Πανεπιστήμιο της Νις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πανεπιστήμιο της Νις
Χάρτης
Είδοςπανεπιστήμιο και εκδότης ανοικτής πρόσβασης[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°20′0″N 21°51′0″E
Διοικητική υπαγωγήΝις
ΧώραΣερβία[1]
Έναρξη κατασκευής1965
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Πανεπιστήμιο της Νις (σερβικά: Универзитет у Нишу‎‎) είναι δημόσιο πανεπιστήμιο στη Σερβία. Ιδρύθηκε το 1965 και αποτελείται από 13 σχολές με 1.492 άτομα ακαδημαϊκό προσωπικό και περίπου 20.500 φοιτητές (το ακαδημαϊκό έτος 2018–19). Από την ίδρυσή του, έχει απονείμει πανεπιστημιακό δίπλωμα σε περισσότερους από 50.000 φοιτητές, μεταξύ των οποίων 1.300 αλλοδαποί. 

Διαθέτει την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη "Νίκολα Τέσλα". Η Τεχνολογική Σχολή βρίσκεται στο Λέσκοβατς, η Παιδαγωγική Σχολή στο Βράνιε και η Γεωργική Σχολή στο Κρούσεβατς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανεπιστήμιο της Νις

Το Πανεπιστήμιο της Νις ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο ανώτατο επαιδευτικό ίδρυμα στις 15 Ιουνίου 1965. 

Το 1960 είχαν ξεκινήσει τα πρώτα προπτυχιακά προγράμματα στη Νις υπό την ακαδημαϊκή αιγίδα του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Αυτά εξελίχθηκαν και θεσμοθετήθηκαν ως σχολές Νομικής & Οικονομικών, Ιατρικής και Μηχανικών. 

Το πανεπιστήμιο της Νις ξεκίνησε την ανεξάρτητη ζωή του με 234 άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης και με 6.800 φοιτητές. 

Χρονοδιάγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1968 : Το Τμήμα Ηλεκτρονικών εξελίχθηκε στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών.

1970 : τα δύο τμήματα της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομιών έγιναν ανεξάρτητες σχολές.

1971 : Τα Τμήματα Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών έγιναν χωριστές, ανεξάρτητες σχολές. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η Φιλοσοφική Σχολή με επτά τμήματα: Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Κοινωνιολογίκό, Ψυχολογικό, Αγγλικής Φιλολογίας και Φυσικής Αγωγής.

1972 : Η Σχολή Εργασιακής Ασφάλειας αναπτύχθηκε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.

1979 : Ιδρύθηκε η Τεχνολογική Σχολή.

1987 : Η Φιλοσοφική Σχολή μεγάλωσε για να συμπεριλάβει το Τμήμα Σερβικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

1993 : Η Παιδαγωγική Σχολή στο Βράνιε είδε την πρώτη γενιά φοιτητών της.

1995 : Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών διεύρυνε την ακαδημαϊκή της αποστολή για να συμπεριλάβει ένα νέο Τμήμα Αρχιτεκτονικής το οποίο προστέθηκε κατά συνέπεια στο όνομά της.

1998 : Η ακαδημαϊκή δομή της Φιλοσοφικής Σχολής διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει το Τμήμα Ιστορίας. Την ίδια χρονιά, η Σχολή Καλών Τεχνών και η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Σχεδίου του της Σχολής Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου άνοιξαν τα ακαδημαϊκά τους τμήματα στη Νις.

1999 : Η Σχολή Θετικών και Μαθηματικών και η Σχολή Σωματικού Πολιτισμού ιδρύθηκαν από τη Φιλοσοφική Σχολή.

2000 : Άρχισαν έξι νέα τμήματα: Γεωγραφία και Βιολογία με Οικολογία (εντάσσονται στη Σχολή Θετικών και Μαθηματικών), Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά, Σλαβικές & Βαλκανικές Σπουδές και Καλές Τέχνες (προσαρτημένες στη Φιλοσοφική Σχολή).

2002 : Ιδρύθηκε η Σχολή Καλών Τεχνών με τρεις επιλογές σπουδών — για εικαστικές τέχνες, εφαρμοσμένες τέχνες και μουσική — που προηγουμένως λειτουργούσε στο Τμήμα Καλών Τεχνών της Φιλοσοφικής Σχολής.

2004 : Δημιουργήθηκε νέο τμήμα στη Φιλοσοφική Σχολή, το Τμήμα Δημοσιογραφίας.

2008 : Το Τμήμα Σερβικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής χωρίστηκε σε Τμήμα Σερβικής Γλώσσας και Τμήμα Σερβικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας.

2013 : Δημιουργήθηκε νέο τμήμα στη Φιλοσοφική Σχολή, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας.

2017 : Ιδρύθηκε η Γεωπονική Σχολή στο Κρούσεβατς.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο της Ιατρικής Σχολής

Οι περισσότερες από τις σχολές έχουν μια δομή που αποτελείται από τμήματα ή ειδικότητες, που προσφέρουν ευκαιρίες σπουδών και έρευνας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών απόκτησης διδακτορικών διπλωμάτων. Από το σχολικό έτος 2018–19, έχει 1.492 μέλη ακαδημαϊκό προσωπικό και 20.559 μαθητές. [2]


Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 49.000 φοιτητές έχουν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο της Νις, 2.254 έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό και 1.275 έχουν υπερασπιστεί με επιτυχία τη διδακτορική τους διατριβή. 

Το πανεπιστήμιο από τον ποταμό Νίσαβα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Directory of Open Access Journals.
  2. «Високо образовање 2018/2019» (PDF). stat.gov.rs (στα Σερβικά). Statistical Office of Serbia. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]