12. Ράγκμπι (Ανδρών και Γυναικών)
 13. Ξιφασκία
 14. Τέννις
 15. Τρίαθλο
 16. Γυμναστική
 17. Ποδόσφαιρο
 18. Βόλλευ
 19. Ποδηλασία
 20. Ιστιοπλοϊα
 21. Κολύμβηση
 22. Πυγμαχία
 23. Καποέϊρα
 24. Ομάδα μαζορετών
 25. Εγκαταστάσεις γυμναστηρίου
Σχολή διοίκησης και οικονομικών

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίθετα με πολλά άλλα πανεπιστήμια, τα προγράμματα του Μάαστριχτ λαμβάνουν μέρος σε διάφορα κτίρια σε όλη τη πόλη, με το πανεπιστήμιο να έχει υπο την ιδιοκτησία του πάνω απο 13 εγκαταστάσεις.

Οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου βρίσκονται σε δύο μέρη της πόλης. Στο κέντρο της πόλης στεγάζονται τα τμήματα ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και στα περίχωρα της πόλης τα τμήματα ψυχολογίας, ιατρικής και επιστημών υγίειας. Επειδή πολλά απο τα κτίρια που έχει το πανεπιστήμιο στο κέντρο θεωρούνται πολιτιστικά μνημεία, θεωρείται πως το πανεπιστήμιο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση και στη ζωντάνια του ιστορικού κέντρου.

 
Το κτίριο Calvariënberg, στο οποίο λαμβάνουν μέρος κάποια απο τα μαθήματα νομικής και οικονομικών.

Τα τελευταία χρόνια, το πανεπιστήμιο έχει επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του και σε άλλες χώρες, όπως στη πόλη Φένλο της Ολλανδίας, στις Βρυξέλλες[20] και στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας.[21]

Συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις στις Βρυξέλλες του Βελγίου προσφέρουν μια σειρά απο σεμινάρια και μαθήματα για επαγγελματίες και σπουδαστές. Επιπροσθέτως, στο ίδιο κτίριο λαμβάνουν μέρος κάποια απο τα διδακτορικά του πανεπιστημίου.[22]

Εκτός απο το Βέλγιο, το πανεπιστήμιο διατηρεί εγκαταστάσεις και στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας. Εκεί, το πανεπιστήμιο έχει εγκαταστήσει το "εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο του Μάαστριχτ" Ο στόχος του πανεπιστήμιου είναι να διεξάγει έρευνα σε σημαντικούς τομείς των ιατρικών και κοινωνικών επιστημών, συνεργαζόμενο με διάφορα νοσοκομεία, πανεπιστήμια και οργανώσεις της Ινδίας. Οι έρευνες που διεξάγει το πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων αφορούν:

 • Τρόποι: καλύτερης διοίκησης ενός νοσοκομείου
 • Παιδικές ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά
 • Βελτιστοποίηση της θεραπείας των ασθενών με καρκίνο
 • Βελτιστοποίηση ιατρικών συσκευών
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Maastricht university medical center (MUMC)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Facts & figures - About UM - Maastricht University». www.maastrichtuniversity.nl. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2021. 
 2. «History - About UM - Maastricht University». www.maastrichtuniversity.nl. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2016. 
 3. «Business school rankings from the Financial Times - FT.com». rankings.ft.com. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2016. 
 4. «Business school rankings from the Financial Times - FT.com». rankings.ft.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2016. 
 5. 5,0 5,1 5,2 «Maastricht University». Times Higher Education (THE). 13 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2016. 
 6. «Maastricht University». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2016. 
 7. «Maastricht University in Netherlands | US News Best Global Universities». www.usnews.com. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2016. 
 8. «QS World University Rankings® 2015/16». 11 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2016. 
 9. «Maastricht University». 16 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2016. 
 10. info@urapcenter.org, All: URAP Lab. [www.urapcenter.org]; e-mail:. «URAP - University Ranking by Academic Performance». www.urapcenter.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2016. 
 11. 11,0 11,1 «Rankings & accreditations - About UM - Maastricht University». www.maastrichtuniversity.nl. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016. 
 12. «Maastricht University School of Business and Economics | FIND MBA». find-mba.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016. 
 13. LLC, Revolvy,. «"Triple%20accreditation" on Revolvy.com». www.revolvy.com. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
 14. «Triple accredited business schools (AACSB, AMBA, EQUIS)». MBA Today (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016. 
 15. «NVAO accredits two new UM science master's - news - Maastricht University». www.maastrichtuniversity.nl. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016. 
 16. «Life is a Journey of Learning: Rankings and accreditations - Maastricht University». albertschram.blogspot.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016. 
 17. «Maastricht University recognised as a leader in internationalisation - News». Worldwide Universities Network. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016. 
 18. «UM SPORTS - Maastricht University». www.maastrichtuniversity.nl. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2016. 
 19. «Student sport associations - Maastricht University». www.maastrichtuniversity.nl. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2016. 
 20. «Campus Brussels - Maastricht University». www.maastrichtuniversity.nl. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2016. 
 21. «UMC+ & India - Maastricht University». www.maastrichtuniversity.nl. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
 22. «Campus Brussels - Maastricht University». www.maastrichtuniversity.nl. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]