Πανεπιστήμιο της Βενετίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο της Βενετίας
Università Ca' Foscari Venezia
Ίδρυση1868
ΤοποθεσίαΙταλία
Ιστότοποςhttps://www.unive.it

Το Πανεπιστήμιο Κα Φόσκαρι της Βενετίας είναι ένα ιταλικό κρατικό πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1868. H έδρα του είναι στο Ca 'Foscari, ένα γοτθικό παλάτι με θέα στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας. Θεωρείται η παλαιότερη σχολή επιχειρήσεων στην Ιταλία και μία από τις παλαιότερες στον κόσμο. [1]

Ιστορία

Το πανεπιστήμιο Ca 'Foscari ιδρύθηκε το 1868 ως "Ανώτερη Σχολή Εμπορίου" από τον Luigi Luzzatti, διάσημο οικονομολόγο, τον Edoardo Deodati, αντιπρόεδρο της επαρχίας της Βενετίας, και τον Francesco Ferrara, γερουσιαστή του βασιλείου της Ιταλίας, φιλελεύθερο οικονομολόγο και διευθυντή της σχολής. Η σχολή ήταν το πρώτο ιταλικό ίδρυμα που ασχολήθηκε με την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εμπορικούς, οικονομικούς και γλωσσικούς τομείς.

Η σχολή έθεσε ως στόχο να παρέχει στους εμπόρους μία επαρκή θεωρητική κατάρτιση και να εκπαιδεύει τους μελλοντικούς καθηγητές οικονομικών σε ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εμπνεύστηκε από το πρότυπο του Ανώτερου Εμπορικού Ινστιτούτου της Αμβέρσας, το οποίο, από το 1853, συνόδευσε τη θεωρητική διδασκαλία με την πρακτική. Από την ίδρυσή της, συμπεριελάμβανε τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, δυτικών και ανατολικών, των οποίων η εις βάθος μελέτη θεωρήθηκε θεμελιώδης ολοκλήρωση της μελέτης των οικονομικών επιστημών.

Aπό την ίδρυσή του, το Κα Φόσκαρι έχει μια ισχυρή διεθνή διάσταση, ιδιαίτερα σημαντική σε μια πόλη όπως η Βενετία, η οποία αποτελεί πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο και σταυροδρόμι μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών γλωσσών και θρησκειών.

Στα πρώτα χρόνια της σχολής ενεργοποιήθηκαν τρεις βασικοί τομείς σπουδών:

  • οικονομικός, για την κατάρτιση των εμπόρων.
  • τεχνικός, για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών της οικονομίας, του δικαίου, της λογιστικής και των ξένων γλωσσών
  • προξενικό, για την κατάρτιση των διπλωματών (το τμήμα καταργήθηκε το 1935).

Οργάνωση και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, το πανεπιστήμιο έχει οργανωθεί σε 8 τμήματα [2] και μία διατμηματική σχολή. Για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής προσφοράς του πανεπιστημίου, λειτουργούν το School for International Education[3], το Challenge School [4], το Graduate School και από το 2012 το Διεθνές Κολλέγιο [5]. Η εκπαίδευση του Κα Φόσκαρι περιλαμβάνει επίσης πολυάριθμα προγράμματα απόκτησης κοινών πτυχίων, δηλαδή προγράμματα σπουδών πολλαπλών ή κοινών τίτλων που έχουν σχεδιαστεί με άλλα ξένα πανεπιστήμια και εμπλουτιστεί με περιόδους κινητικότητας για φοιτητές και καθηγητές, καθώς και διπλό μεταπτυχιακό [6] . Το πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές ή μεμονωμένα μαθήματα στα αγγλικά .


Κα Φόσκαρι, πρόσοψη στο Μεγάλο Κανάλι

Τμήματα

  • Τμήμα Οικονομικών, στις εγκαταστάσεις του San Giobbe [7]
  • Τμήμα Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις εγκαταστάσεις του Malcanton Marcorà [8]
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, στις εγκαταστάσεις του San Giobbe [9]
  • Τμήμα περιβαλλοντικών επιστημών, πληροφορικής και στατιστικής, στις εγκαταστάσεις της επιστημονικής πανεπιστημιούπολης στην οδό Torino και στο επιστημονικό πάρκο Marghera - Vega [10]
  • Τμήμα Μοριακών Επιστημών και Νανοσυστημάτων, στις εγκαταστάσεις της επιστημονικής πανεπιστημιούπολης
  • Τμήμα Γλωσσολογίας και Συγκριτικών Πολιτισμικών Σπουδών, στις εγκαταστάσεις του Ca 'Bembo, του Ca' Bernardo και του Palazzo Cosulich [11]
  • Τμήμα Ασιατικών και Αφρικάνικων σπουδών, στις εγκαταστάσεις του Ca 'Cappello και του Palazzo Vendramin [12]
  • Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών, στις εγκαταστάσεις του Malcanton Marcorà [13]

Γκαλερί εικόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kaplan, Andreas (2014) European management and European business schools: Insights from the history of business schools, European Management Journal, https://dx.doi.org/10.1016/j.emj.2014.03.006
  2. «Dipartimenti, Scuole e Collegio». www.unive.it (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
  3. «School for International Education: Università Ca' Foscari Venezia». www.unive.it (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
  4. «Home: Università Ca' Foscari Venezia». www.unive.it (στα Ιταλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
  5. «Collegio Internazionale». www.unive.it (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
  6. «Master MaBAC: Ca' Foscari Challenge School - Master MaBAC». www.unive.it (στα Ιταλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
  7. http://www.unive.it/data/strutture/520010
  8. http://www.unive.it/data/strutture/520020
  9. http://www.unive.it/data/strutture/520030
  10. http://www.unive.it/data/strutture/520040
  11. http://www.unive.it/data/strutture/520060
  12. http://www.unive.it/data/strutture/520070
  13. http://www.unive.it/data/strutture/520080

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]